Hrvatski Fokus
Religija

Kardinal Müller: Za vjerne katolike to je ‘vrijeme nevolja i psihološkog terora’

“Oni relativiziraju katoličku vjeru, ali ostaju sa svojim naslovima: kardinali, biskupi, profesori teologije – ali u stvarnosti ne vjeruju u ono što Crkva govori”

 

U ekskluzivnom intervjuu za Registar, kardinal Gerhard Müller, prefekt emeritus Kongregacije za nauk vjere kastrirao je stanje Crkve u Njemačkoj i njezin proces “Sinodalni put”.

Vjerni katolici danas se suočavaju s razdobljem progona, nevolja i “psihološkog terora” koji, na dosad neviđen način, dolazi iz vlastitih zemalja koje imaju drevne kršćanske tradicije, primijetio je kardinal Gerhard Müller. Njemački kardinal to je primijetio u ekskluzivnom intervjuu za Registar 5. veljače, tijekom kojeg je izveo žestok napad na stanje Crkve u Njemačkoj i “Sinodalni put”, kontroverzni višegodišnji reformski proces koji je izrastao iz krize seksualnog zlostavljanja klera.

Prefekt emeritus Kongregacije za nauk vjere (CDF) rekao je da ovi napadi na vjernike iznutra dolaze iz “sekulariziranih” dijelova Crkve i često se događaju na radnom mjestu ili u školama.

Sada je “vrijeme nevolja i psihološkog terora”, a pravoslavni katolici su “progonjeni; a u nekim zemljama to kulminira mučeništvom”, istaknuo je kardinal Müller. “Obično je to došlo izvana, ali sada je iznutra, u našim zemljama koje imaju staru kršćansku tradiciju. To je nova situacija.”

Kardinalove riječi uslijedile su nakon što je prošlog vikenda završen  plenarni sastanak “Sinodalnog puta”.

Sudionici su na tom sastanku glasovali za splav neslaganja koja je uključivala blagoslove istospolnih sindikata; promjene Katekizma o homoseksualnosti; ređenje žena svećenika; svećenički celibat koji će biti neobvezan u Latinskoj Crkvi; i za sudjelovanje u izboru novih biskupa.

Njegova izjava također je uslijedila nakon niza kontroverznih izjava njemačkih i europskih prelata posljednjih tjedana. Među njima su kardinal Reinhard Marx iz Münchena koji je 3. veljače rekao da bi svećenicima trebalo dopustiti da se vjenčaju “ne samo iz seksualnih razloga”, već da “ne bi bili tako usamljeni”, a kardinal Jean-Claude Hollerich iz Luksemburga tvrdi da je učenje Crkve o homoseksualnosti “lažno” i da je potrebna revizija.

Prošlog mjeseca, više od 120 homoseksualnih zaposlenika Crkve u Njemačkoj zatražilo je blagoslov istospolnih zajednica i promjenu pravila rada Crkve – inicijativu koju je pozdravila njemačka biskupska konferencija.

‘Sekularizirani ljudi’

Kardinal Müller (74), koji je bio biskup Regensburga u Njemačkoj, od 2002. do 2012., rekao je da su mnogi od onih koji promiču takva različita stajališta “sekularizirani ljudi” koji “žele zadržati ime ‘katolik’, ostati u instituciji i uzeti novac, ali ne će prihvatiti učenje Božje riječi”.

“Oni relativiziraju katoličku vjeru, ali ostaju sa svojim naslovima: kardinali, biskupi, profesori teologije – ali u stvarnosti ne vjeruju u ono što Crkva govori”, istaknuo je i opisao takve ljude kao “materijaliste” čiji temelj vjerovanja nije u stvaranju i Otkrivenju, već u pseudoznanosti.

Slično tomu, rekao je da je “LGBT” agenda koju mnogi od njih podržavaju “potpuno idiotska jer je njezina neo-gnostička mitologija apsolutno protiv ljudske prirode, ne samo u biološkom smislu, već i u filozofskom”.

“Za njih, Bog se mora opravdati.” Međutim, upozorio je kako će njihova prosudba biti oštrija, s obzirom da su se apostatizirali. “Kao otpadnik, ta osoba ima više krivnje od nekoga tko nikada nije čuo za katoličku vjeru.”

Nadalje je istaknuo da ti neistomišljenici unutar Crkve ne će kritizirati dekadenciju svijeta, niti se “usuđuju” reći “pobačaj je ubojstvo djece”, jer će tada “biti brutalno napadnuti”.

Umjesto toga, usredotočuju se na seksualno zlostavljanje djece, ali ga iskorištavaju kako bi unaprijedili vlastiti program, bez ispitivanja uzroka ili inzistiranja na zaređivanju svećenika koji mogu živjeti u apstinenciji. “Kažu kako se srame seksualnog zlostavljanja, ali ne kažu kolika je šteta nanesena dušama zlostavljanih i zlostavljača, kao i šteta nanesena Tijelu Kristovu”, kazao je. “Oni instrumentaliziraju ljudska bića; nemaju poštovanja prema ljudima. Manipuliraju mladima, puštaju suze za žrtvama zlostavljanja; ali za druge, oni nemaju interesa.”

