Hrvatski Fokus
Kultura

Magični prostor sjećanja Zorana Šimunovića

Iz ciklusa Odrastanje

 

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar iz Osijeka, radi u Vukovaru u muzeju, Zoran Šimunović, u proteklim je godinama a posebice ove stekao značajna priznanja za svoj predani i kontinuirani rad i to ponajprije od inozemnih galerista koji su pokazali (i pokazuju) iznimno zanimanje za njegov opus velikih formata ulja na platnu, izveden u nekoliko ciklusa. Ponajprije, što je to tako privlačno i zanimljivo u djelu Zorana Šimunovića?

Najprije, svijet koji je stvorio od vlastite memorije, možemo nazvati i magičnim prostorom sjećanja. Najnovije slike pripadaju ciklusu Odrastanje.

Izrazita i brojna simbolika na njegovim slikama sugerira nam i upućuje nas na izvore njegova nadahnuća, na izvore nadahnuća, na djetinjstvo, na sve one predmete koji su ispunjavali život u najranijoj dobi, predmeti koji okružuju dijete, pas, ptica, zečevi, igračke, udaljeni obzor, kasica prasica, zalutala banana, krugovi, savijeni papir, mnoštvo lijepih uspravnih cvjetova…

Između svih elemenata, predmeti i životnih oblika koji egzistiraju u ovim sjećanjima, međusobno je precizno usklađeno, nitko nikome ne smeta, nitko nije suviše, svi su potrebni za suživot.

Zelenkasto plava boja pozadine, koja se prostire poput velikog zastora, kazališnog možda i pretvara sve prisutno u ovim kadrovima u važne glumce jednog nezaboravljenog djetinjstva, koji zajedno svjedoče o iznenadnoj pojava početka odrastanja.

Veliki formati omogućuju slikaru stvaranje gusto naseljenog tajanstvenog i ponekad zaboravljenog svijeta, nekih nevažnih detalja, svijeta koji se pred nama, gledateljima otvara u svoj svojoj punini i složenosti, podsjećajući nas svojim postojanjem i na naše davne prostore sjećanja, pomalo izbrisane i blijede i oni kao da živnu u tom iznenadnom susretu i naše se slike vrate u trenutku, ostavljajući nas nijeme.

Magični prostor sjećanja Zorana Šimunovića kapitalni je ciklus aktualne hrvatske produkcije, emotivan i produhovljen.

Miroslav Pelikan

 

Povezane objave

Novi ciklus Duška Šibla

hrvatski-fokus

Dvije izložbe u Galeriji MKC Split

hrvatski-fokus

Fragmenti Branke Mumalo

HF

Izložba Hrvoja Marka Peruzovića u Galeriji Emanuel Vidović u Splitu

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više