Hrvatski Fokus

Hrvatske obitelji morat će odseliti zbog otvaranja površinskog kopa rudnika!? Ne će ići!

 

HRS Uskoplje oglasio se priopćenjem povodom najavljenog otvaranja površinskog kopa rudnika „Gračanica“ u Uskoplju. Cijenu bi platile hrvatske obitelji tog kraja koje bi se, ako se projekt realizira, morale odseliti.

“Kad čovjek pomisli da je hrvatska politika u BiH dotaknula dno, stvarnost ga demantira. Može dublje! Koalicijski partneri HDZ-SDA planiraju realizaciju otvaranja površinskog kopa rudnika „Gračanica“ u Uskoplju. Ništa sporno, reklo bi se, osim činjenice da se „radi ekonomskog rasta“ planira iseliti hrvatsko naselje Donja Ričice, gdje trenutno živi 70 hrvatskih obitelji, a dodatnih 80 obitelji ima svoje, još uvijek od rata, neobnovljene kuće. Zanimljivo je da je ovaj projekt planiran i spriječen za vrijeme totalitarističke Jugoslavije, a planira se realizirati sada, u „demokraciji“. Tipična borba za interese hrvatskog naroda od strane naših političkih elita.

Kako bi se razumjeli razmjeri te borbe potrebno je otkriti i neke detalje. Prvi je, naravno, onaj financijski. Zakonom o financijskoj konsolidaciji rudnika, koji je donijela Vlada F BiH rukama i hrvatskih predstavnika, blizu 300 milijuna KM je otišlo za konsolidaciju rudnika, od čega oko 5 milijuna KM rudniku lignita „Gračanica“ u Uskoplju. Uz ovo, ista SDA/HDZ/DF koalicija iz Vlade odobrava dokapitalizaciju ovog rudnika, na osnovi elaborata s kojim se planira proširiti poslovanje na prostor Donje Ričice i Čipuljić-Šumelji, na način otkupljivanja zemlje na navedenim lokacijama, za što je planirano potrošiti dodatnih 8.972.000 KM.

„Otkupljivanje“ zemlje znači iseljavanje obitelji koji tu žive, koje bi morali odseliti sa svojih ognjišta. Gle slučaja, sve obitelji hrvatske nacionalnosti. Sve planirano i odlučeno bez provedene javne rasprave i bilo kakvog sudjelovanja predstavnika tih obitelji u cijelom projektu.

Naravno da se narod pobunjuje, protivi i ne želi napustiti svoja ognjišta. Kao što smo naveli, trenutačno tu živi 70 obitelji s djecom, a oko 80 obitelji nije uspjelo obnoviti svoje kuće baš iz straha od eksproprijacije i prisilne selidbe. Sad dolazimo do onog ključnog momenta. U više navrata predstavnici obitelji koje bi se trebale iseliti kontaktiraju lokalne i županijske političke vođe hrvatskog naroda. Dobivaju odgovor, citiramo: „Rudnik na to ima legitimno pravo, a mi se radi dobrog koalicijskog dogovora ne smijemo miješati. 

Drugim riječima, borba za interese hrvatskog naroda u praksi. Ne samo da se hrvatskim rukama i multimilijunskim iznosima financijski konsolidiraju rudnici preko kojih se, po izvješćima Ureda za reviziju, ali i brojnih novinarskih izvješća, financira politička kampanja i koruptivne radnje političkih stranaka, vladajuće hrvatske garniture žele raseliti ono naroda Središnje Bosne što želi ostati, živjeti i raditi u svome domu. Koliko je branitelja palo i krvi proliveno kako bi se očuvala hrvatska naselja u Središnjoj Bosni, da bi se sada u miru za nečije interese prodalo sve. Radi „dobrog koalicijskog dogovora“.

HRS stoji uz hrvatski narod Središnje Bosne i ovim putem poručujemo koalicijskim partnerima, NE ĆE IĆI! Ne ćemo dopustiti iseljavanje niti jedne obitelji iz svoga doma i nema tih novaca s kojim ćete uspjeti potkupiti bilo koga kako bi uspjeli u tome. Iskoristit ćemo sve pravne lijekove kako bi spriječili ovaj projekt, a ako pravni lijekovi ne pomognu, budite uvjereni da ćemo naći načina kako vas zaustaviti”, poručuju iz HRS-a Uskoplje.

Dnevnik.ba, https://www.dnevnik.ba/vijesti/hrs-hrvatske-obitelji-ce-morati-odseliti-zbog-otvaranja-povrsinskom-kopa-rudnika-nece-ici-2618429

Povezane objave

Bošnjačko zbližavanje sa Srbijom

HF

Bošnjaci ne priznaju zemlju u kojoj žive

HF

Muslimanska ofenziva i napadi na međunarodne dužnosnike

hrvatski-fokus

Bošnjaci, tko ste, što ste… Da prostite…

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više