Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Ukrajino, sve je zapisano u planu organizacije ‘Rand Corporation’ – ‘Kako uništiti Rusiju’

Izvješće ‘Rand Corporation’ za 2019.: ‘Pretjerano proširenje i uneravnotežavanje Rusije’

 

„Natjerajte protivnika da se nepromišljeno ‘širi’ kako biste ga debalansirali, a zatim ga uništite. Ovo nije opis džudo zahvata, već plan protiv Rusije koji je razradio „RAND Corporation“, najutjecajniji ‘think tank’ u SAD-u. S osobljem od tisuća stručnjaka, ‘RAND’ se predstavlja kao najpouzdaniji svjetski izvor za obavještajne i političke analize za čelnike Sjedinjenih Država i njihove saveznike.“

‘RAND Corporation’ se ponosi time što je pomogao u osmišljavanju i razradi dugoročne strategije koja je SAD-u omogućila da izađu kao pobjednici iz Hladnog rata, prisiljavajući Sovjetski Savez da potroši svoje resurse u iscrpljujućoj vojnoj konfrontaciji.

Upravo je ovaj model bio inspiracija za novi plan koji je razrađen 2019.: ‘Overextending and Unbalancing Russia,‘ a koji je dakako, objavio „RAND Corporation“ – „Pretjerano proširenje i uneravnotežavanje Rusije,” tj. prisiljavanje protivnika na prekomjerno „rastezanje“ kako bi ga se uneravnotežilo i uništilo.

Strateški plan SAD-a protiv Rusije prije tri godine razradio je ‘RAND Corporation’ (manifest, Rand Corp: kako uništiti Rusiju, 21. svibnja 2019.). ‘Rand Corporation,’ sa sjedištem u Washingtonu, DC, „globalna je istraživačka organizacija koja razvija rješenja za političke izazove“: ima ‘vojsku’ od 1800 istraživača i drugih stručnjaka regrutiranih iz 50 zemalja, govore 75 jezika, raspoređenih po uredima i drugim lokacijama na sjeveru Amerike, Europi, Australiji i Perzijskom zaljevu. Randovo američko osoblje živi i radi u više od 25 država.

Korporaciju ‘RAND,’ koja sebe opisuje kao „neprofitnu, nestranačku organizaciju,“ službeno financiraju Pentagon, američka vojska i zrakoplovstvo, nacionalne sigurnosne agencije (CIA i druge), agencije u drugim zemljama i moćne nevladine organizacije.

Prema njihovim analitičarima, Rusija ostaje snažan protivnik Sjedinjenih Država u određenim temeljnim sektorima. Kako bi se nosili s ovim otporom, SAD i njihovi saveznici morat će slijediti zajedničku dugoročnu strategiju koja iskorištava rusku ranjivost. Stoga ‘Rand’ analizira različita sredstva kojima se debalansira / neuravnotežuje Rusija, navodeći za svako sredstvo vjerojatnost uspjeha, koristi, troškove i rizike za SAD.

Prije svega – navodi se u planu – Rusija mora biti napadnuta s najranjivije strane: Randovi analitičari procjenjuju da je najveća ranjivost Rusije njezino gospodarstvo i to zbog velike ovisnosti o izvozu nafte i plina. U svrhu smanjenja ruskih prihoda moraju se upotrijebiti komercijalne i financijske sankcije. Cilj je prisiliti Europu na smanjenje uvoza ruskog prirodnog plina kojeg će zamijeniti ukapljenim prirodnim plinom koji se transportira morem iz drugih zemalja.

Drugi način dugoročnog destabiliziranja ruskog gospodarstva je poticanje emigracije kvalificiranog osoblja, posebice mladih Rusa s visokom razinom obrazovanja. Na ideološkom i informativnom polju potrebno je poticati unutarnje prosvjede i istovremeno potkopavati imidž Rusije izvana, te isključivanjem s međunarodnih foruma i bojkotom međunarodnih sportskih događaja koje organizira.

U geopolitičkom sektoru, naoružavanje Ukrajine omogućilo bi SAD-u da iskorištava središnju točku vanjske ranjivosti Rusije, ali to bi se moralo pomno izračunati kako bi se Rusija držala pod pritiskom bez ‘klizanja’ u veliki sukob u kojem bi pobijedila.

U vojnom sektoru, SAD bi mogao uživati ​​velike koristi, uz niske troškove i rizike, povećanjem broja kopnenih trupa iz zemalja NATO-a koje rade u proturuskoj funkciji.

Na vojnom polju potrebno je djelovati kako bi europske zemlje članice NATO-a povećale svoje snage u proturuskoj funkciji. SAD može imati veliku vjerojatnost uspjeha i velike koristi uz umjerene rizike većim ulaganjem u strateške bombardere i rakete dugog dometa usmjerene protiv Rusije. 

