Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Gene Rayburn (Eugen Rubeša) – američki TV voditelj

Rođen je 22. prosinca 1917. u Christopheru na jugu države Illinois, gdje je rođen i slavni glumac John Malkovich

 

Jedno od vrlo poznatih imena (ne tako davno) u Americi bio je Gene Rayburn (1917. – 1999.), voditelj raznih zabavnih TV emisija. Desetljećima je svakodnevno bio prisutan na televizijskim ekranima u milijunima kuća, a njegove bi emisije uvijek dobro došle kao ugodna razbibriga. Smijeh je potreban svima i hvala Bogu da ima talentiranih ljudi koji nas znaju nasmijati i razveseliti. Bez njih, život bi bio tmuran. Gene je bio jedan od tih, a s njim ću vas upoznati jer je bio Hrvat.

Pravo ime i prezime mu je bilo Eugen Rubeša (amerikanizirano u Rubessa). Rođen je 22. prosinca 1917. u mjestancu Christopher na jugu države Illinois. (Usput, tu je rođen i John Malkovich.) Otac mu je bio Milan Rubeša, a majka Marija Hikec. Oboje su bili doseljenici iz Hrvatske, pobliže iz Sušaka.

Nije dugo živio u malom rodnom mjestu jer se obitelj selila tamo gdje je otac mogao naći posao. Tako godine 1920. Rubešovu obitelj nalazimo u Detroitu, gdje su mnogi pohrlili radi proizvodnje automobila, ali nekoliko godina kasnije doselili su u Chicago u kojem je Eugen odrastao. Naravno, kao dijete govorio je hrvatski i nije ga zaboravio do kraja života. I na TV-u je znao ponekad “izvaliti” nešto na hrvatskom.

Karijera mu je bila duga i sadržajna, ali nije on na brzinu “uskočio” u televizijske programe i postao slavan. Uzelo je to podulje vremena i ustrajnog rada. Nakon srednje škole i jedne godine fakulteta pošao je u New York s namjerom da postane operni pjevač. Kako je imao dobar glas, htio ga je uvježbavati i pripremati se za pjevačku karijeru, ali te su se nade brzo rasplinule jer nije imao čime plaćati učitelje. Umjesto pjevanja, uspio se zaposliti u NBC-u, poznatoj televizijskoj kući. Otpočeo je kao paž, mladi pomagač, koji je radio kao vodič turistima koji bi došli razgledati NBC studio, a obavljao je i sve druge sitnije poslove.

Došao je Drugi svjetski rat i mladi Eugen se javlja u zrakoplovstvo, postaje pilot, bombarder i instruktor. Tek nakon rata otpočinje njegov profesionalni rad. Prvo na radio rasporedima blizu New Yorka, zatim u kazalištima na Broadwayu, nekoliko uloga u filmovima i konačno trajna karijera na TV-u gdje postiže slavu. Da bi mu ime zvučalo “američki”, preporučili su mu da ga promijeni i, kažu, otvorio je telefonski imenik, upro prstom i “naletio” na Rayburn. Pod tim je imenom radio i umro, ali nije nikad zaboravio da je hrvatskih korijena.

Godine 1940. Gene je oženio Helen Ticknor, imali su jednu kćer (Lynne) i ostali su vjerni svojim bračnim obećanjima do kraja života. Helen je umrla 1996. Zanimljivo je da se on nije nikad htio preseliti u Hollywood, nego je ostao cijeli život na istočnoj strani Amerike i umro je 29. studenog 1999. u Beverlyju, Massachusetts. Gene je bio osebujna i zabavna televizijska osoba. Bio je jedan od “slavnih” svoje generacije u Americi. Drago nam je da je bio hrvatskog podrijetla i da se time ponosio.

Dr. Ante Čuvalo

Povezane objave

Kao da se sramimo biti Hrvati, kao da se stidimo ljubiti svoju Bokeljsku mornaricu!?

hrvatski-fokus

O progonu Hrvata iz Srbije u Skupštini

HF

Intenzitet poltronstva u porastu

HF

Kako je spašavana Masarykova ulica

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više