Hrvatski Fokus
Hrvatska

Nema više Miletićeva prosinca u Puli

Višeznačna odluka gradonačelnika Filipa Zoričića, konačno i Pula ima advent

 

Prije dvije godine reagirala sam na Prosinac u Puli, umotvorinu bivšeg gradonačelnika Borisa Miletića, kao odraza njegove politike ignoriranja 69,9 % građana Pule koji su se izjasnili kao vjernici. Može se reći IDS-ova, jer su se za Miletićem poveli još neki gradovi i općine u Istri, iako ne svi u Istri gdje je IDS bio na vlasti, u nekima je ipak bio advent.

Vrijeme adventa ili hrvatski došašća, značenje riječi advent dolazi iz latinske riječi „advenire“ što znači „dolazak, došašće, je vrijeme kada se pripremamo”  i čekamo dolazak Isusa Krista u naš svijet” da ga dočekamo čista srca i čiste duše.

Došašće ili advent sa misama zornicama trebalo bi nas potaknuti na razmišljanje o nama samima, o vrijednostima koje nas vode u životu. Ne samo za vjernike, Božić je univerzalno prihvaćen tradicijski blagdan u civiliziranom svijetu, mada je u ovom svjetskom globalizacijskom ludilu i on postao upitan. pa je tako i Europska Komisija morala povući interni dokument za komunikaciju po kojem se ni ime Božića ne bi trebalo spominjati.

Nažalost  time advent ili došašće obezvrijeđuju i uništavaju  njegovu bit postojanja, pa  mu zato i ime mijenjaju. To je kršćanska priprava za Božić, a Božić je najveći kršćanski blagdan, pa stoga  nikako ne može biti svjetovni “Prosinac u Puli” kao što su IDS-ovi bezbožnici u Puli nazvali advent ili došašće. To je otvoreno vrijeđanje vjerskih osjećaja građana vjernika, omalovažavanje i ponižavanje došašća kao duhovne priprave za Božić.

Negiranje Božića  izravna je posljedica komunističke ideologije, koja se nije uspjela nametnuti zbog zločina počinjenih u njeno ime.. ali je dobro poslužila kao osnovica globalističke politike u kojoj ne vrijede kršćanske vrijednosti, ispisane u 10 Božjih zapovjedi, pravilima za život i sedam glavnih grijeha.

U globalističkom svijetu brišu se granice, poništava se narodni i vjerski identitet svakog pojedinca, koji za globaliste postaje samo radna snaga koja će njima priskrbiti život u izobilju, a time i moć vladanja nad tom bezličnom masom, kojoj su oduzeli identitet i sva ljudska prava. Diktatura i robovlasništvo sa modernom tehnologijom kontrole uma i kretanja.

Upravo zbog duhovnog osiromašivanja i udaljavanja od osnovnih ljudskih i  univerzalnih vrijednosti, u vrijeme došašća potrebno je preispitati se i ne zaboraviti da danas jesmo, a već sutra, tko zna?

Osobito se to odnosi na vladajuće političke “elite” u Hrvatskoj , jer kao što kaže Jeremija ” Al` što ćete raditi na kraju?”

Jeremija 5,31

Proroci laž proriču, a svećenici poučavaju na svoju ruku. A mojem narodu to omilje! Al’ što ćete raditi na kraju?

IDS-ova vlast u gradu Puli, a osobito bivši gradonačelnik Boris Miletić nije bio svjestan koju nepravdu čini prema 69,9 % građana Pule, koji su se izjasnili kao Katolici. Zaboravljao je  da je i njima gradonačelnik na što sam stalno upozoravala. Ali njemu se ta upozorenja nisu sviđala, blokirao me  na službenoj stranici Gradonačelnika, ne poštujući  ni vjeru, ni tradiciju, ni svoje sugrađane vjernike podmećući im već više godina  Prosinac u Puli umjesto došašća! Tvrdoglavo je provodio svoju diktatorsku politiku jednoumlja, za što su ga birači na kraju i kaznili gubitkom izbora.

Filip Zoričić – advent u Puli

Sadašnji gradonačelnik Filip Zoričić promijenio je sustav vrijednosti, koliko mu to dopuštaju okolnosti koalicije sa Možemo! Osjeća se duh slobode mišljenja, nema blokada na gradskim stranicama i portalima, nema IDS-ovog jednoumlja. Gradonačelnik Zoričić razgovara s građanima po mjesnim odborima, upoznaje se sa njihovim svakodnevnim problemima i poteškoćama, u svrhu poboljšanja uvjeta života i rada svakog žitelja Grada Pule. To je između ostalih i dužnost gradonačelnika.

