Hrvatski Fokus
Društvo

Uznemirujuća knjiga o svijetu i čovjeku

Je li svijet u komu živimo doista toliko odvratan, nestvarno gadan i ljigav

 

Biblioteka Ambrozija zagrebačkoga nakladnika VBZ-a nedavno se popunila s novom prozom šibenskog književnika Omera Raka Oneiricon na gotovo 300 stranica.

Moram priznati nakon čitanja, nekoliko sam puta prestajao, stekao sam čvrst ambivalentni dojam, tema je zanimljiva, poticajna, izazovna, riječ je o raskalašenom seksualnom životu profesora na likovnoj akademiji, tužba studentice i otkaz optuženog, neobični, nesvakodnevni svećenik, udruženi par osvetoljubivih žena i čudesno grozan kraj glavnoga junaka.

Istodobno, na stranicama ove knjige pred nama se ukazuje izrazito antipatičan portret suvremenog svijeta, vulgaran i krajnje primitivan, bez ikakvih moralnih vrijednosti s ponešto dociranja o stvarnosti kroz aspekt umjetnosti.

Čitajući Oneiricon (naslov izvire iz grčke riječi oneiros, san) povremeno prekidao bih čitanje, odlagao knjigu i razmišljao, hoću li nastaviti čitati ove odiozne retke, no istodobno, ta ružnoća bila je misteriozno privlačna uz upit što će se na kraju dogoditi.

Naravno, nakon dovršenja čitanja Oneiricona upitao sam se, je li svijet u komu živimo doista toliko odvratan, nestvarno gadan i ljigav, bez imalo empatije i je li ova proza samo krik čovjeka, jedno od posljednjih upozorenja čovjeku i čovječanstvu.

Uznemirujuća knjiga o svijetu i čovjeku.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Dragovoljno silovanje

HF

Za i protiv oko E-cigarete

HF

Peji Šimiću Vukovarski vodotoranj za domoljubni stih

hrvatski-fokus

AFORIZMI – Povuci – potegni

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više