Hrvatski Fokus
Kolumne

UKRAJINSKA TRAGEDIJA – Budimo solidarni s prijateljskim ukrajinskim narodom

Stanovništvo Ukrajine stagnira od 1985. godine

 

Ovaj puta suzdržat ću se od političkoga komentara rata u Ukrajini (u kojoj su moje simpatije uvijek na strani napadnutoga), ostavit ćemo to za tjedan, dva. Sabrat ćemo se na neke osnovne činjenice koje se ne tiču povijesti i politike. Prvo ćemo analizirati mineralna bogatstva te države koja je veličinom i bogatstvom trebala biti velesila.

Nalazišta nafte su većinom na istoku Ukrajine, ali to nije ono što Rusiju toliko zanima. Vrlo industrijalizirani Donjeck i Luhansk imaju urana (što je jako bitno), ali i zalihe ugljena i željeza, što je važno, ali ne i Rusiji nedostajuće. Ukrajina ima svjetski bitne i velike zalihe titana i mangana. Titan je za izradu zrakoplova i svemirskih letjelica, mangan za specijalno kvalitetni čelik. Ukrajina ima vrhunsko zemljište uz dostatne vode i kiše, smatra se da bi mogla hraniti po najnižim procjenama 600 milijuna ljudi, što je vrlo važno za budućnost, ali o tome ne ćemo sad pisati.

Stanovništvo Ukrajine stagnira od 1985. godine, te opada od 1988. godine, bilo niskim natalitetom, bilo iseljavanjem. Nitko zapravo ne zna koliko Ukrajina ima stanovnika, svakako ispod 42 milijuna. Krajem osamdesetih bilo je 52 milijuna Ukrajinaca. Mislim da je prosječna plaća u Ukrajini oko 300 eura. Demografska slika izgleda kao božićna jelka umjesto očekivane piramide, po čemu je Ukrajina vrlo slična Hrvatskoj.

Smatram da Hrvatska treba primiti veliki broj ukrajinskih izbjeglica, po mogućnosti obrtnika, tehničara, liječnika, informatičara, seljaka, kuhara i konobara i nastojati ih naseliti u Slavoniji, Lici, Dalmatinskoj Zagori, otocima i na poluotoku Pelješcu. Mi koji smo prošli kroz nametnuti rat imamo suosjećanje sa ukrajinskim narodom, i naša pomoć u lijekovima, sanitetskom materijalu i primanju izbjeglica ne smije škrtariti. Istodobno ne dovodeći u pitanje našu zapadnu orijentaciju Hrvatska ne smije sebi dopustiti luksuz da se istrčava sa stavovima, da ulazi u vojna pitanja ili da pametuje kao što pametuju gospodin premijer Plenković i drug socijalist Picula. Jer Rusi su geopolitička i ekonomska konstanta Europe, a Zapad je sebičan i dvoličan.

Padom berlinskoga zida srušena je i arhitektura Europe i svijeta zasnovana na sporazumima u Jalti (Ukrajina!) i Teheranu, pa i našem Jajcu. Velike ideje mogu pokopati male narode ako ne nauče povijesne lekcije, čemu nas ponekad može naučiti i Dubrovačka Republika i geopolitički realist dr. Franjo Tuđman. Somnabulizam u privatnom životu ponekad može i funkcionirati, u politici nikada.

Napomenimo da su Ukrajinci dijelom ikavci kao i dio Hrvata (Dnipar i Kijiv, a ne Dnjepar i Kijev), da su oni na Zapadu katolici i grkokatolici, da su pra Hrvati (proto Hrvati) preko Ukrajine i došli do Poljske, pa tek onda se spustili na Jadran.

Budimo solidarni s prijateljskim ukrajinskim narodom.

Teo Trostmann

Povezane objave

Šola je zatvorio oči na sve što se događa u svijetu

hrvatski-fokus

Biografija Benčić Sandroline iz Poznanovca

hrvatski-fokus

Plenković ugrozio nacionalnu sigurnost Hrvatske

hrvatski-fokus

Srbija priprema okupaciju Hrvatske

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više