Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Stjepan Poljak – hrvatski znanstvenik u SAD-u

Bio je najpoznatiji živući autoritet anatomije ljudskog vizualnog sustava svoga vremena

 

Postati znanstvenik svjetskog glasa nije lako, treba puno volje, rada, spremnosti na odricanje i, naravno, Božjeg dara. Iz brojčano malog hrvatskog naroda bilo je puno onih koji su obogatili znanost i svijet, a i danas ih ima lijep broj rasutih širom kugle zemaljske.

Jedan od njih bio je i Stjepan Poljak (1889. – 1955.) čija su djela dala monumentalan doprinos medicini i znanju o vidnim putovima, navlastito mrežnice.

Stjepan je rođen 13. prosinca 1889. u Đurđevcu. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, a gimnaziju u Zagrebu. Godine 1909. počeo je studirati medicinu u Grazu, ali je prekinuo nauke da bi prvo pošao na služenje šestomjesečnog vojnog roka i potom kao vojnik u Prvi svjetski rat. Rusi su ga zarobili već 1914. Kao zarobljenik, služio je u njihovim vojnim bolnicama. Godine 1917. prebacio se brodom do Grčke i 1918. pridružio srpskim vojnim snagama na takozvanom Solunskom frontu.

Zanimljivo je da je Poljak dobio diplomu doktora medicine (1916.) na Novom ruskom sveučilištu u Odesi, dok je još bio u zarobljeništvu, a zatim je ponovno diplomirao na zagrebačkom sveučilištu 1920. U Zagrebu je otpočelo (1920. – 1928.) njegovo znanstveno istraživanje u neurologiji, a ljubav prema znanosti odvela ga je u tada najpoznatija svjetska središta neurološkog istraživanja: Beč, London, Madrid i Chicago.

U Ameriku se za stalno preselio 1928. i bio je profesor neurologije prvo na University of California (1929. – 1930.), zatim na University of Chicago, gdje je i ostao sve do svoje prerane smrti. Po dolasku u Ameriku promijenio je pisanje prezimena u Polyak radi lakšeg izgovora. U to vrijeme bio je najpoznatiji živući autoritet anatomije ljudskog vizualnog sustava, posebice je pridonio znanju o mrežnici.

Uz mnoge objavljene radove, njegove dvije knjige, The Retina / Mrežnica (1941.) i The Vertebrate Visual System / Vizualni sustav kralježnice (1957. – poslije njegove smrti) bile su glavni izvori podataka mlađim generacijama stručnjaka iz tog područja medicine. Bio je jedan od najvećih anatoma dvadesetog stoljeća.

Stjepan Lucijan Poljak umro je u Chicagu 9. ožujka 1955., zaljubljen u znanost kojoj je posvetio cijeli život.

Dr. Ante Čuvalo

Povezane objave

Porezna češlja prihode iseljenih Hrvata, planiraju se naplatiti za godine unazad

hrvatski-fokus

Nacionalna strategija razvitka protiv naroda

hrvatski-fokus

Pivčiji salaš zasjenio Stanislava Prepreka

HF

Tri desetljeća okupljanja Srijemaca iz Beške

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više