Hrvatski Fokus
Kultura

Oživljene strukture Vitolda Košira

Silina pokreta pohranjena je u njihovim naizgled teško pokretljivim tijelima

 

Akademski kipar Vitold Košir (o njegovim drugim aktivnostima, poput glazbe i sokolarenja, danas ne ćemo govoriti) autor je složenog skulptorskog opusa, od manjih i srednjih formi do onih većih, pogodnih za javne i poslovne prostore.

Njegovi temeljni materijali jesu beton i željezo, koje spaja u izvanrednoj autorskoj zamisli, tvoreći novo nesvakidašnje obličje.

Niz Koširovih skulptura izložen je u nizu poslovnih prostora, najčešće na zidu, onako kako ih je autor zamislio, u lebdećoj formi.

Oživljene strukture ovoga nadahnutog i samosvojnog autora prezentiraju se i doživljavaju u svoj svojoj kompleksnosti, u neposrednom kontaktu s čovjekom, koji pak ima istinsko zadovoljstvo promišljanja o osnovnoj autorskoj ideji i njezinoj realizaciji, o oživotvorenom letećem betonu, istodobno, teškom i lakom materijalu.

Valja istaknuti kako sve Koširove skulpture nose obilježje toga karaktera, sve su one gibljive, silina pokreta pohranjena je u njihovim naizgled teško pokretljivim tijelima.

Izraziti volumen većih poslovnih prostora omogućuje Koširovim skulpturama maksimalne mogućnosti prezentacije i posebice doživljaja gledatelja.

Niz letećih betona Vitolda Košira izniman je autorski doprinos suvremenoj hrvatskoj skulpturi, ciklus skulptura izvedenih  u modernim, svakodnevnim materijalima.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Izložba japanskoga umjetnika Masahire Fukude

hrvatski-fokus

Tri prijateljice

HF

Hvala ti, Bože, što ja nisam Bog

HF

Modni brend Medvešek Marić

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više