Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Duet Le Goff/Sapori – Hajjam ili zašto su građani dužni pokornost prezaduženoj državi?

Građani su dužni ‘pokoravati se’ prezaduženoj državi jer je ta prezaduženost zadužila i građane prema samoj državi

 

Građani su dužni „pokoravati se“ sudskim odlukama jer iznad njih je još jedino eventualno koja trica-kučina od pravosudnih instanci i sam Bog koji se na sve to vjerojatno grohotom smije. Jer to je jednako kao da ljudsku misao ograničite na „pokoravanje“ gluposti, ispraznosti i eventualno pokojoj ispravnosti koja će vjerojatno biti „iznimka koja potvrđuje pravilo“.

„Zakone su donosili ljudi koji su, usprkos složenom mehanizmu vijećanja, glasovanja i ždrijebanja, imali glavnu riječ u politici komune i ekonomiji korporacije, tako da su tim povlaštenim bićima zakoni bili samo od providnosti poslani paravani iza kojih su se mogli mirno baviti svojom djelatnošću i ostvarivati vlastite ciljeve. A ako bi im se neki od tih zakona, koje su sami krajnje domišljato pisali, i ispriječio kao prepreka te zbog njega nisu mogli sakriti ili opravdati neki prijestup, oni su ga jednako drsko i domišljato ukidali, što uostalom, nije specijalnost samo srednjega vijeka.“ (Jacques Le Goff, Trgovci i bankari u srednjem vijeku, Kulturno informativni centar – Naklada Jesenski i Turk, Zagreb, 2014., str. 51.; razmišljanje Armanda Saporija o „koegzistenciji dvaju svjetova“).

Čuveni perzijski (iranski) mislilac, pjesnik, astronom i matematičar Omar Hajjam (1040.-1123.) je zapisao: „Pet-šest zlikovaca opsjenjuju mase / I s četom kenjaca drže je uza se. / Ti svoga posla gledaj – neka uživaju, / Kao što uživa za koritom prase! / Budi veseo, jer su brige bez kraja k’o more, / Po nebu se od zvijezda nove grupe tvore. / S opekama načinjenim od tvoga tijela / Za buduće velikaše valja pravit dvore.“ Na razmeđu XI. i XII. stoljeća zapisao je riječi: “…Većina ih, koji se i dandanas izdaju za učenjake, taje istinu lažima i ne prelaze okvir nazovi-učenjaštva, jer svoje znanje stavljaju u službu materijalnim i niskim stvarima. Ako sretnete čovjeka, koji teži za istinom i ljubi istinitost, koji odbija pretvaranje i laž, a kloni se opsjena i sljeparija, postaje predmetom prezira i rugla”. (Omar Hajjam, Rubaije, Izvori, Zagreb, 1997., str. 39., 44., 70.; br. 89., 103.).

Građani su dužni („pokoravati se“) prezaduženoj državi jer je ta prezaduženost zadužila i građane prema samoj državi. Tako joj oni lijepo vraćaju – zaduženošću. To je svojevrsna lakrdijska (sim)b(i)oza. Tko tebe kruhom i ti njemu uzvrati kruhom.

Kada pogledate onaj dubrovački bokun kamena na kojemu latinski piše: „Zaboravite na privatne i brinite se za javne stvari“, unutarnji pogled vam možda u svezi toga ukazuje na istinitiji zapis: „Žali Bože kamena“.

Đivo Bašić

Povezane objave

Neka nas sve obasja Sunce juga

hrvatski-fokus

Petnaesti Dani smokava u Krku 

hrvatski-fokus

Javna moć ključna je za poticanje zelene tranzicije Velike Britanije

hrvatski-fokus

Vrijedost HEP-a je drastično umanjena

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više