Hrvatski Fokus
Kultura

Ciklus malih formata Duška Šibla

Ciklusi su bili obilježeni snažnom energijom, uzavrelim emocijama s dva ili više uznemirenih tijela u gibanju,na crvenoj, zelenkastoj, plavoj podlozi

 

Suvremeni hrvatski umjetnik,akademski slikar Duško Šibl u proteklom je razdoblju stekao izniman ugled nizom ciklusa većih i velikih formata ulja i akrila s brojnim nadahnutim varijacijama svoje omiljene teme figura u pokretu. Ciklusi su bili obilježeni snažnom energijom, uzavrelim emocijama s dva ili više uznemirenih tijela u gibanju,na crvenoj, zelenkastoj, plavoj podlozi.

Nedavno je Šibl izveo atelijerski eksperiment, motive razigranih likova je izveo u akrilu na platnu ali u formatu 30 x 20 cm, 15 x 10 cm i na još manjima, nazivajući novi ciklus minijaturama, međutim zadržavajući sve prepoznatljive odlike svoga slikarstva.

Likovi su i dalje u neprekidnom kretanju,zapravo odaju dojam nezaustavljivosti, uopće je teško pretpostaviti kada će se njihovo gibanja smanjiti ili zaustaviti, kada će uslijediti smiraj, spokoj figura.

Sve što je davalo ton, karakter slikama velikih formata s tijelima u gotovo stvarnoj veličini, izrazitim, dominantnim bojama, prepletenosti dodira i gesti i ovdje je prisutno, vidljivo i opipljivo, samo stegnuto u manjem volumenu.

Ciklus malih formata, minijatura Duška Šibla uspjeli je nastavak slikarskog istraživanja, hrabro eksperimentiranje s poznatim motivima i svim odrednicama samosvojnog autorskog izraza.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Imaginacije Krešimira Ivića

HF

Neprimjerenа lektirа u školama

HF

Novi ciklus slikarskih čarolija Zorana Šimunovića

hrvatski-fokus

Boja mi je u središtu zanimanja

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više