Bogat program adventa u Puli

Programi za djecu u Parku grada Graza, zvjezdano nebo duž Ulice Sergijevaca i klizalište otvoreno za sve neka su od događanja koja će obilježiti ovogodišnji advent od 27. studenog do 31. prosinca. u Puli.

Na Giardinima će biti bogata ugostiteljska ponuda, kao i na Portarati  na kojoj će se održavati promenadni koncerti. Giardini i Ulica Sergijevaca bit će ozvučeni prigodnom blagdanskom glazbom, a Ulicu Sergijevaca krasit će i posebno osvjetljenje, zvjezdano nebo. Na Danteovom trgu održat će se glazbeni i gastro programi dok je za najmlađe rezerviran čitav Park grada Graza u kojemu će biti postavljeni mnogobrojni ukrasi, kućica Djeda Mraza, zabavni park, mala pozornica za programe i vrtuljak.

Na Forumu će biti postavljeno klizalište s ograničenim brojem posjetitelja, bez covid- potvrde. Cjelokupnu lokaciju zaokružit će veseli vlakić i električno vozilo koje će besplatno prometovati u centru; od Gradske knjižnice i čitaonice Pula, preko Giardina, Danteovog trga i Flaciusove do prvotne stanice. Održat će se više od 80 programa od kojih i tradicionalni i novi u Istarskom narodnom kazalištu, Advent u Katedrali i Doček Svetog Nikole na Bunarini.

Konačno se u Puli lakše diše

Gradonačelnik Filip Zoričić osvježenje je na istarskoj političkoj sceni. Učmali, umrtvljeni grad počeo je živjeti! Gradonačelnik pokreće niz demokratskih inicijativa, otvoreno se razgovara o svim naslijeđenim problemima, naravno uz kritike IDS-ovih pristaša, koji se ne mogu pomiriti sa gubitkom izbora. IDS-ovci nisu prihvatili da su sami, isključivo sami sebi krivci, nisu sposobni prihvatiti, ni shvatiti da je njihova politika jednoumlja prošlost.

Zato je Filip Zoričić pobijedio. Pobijedio je njegov slobodarski duh i njegova otvorenost. Čovjek koji je doktorirao na temu velikana hrvatske misli, velikog govornika, pjesnika esejista i filozofa Vladimira-Vlade Gotovca, djeluje i radi po njegovim vrijednostima.

Tako je Filipa Zoričića obogatio duh Vlade Gotovca u promišljanju pravedne i slobodne zajednice ljudi, poštivanju čovjeka i svih raznolikosti u vjerskom, kulturnom i političkom smislu.

Vlado Gotovac čitav je svoj život promišljao, djelovao, njegovi govori, tekstovi, njegove ideje i misli oblikovali su Hrvatsku.

Čuvajte mi Hrvatsku od niskosti i mržnje

„Jedini smisao mog rada je u nastojanju da se osigura prava, ljudska, pravedna i slobodna zajednica, za sve i svugdje; zajednica koja raznolikost ne samo podnosi, nego joj se i raduje upravo onako, kako se graditelji katedrale u Chartresu raduju, kad iz raznobojnih stakala slažu svoje vjerničke rozete. Tako radostan i tako raznolik svijet, to je moj san! Ako zbog njega moram biti suđen, ja na to pristajem jer bez tog sna ni ja, ni moje djelo nemamo nikakvog smisla.“ (Vlado Gotovac na suđenju u Zagrebu, 1981. godine)

Filip Zoričić otvorio je Puli budućnost, jednake mogućnosti svima, bez ideološke podobnosti, bez totalitarizma koji guši svakog pojedinca, a sloboda i ljudska prava pojedinca mjerilo su uspješnosti društva i zajednice.

Prava pojedinca, ljudska prava, temelje se na nečemu što ni jednog trenutka ne smijemo zaboraviti, a to je da je čovjek osoba, pojedinac! I Bog se obraća pojedincu, on Deset Božjih zapovijedi  daje Mojsiju, a Mojsije ih daje nama. Krist dolazi kao pojedinac da nam objasni jedan novi svijet, daje ga svima, ali nas svakog pojedinačno obvezuje na istu Golgotu i nošenje svoga Križa. Najdublje ideje u ovom svijetu, kad su bile usmjerene na to da čovjeku osiguraju veličinu i dostojanstvo, pozivale su ga na samoću. Ne u smislu da napusti druge, nego u smislu da sam donese odluku o vrijednostima koje će živjeti i s kojima će živjeti. To je smisao adventa ili došašća!

Lili Benčik

Povezane objave

Za Hrvatsku bez svih totalitarnih simbola

HF

Šestoknjižje Tuđmanov arhiv

HF

Zvonko je ostao zauvijek naš

HF

Jedan od glavnih aktera Telegramove afere i bliski suradnik Nine Obuljen svaki mjesec plaća tisuću eura za dugove

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više