Hrvatski Fokus
Kolumne

Zaustavite rat u Ukrajini!

Ukrajina će ostati i postati spaljena zemlja, tampon zona između  Istoka i Zapada, Putina i SAD-a

 

Od mnoštva svih mogućih i nemogućih informacija ne može se stvoriti i imati prava slika i spoznaja o agresiji Rusije na Ukrajinu, koju Putin naziva „specijalnom vojnom operacijom“, kojom želi “osloboditi” Ukrajinu, od rastućeg fašizma. U krajnjem slučaju da je to tako, kako ruska propaganda piše. Što Putina briga o tomu? Tu je demokratski i slobodni svijet, da o tomu sudi i to osujeti, ako zaista postoji. Putin navodno brine o Rusima koji žive u Ukrajini, pod određenim terorom. Kaj god! Putin želi stvoriti rusko carstvo u nekadašnjim granicama. Ukrajina je prva koju treba pokoriti i zauzeti. Rusija, odnosno Putin je to mislio napraviti jednim Blitzkriegom, u par dana. Međutim, to se nije ostvarilo. Ukrajinci se žestoko i čvrsto brane u čemu ih podržava Zapad i skoro cijeli svijet. Svakim danom te ratne epopeje sve je više mrtvih i ranjenih na obje strane. Milijuni prognanika bježe iz Ukrajine na Zapad, uglavnom žene, djeca i starci. Iseljava se Ukrajina. Sve je to negdje planirano i dogovoreno. Ukrajina će ostati i postati spaljena zemlja, tampon zona između  Istoka i Zapada, Putina i SAD-a. Europa će biti talac tog deala, svjetskih moćnika. Ako je tomu tako, zar se to nije moglo dogoditi bez rata, stradanja, ubijanja i progonstva, nevinih i najranjivijih. Svijetu prijeti Treći svjetski rat. Nagoviještaju se nuklearni napadi, iako se dobro zna što to znači. Netko je rekao, ako u nuklearnom ratu pucaš prvi, poginut ćeš drugi. Komu to treba, čak i samo zastrašivanje. Zar je netko zaista, toliko lud da zbog svojih bolesnih ambicija želi uništiti svijet, kako ne bi morao priznati pogrješku i poraz.

Oko cijele Ukrajine Rusi stvaraju okupatorski pojas i hrle prema Kijevu, u nadi i želji da svrgnu ukrajinsku vladu i vlast. Uz prorusku marionetsku vlast bi zapravo vladali Ukrajinom. Zakon jačega i većega bi prevladao. To što danas Rusija radi s Ukrajinom, sutra može napraviti s bilo kojom susjednom državom. Tim će se državama davati podrška, slati pomoć u svemu, te i u oružju, ali se Putina ne će zaustaviti u njegovoj namjeri – stvaranja ruskog carstva i tampon zona prema Zapadu.

Ne mogu vjerovati da Europa, SAD i ostali dio slobodnog naprednog svijeta ne može Putina zaustaviti u njegovu ratnom divljanju. Danas Lavrov na pregovorima kaže, kako oni neće napadati nikoga, nisu napali niti Ukrajinu, oni spašavaju civilno stanovništvo. Od koga i čega Rusi spašavaju civile u Ukrajini? Onaj tko je ušao u tuđi teritorij je okupator, bez obzira koja mu je ideja vodilja, u tom pohodu.

Između Rusije i Ukrajine stoljećima tinjaju iskre nerazumijevanja, prepucavanja, dokazivanja i obmanjivanja. Ukrajinci su navodno Rusi i nemaju pravo na svoju nacionalnost. Kaj god! Ukrajina je postojala i imala svoj identitet, jezik i kulturu kad Moskva još nije bila niti selo, pišu neki povjesničari. Bilo kako bilo, ratom se ništa ne će riješiti. Rat sije strah, smrt, glad, siromaštvo, mržnju, podjele, neprijateljstvo, …na obje strane, kakav god bio i gdje god bio. Ova ruska agresija na Ukrajinu, odražava se na cijeli svijet. Sankcije Rusiji se ne osjećaju samo u Rusiji. To je vrlo složen, isprepleten, integriran, umrežen, dugotrajan i vrlo štetan proces. Bez obzira na koga se taj proces odnosi i tko sankcije donosi, sve se odražava na međunarodnoj razini. Istina, netko će od toga i profitirati i obogatiti se, kao i uvijek. Kad se nekome smrkne, drugome osvane. Osvane uglavnom, milijarderima, na kojoj god strani bili, dok sirotinji omrkne, na obje strane. Rat je preveliko zlo i pošast, da bi se bilo tko, bilo gdje i bilo s kim igrao rata. Tisuće mrtvih, tisuće ranjenih, milijuni prognanih vape za pomoć, odmah i sada.

Zaustavite ovaj krvavi, nametnuti rat, vi moćnici svijeta, koji kalkulirate, što vam je isplativije! Svaki ljudski život je nenadoknadiv i prevelika cijena. Ne kladite se koliko će još izdržati borci (branitelji) u okruženju ruske armade. Ne divite se onima koji spašavaju goli život. Ne stvarajte heroja od čovjeka koji se bori za slobodu, neovisnost, suverenost i demokraciju. To je pravo i imperativ svih onih koji su napadnuti, koje se želi okupirati, na bilo koji način, kojima se oduzima identitet, država i nacija.

Bez obzira na pravo, htijenje, želju, volju i nastojanje, deset puta vojno jačeg neprijatelja, koji prijeti nuklearnim oružjem se ne može pobijediti, uz sav entuzijazam, motivaciju i domoljublje. Ova agonija u Ukrajini se mora prekinuti. Ne želi li se NATO i Zapad u to direktno umiješati, zbog moguće eskalacije i početka trećeg svjetskog rata, to bi morao učiniti ruski narod, odnosno ruske majke, čije sinove se šalje u ovaj rat. Golobradi ruski mladići kući se vraćaju u mrtvačkim sanducima. Zašto su oni žrtvovani? Od koga i čega su oni išli braniti Ukrajinu. Ima li Putin ikakvo obrazloženje za taj neljudski čin?

Ankica Benček

Povezane objave

Jere Jareb o Gabrijelu Cvitanu

hrvatski-fokus

Hrvatska vlada talac Milorada Pupovca

HF

Hrvatski policajci su uvijek u pravu. Pa i sada!

hrvatski-fokus

Velika meša na Veliku Gospu u Mariji Bistrici

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više