Ukratko, rekao je kako vjeruje da oni koji zagovaraju promjene poput onih na “sinodalni način” “nisu reformatori”, već se zalažu za “deformaciju Crkve, sekularizaciju doma Trojedinog Boga”.

I rekao je da je ključni problem želja za kompromisom sa svijetom, nespremnost da se živi s napetošću življenja vjere u današnje visoko sekularizirano društvo.

Cilj mnogih biskupa je da ih društvo ljubi i poštuje, kao što su bili u 19. stoljeću, ali je rekao da znaju da ne mogu promijeniti vjeru, pa svoje napore nazivaju “razvojem nauka” i time “uništavaju i proturječe objavljenoj vjeri”. 

Napadi na vjerne prelate

Upitan o nemilosrdnim napadima na prelate kao što su kardinal Rainer Maria Woelki iz Kölna, biskup Rudolf Voderholzer iz Regensburga i, nedavno, papa Benedikt XVI. (zbog optužbi za loše postupanje u slučajevima zlostavljanja prije više od 40 godina, za koje papa emeritus niječe prijestupe), kardinal Müller je naglasio da su svi ti biskupi “poduzeli najviše akcije protiv tih zlostavljanja”, dok su drugi biskupi, generalni vikari i drugi odgovorni za rješavanje slučajeva zlostavljanja “napravili velike pogrješke, ali nisu kritizirani jer pripadaju ovoj ideološkoj skupini samosekularnosti”.

Kardinal Müller je rekao da su on i drugi prelati na drugoj “teološkoj razini” svojim nesuglasnim klevetnicima, koji “nemaju nikakve argumente, samo osobne napade i klevetu”.

Ustvrdio je da se kardinal Woelki, primjerice, “ni na koji način ne može kriviti” za loše postupanje u slučajevima zlostavljanja, “ali najžešći klevetnici među njegovom njemačkom biskupskom braćom mogu pobjeći samo zato što su antikatolički masovni mediji na njihovoj strani, zajedno sa sekulariziranim katolicima unutra”.

Mnoge od tih napada izazvali su vrlo sekularizirani i antikatolički mediji čije predrasude, tvrdio je kardinal Müller, datiraju iz kulturkampfa, sukoba između pruske vlade Otta von Bismarcka i Katoličke Crkve 1872.-1878. na čelu s papom Pijom IX.

“Oni zauzimaju stajališta protiv prirodnog zakona, a ono što u konačnici ne prihvaćaju je iznadnaravno stajalište: da je najviši autoritet osobni i brižni Bog, a ne mi”, rekao je.

Nadalje, rekao je da je netko poput kardinala Marxa često omiljen u medijima jer je “najbolji promicatelja ciljeva koje žele – neutralizirati Crkvu” i spriječiti je da daje “odgovore na duboka egzistencijalna pitanja”.

Što je potrebno

Radujući se, kardinal je rekao da je na papi Franji i Kardinalskom zboru da uskoče i discipliniraju ove prelate i “Sinodalni put” prije nego što bude prekasno. Također je pozvao Papu da ima više njemačkih konzultanata koji će mu objasniti što se točno događa. U širem smislu, kazao je kako se ispravljanje tih pogrješnih učenja “može učiniti samo promicanjem boljeg, teološki informiranog episkopata”, kao što se dogodilo “u vrijeme reformacije u Njemačkoj i drugim zemljama”. U međuvremenu, za vjerne katolike koji su trpjeli stalne napade zbog vjere, ohrabrivao ih je Isusovim riječima iz Propovijedi na gori (Matej 5:11): “Blagoslovljeni ste vi kada vas ljudi zlostavljaju i progone i govore svakakve klevete protiv vas lažno zbog mene. Radujte se i budite sretni, jer će vaša nagrada biti velika na nebu; tako su progonili proroke prije mene.«

Edvard Pentin Edward Pentin počeo je izvještavati o Papi i Vatikanu s Vatikanskim radijom prije nego što je postao rimski dopisnik Nacionalnog katoličkog registra EWTN-a. Također je izvijestio o Svetoj Stolici i Katoličkoj Crkvi za niz drugih publikacija, uključujući NewsweekNewsmax, ZenitKatolički vjesnik i The Holy Land Review, franjevačku publikaciju specijaliziranu za Crkvu i Bliski istok. Edward je autor knjige Sljedeći papa: Vodeći kardinalski kandidati (Sophia Institute Press, 2020.) i Namještanje vatikanske sinode? Istraga o navodnoj manipulaciji na izvanrednoj sinodi o obitelji (Ignatius Press, 2015.). Pratite ga na Twitteru u @edwardpentin.

Edvard Pentin, 11. veljače 2022., https://www.ncregister.com/interview/cardinal-mueller-for-faithful-catholics-it-s-a-time-of-tribulation-and-psychological-terror 

Povezane objave

SOLUS CATHOLICUS – Solidarnost prema drugoj strani horizonta

HF

Molitvom pobijedimo Apokalipsu

HF

Duh dominikanskog Reda

HF

Žrtva blaženoga Romana Liska

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više