Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Ostvarenje proračuna općina, gradova i županija u 2020. godini

Uz pomoć ove analize i podataka, zainteresirani se mogu upoznati s financijskim stanjem svojih općina, gradova i županija

 

Zbivanja u 2020. negativno su utjecala na proračune hrvatskih lokalnih jedinica te su rezultirala padom prosječnih ukupnih prihoda i rastom prosječnih deficita. S ciljem podizanja razine proračunske transparentnosti i informiranosti građana, Ministarstvo financija svake godine objavljuje podatke o ostvarenju proračuna svih lokalnih jedinica.

U novom broju Osvrta Instituta za javne financije pod nazivom Ostvarenje proračuna gradova, općina i županija u 2020., Mihaela Bronić, Katarina Ott, Branko Stanić i Filip Badovinac sistematiziraju i prikazuju osnovne podatke Ministarstva financija o ostvarenju proračuna lokalnih jedinica, njihovim prihodima i rashodima te suficitu/deficitu u 2020. Autori također istražuju razlike između lokalnih jedinica i utjecaj geografskog položaja na financijsko stanje općina i gradova.

Uz pomoć ove analize i podataka koji su uz nju dostupni u Excel formatu, zainteresirani se mogu upoznati s financijskim stanjem svojih općina, gradova i županija te ga uspoređivati sa stanjem u proteklim godinama, ali i sa stanjem u drugim općinama, gradovima i županijama.

Autori se nadaju kako će njihova analiza potaknuti Ministarstvo financija da, uz podatke koje već objavljuje, počne objavljivati i strojno čitljive baze proračuna lokalnih jedinica koje uključuju i njihove proračunske korisnike te godišnja financijska izvješća svih pravnih osoba u (su)vlasništvu lokalnih jedinica kao i ustanova koje su one osnovale, s objašnjenjima obuhvata, metodologije, lomova u nizovima podataka i redovnim ažuriranjem tih baza. Autori također smatraju kako bi njihova analiza mogla biti korisna u neophodnim reformama za ostvarivanje funkcionalne i održive lokalne samouprave. (ijf)

Povezane objave

Četvrt stoljeća dm-a u Hrvatskoj

hrvatski-fokus

Parcijalno provedene strukturne

HF

MET Croatia Energy Trade savjetuje kupcima da barem djelomično fiksiraju cijenu plina

hrvatski-fokus

Europa je odabrala: prirodni plin i nuklearna energija računaju se kao zeleni jednom zauvijek

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više