Napuštanje SAD-a „Ugovora o nuklearnim snagama srednjeg dometa“ (INF Treaty) i raspoređivanja novih nuklearnih projektila srednjeg dometa u Europi, usmjerenih na Rusiju, jamči SAD-u veliku vjerojatnost uspjeha, ali bi također predstavljalo velike rizike.

(‘INF Treaty’ potpisali su 8.12.1987. američki predsjednik Ronald Reagan i posljednji predsjednik bivšeg Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov, a SAD „izašle“ su iz ovog Ugovora 2.08.2019. zbog navodnog kršenja Ugovora od strane Ruske Federacije, op.prev.).

Kalibracijom svake opcije za postizanje željenog učinka – zaključuje ‘Rand Corporation’ – Rusija će na kraju platiti najvišu cijenu u sukobu sa SAD-om, ali će potonji i njihovi saveznici morati uložiti golema sredstva da ih odvrate od drugih ciljeva.

Kao dio te strategije – plan ‘RAND Corporation’ iz 2019. predviđao je – „pružanje ‘smrtonosne pomoći’ Ukrajini iskoristilo bi najveću točku vanjske ranjivosti Rusije, ali svako povećanje američkog oružja i vojnih savjeta Ukrajini moralo bi se pažljivo kalibrirati kako bi se povećali troškovi Rusije bez izazivanja mnogo većeg sukoba u kojem bi Rusija, zbog blizine, imala značajne prednosti.” („Smrtonosna pomoć,“ eng. ‘lethal aid’ odnosi se na vojnu pomoć, op.prev.).

Upravo je ovdje – na onome što je ‘RAND Corporation’ nazvao „najvećom vanjskom ranjivom točkom Rusije,“ koju je moguće iskoristiti naoružavanjem Ukrajine na način „kalibriran da poveća troškove za Rusiju bez izazivanja puno većeg sukoba“ – došlo do puknuća. Uhvaćena u političko, gospodarsko i vojno zatezanje koje su SAD i NATO sve više zaoštravali, zanemarujući opetovana upozorenja i prijedloge Moskve za pregovore, Rusija je reagirala vojnom operacijom kojom je uništeno više od 2000 vojnih objekata u Ukrajini koji zapravo nisu izgrađeni i kontrolirani od strane vlasti u Kijevu nego od  ‘SAD-a i NATO-a.’

Članak koji je prije tri godine izvještavao o navedenom planu organizacije ‘RAND Corporation’ završio je ovim riječima: „Opcije u planu su zapravo samo varijante iste ratne strategije, čiju cijenu u smislu žrtava i rizika plaćamo svi mi.“

Mi Europljani to sada plaćamo, a plaćat ćemo sve skuplje, ako i dalje budemo potrošni pijuni u strategiji SAD-NATO.

Ovo je budućnost koju za nas planira „RAND Corporation,“ najutjecajniji ‘think tank’ Duboke države – drugim riječima, podzemni centar stvarne moći zahvaćen ekonomskim, financijskim i vojnim oligarhijama – koji određuje strateške izbore ne samo SAD-a, nego i cijelog zapadnog svijeta.

Napomena za kraj: Manlio Dinucci nagrađivani je autor, geopolitički analitičar i geograf  (Pisa, Italija). Znanstveni je suradnik Centra za istraživanje globalizacije (Centre for Research on Globalization, CRG). Punih deset godina pisao je kolumnu u rubrici „The Art of War“ („Umijeće ratovanja“) za talijanski „Il Manifesto.“

Međutim, uredništvo „Il Manifesta“ je 8. ožujka 2022., nakon što je nakratko objavilo ovaj tekst na internetu, preko noći izbrisalo rubriku „Umijeće ratovanja“ s interneta i iz tiskanog izdanja: „jer sam odbio poštivati ​​naredbu ‘Ministarstva istine’ i tražio raspravu o ukrajinskoj krizi,“ izvjestio je vjerne čitatelje Dinucci te dodao:

„Time završava moja dugogodišnja suradnja s ovim listom, u kojem sam više od deset godina objavljivao kolumnu.“  

Izvor:

  1. Manlio Dinucci: „How to Destroy Russia. 2019 Rand Corporation Report: ‘Overextending and Unbalancing Russia“; Global Research 10. 3. 2022., preveo na eng.: Pete Kimberley
  2. Manlio Dinucci: „Ukraine, It Was All Written in the Rand Corp Plan“; Global Research, 12. 3. 2022., preveo na eng.: Pete Kimberley
  3. RAND Corporation: „Overextending and Unbalancing Russia – Assessing the Impact of Cost-Imposing Options“; www.rand.org/pubs/researcg_briefs/RB10014.html

Rodjena Marija Kuhar

Povezane objave

Barry Soetoro u Indoneziji i Barry Obama na Havajima

hrvatski-fokus

Rusija nastoji podijeliti Balkan

HF

Stvara se naddržava bez ikakvog pristanka naroda

hrvatski-fokus

Još uvijek na rubu događanja

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više