Hrvatski Fokus
Gledišta

Srbijanski igrokaz sa skladateljem hrvatske himne

Hrvati izrezani iz zajedničke slike

 

Ban Josip Jelačić je svakako povijesni lik koji povezuje hrvatski i srpski narod u težnji za oslobođenjem od Austro-Ugarske monarhije. Rođen je u Petrovaradinu 16. listopada, 1801. godine, u kući koja je izgrađena 1745. godine i smatra se jednom od najljepših građevina u Petrovaradinu i svakako je izuzetno vrijedna kao kulturno-arhitektonsko-povijesni spomenik. Jelačić je kršten u obližnjoj Crkvi sv. Jurja izgrađenoj 1701. godine u kojoj je sačuvana krstionica gdje je obavljen obred Josipovog krštenja. Josipov otac Franjo je bio zapovjednik Petrovaradinske tvrđave i tu kuću je dobio na korištenje do 1805. godine, kada je dobio premještaj i kada se obitelj odselila.

Jelačić je 1848. godine ustoličen u Zagrebu za hrvatskog bana, a čin ustoličenja učinio je srpski patrijarh Josif Rajačić iz Srijemskih Karlovaca. Iste godine Jelačić je bio zapovjednik vojske u borbi protiv mađarskih pobunjenika u čijim redovima je bilo dosta Srba, tako da je, objektivno gledajući iz rakursa tog vremena, Jelačić sudionik u tadašnjem oslobođenju i hrvatskog i srpskog naroda.

No, od tada, posebno od 1918. godine, dogodilo se toliko toga strašnoga i negativnoga između ova dva naroda da je danas, s obje strane, teško prihvatiti ovu činjenicu. Zato je trebalo 75 godina da se samo dio rodne kuće bana Jelačića vrati hrvatskoj zajednici u Srbiji, a još se ne vidi koliko će vremena proteći do otkupa cijele kuće i njenog otvaranja, odnosno privođenja konačnoj namjeni kao kulturnog i administrativnog centra svih Hrvata u Republici Srbiji.

Polaganje vijenaca 17. prosinca 2021. na grob Josifa Runjanina na Uspenskom groblju u Novom Sadu i prikaz ovog događaja na portalu Hrvatskog nacionalnog vijeća i u novosadskom glasilu “Dnevnik” (kao i beogradskom “Politika”) je slika onoga gdje smo danas u pokušaju zbližavanja hrvatskog i srpskog naroda i prenosim ih u cijelosti.

Portal HNV-a: »Polaganjem vijenaca obilježena 200. obljetnica rođenja Josifa Runjanina

Vodstvo HNV-a

Svečanim polaganjem vijenaca na obnovljeni nadgrobni spomenik Josifu Runjaninu na Uspenskom groblju u Novom Sadu 17. prosinca je obilježena 200. obljetnica rođenja skladatelja hrvatske himne u okviru proslave Dana izbora I. saziva Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji, jednog od četiriju praznika hrvatske zajednice, koji HNV proslavlja 15. prosinca. Obnova nadgrobnog spomenika rezultat je dogovora čelništva hrvatske zajednice u Republici Srbiji i Grada Novog Sada.

Događaju su, među ostalima, prisustvovali predsjednica HNV-a Jasna Vojnić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Milan Bošnjak, predsjednik Srpskog narodnog vijeća iz Republike Hrvatske i predsjednik Odbora za ljudska prava Hrvatskog sabora Milorad Pupovac, gradonačelnik Grada Novog Sada Miloš Vučević, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, izaslanik predsjednika Pokrajinske vlade i pokrajinske tajnice za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Goran Kaurić, predstavnici diplomatskog kora Republike Hrvatske u Republici Srbiji, upravitelj Zaklade „Spomen-dom bana Josipa Jelačića“ Darko Polić te članovi Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva „Jelačić“ iz Petrovaradina koji godinama skrbe o Runjaninovom spomeniku čuvajući njegov lik i djelo.

U svom govoru predsjednica Vojnić je istaknula kako obnovljeni Runjaninov nadgrobni spomenik ima važnu simboličnu poruku. „Na prvom mjestu, obvezuje nas da kao pripadnici manjinskih naroda stihovima države u kojima živimo udijelimo najbolje note koje imamo. Na drugom, da poštujemo svoje korijene, svoj identitet i da se njime ponosimo. I na trećem, da stojimo jedan uz drugoga, ne samo na grobu – na kraju života, nego i u drugim, novim počecima te u međusobnim susretljivostima u svakodnevnim nam životima.“, rekla je Vojnić te je, također, iskazala posebnu zahvalnost gradonačelniku Grada Novog Sada Milošu Vučeviću za obnovu spomenika i Hrvatskom kulturno-prosvjetnom društvu „Jelačić“ iz Petrovaradina na dugogodišnjoj brizi o Runjaninovom grobu i njegovanju uspomene na njegov lik i djelo.

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac je ocijenio kako je ovo važan dan za Srbe iz Hrvatske i Hrvate u Srbiji. „Sjećamo se čovjeka koji je stvorio historijsku poveznicu između Hrvata i Srba, između Hrvatske i Srbije. Prije 130 godina on je dobio čast da njegova kompozicija postane priznata i prihvaćena kao hrvatska himna, a njegov kreativni i stvaralački čin danas je poveznica dvaju naroda.“, rekao je Pupovac.

Gradonačelnik Grada Novog Sada Miloš Vučević podsjetio je kako je nadgrobni spomenik Runjaninu obnovljen nakon gotovo jednog stoljeća. „Runjanin je bio zaboravljen gotovo jedno stoljeće, otrgnut iz sjećanja, a danas je možda malo i nezgrapan u kontekstu aktualnih srpsko-hrvatskih odnosa. Ovaj događaj je možda i znak da jedni druge bolje čujemo, bolje razumijemo, da prije svega pričamo o budućnosti, a da nađemo i dobre primjere suradnje iz prošlosti. Josif Runjanin je tu svakako jedan od najboljih primjera.“, rekao je Vučević te dodao kako će projekt obnove obilježja značajnih za nacionalni i kulturni identitet Hrvata u Novom Sadu biti nastavljen.

Josif Runjanin, služeći kao vojnik pod vodstvom bana Jelačića i potaknut preporodnim idejama Jelačićeva kruga, skladao je u 19. st. melodiju na stihove pjesme Horvatska domovina pjesnika Antuna Mihanovića koja se ubrzo proširila, a 1891. godine proglašena je hrvatskom himnom pod nazivom Lijepa naša domovino«.

Uz tekst HNV-a stoji i nekoliko fotografija od kojih je jedna “zajednička” s fotografijom u novosadskom “Dnevniku”:

Foto u “Dnevniku” (Cvijin i Žigmanov “odrezani” kao marginalci u ovom događaju, a Jasna Vojnić se ne spominje u tekstu “Dnevnika”).

Uz gornju fotografiju skeniran članak iz “Dnevnika” u cijelosti:

(https://www.dnevnik.rs/politika/vucevic-i-pupovac-obelezili-dva-veka-od-rodena-josifa-runanina-17-12-2021)

Вучевић и Пуповац обележили два века од рођења Јосифа Руњанина

Dokle smo stigli procijenite sami.

Miroslav Cakić

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Izdvojeni poguranci

HF

Pismo Vladi, Saboru i IDS-u

HF

Naši “hrvatski” oligarsi

HF

Rasprava na Ustavnom sudu o općim izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više