Hrvatski Fokus
Uvodnik

Slavko Kulić optužio Andreja Plenkovića za agresiju Rusije na Ukrajinu

Igor Mandić doslovno je bio “polemičar”, koji je mrzio sve hrvatsko

 

  • U ovomu, najnovijem 612. broju Hrvatskoga fokusa, prenosimo razgovor novinara Novoga lista Branka Podgornika sa Slavkom Kulićem u kojem ovaj naš slavni ekonomist i znanstvenik za agresiju Rusije na Ukrajinu optužuje Sjedinjene Države i njezinu imperijalističku politiku. To nekima može čudno izgledati. Samo nekima, jer ruska agresija nije jednoznačna. Tom svojom tvrdnjom Kulić je nedvosmisleno optužio Andreja Plenkovića da je lažni i javni sudionik i suradnik američkoga imperijalizma, a mi jako dobro znamo da je prikriveni i stvarni “ruski čovjek”. Naime, za one koji su to zaboravili, treba reći da je Plenković odabran od Bruxellesa da javno daje potporu Ukrajini, a tajno predaje sve najvažnije kompanije i imovinu Rusima, od Agrokora do Kupara… Odlaskom s političke pozornice do srži pokvarene hladne protestantske Njemice Angele Merkel naš Andrej izgubio je zaleđe. Nalazi se u zrakopraznom prostoru i onoga časa, kada padne s vlasti, završit će u zatvoru.
  • A da je Plenković nervozniji nego obično, potvrđuje njegovo nesnalaženje oko bespilotne letjelice koja je iz Ukrajine, preko Rumunjske i Mađarske doletjela do Zagreba. Odjednom je postao i stručnjak za naoružanje i bojne glave i “avio-bombe”. Iako glavni tajnik NATO-a Norvežanin Jens Stoltenberg tvrdi da nije bilo “avio-bombe” u letjelici, Plenković, samo da se suprotstavi predsjedniku Zoranu Milanoviću, tvrdi suprotno. I ustrajava. Plenković laže da je “avio-bomba” imala 160 kilograma, pa je njezinu težinu smanjivao sve do 40 kilograma. Jako neozbiljno. I zato je dobro da imamo neobuzdanoga i bez dlake na jeziku Milanovića, koji ga svakodnevno razara, bez obzira koliko se od Plenkovića kupljeni mediji trudili da ga još uvijek brane.
  • A kako ta Plenkovićeva sluganska politika djeluje u praksi saznali smo od Damira Vanđelića, donedavno šef Nadzornog odbora INA-e, vrhunski manager, hrvatski branitelj, zatočenik srpskih logora… Vanđelić kaže: “Mislite li da je slučajnost da odvjetnik banke VTB-a 17. 3. 2017. radi za našu Vladu ugovore o prepuštanju svih 100 posto Todorićevih udjela isključivo ruskim bankama, a da pri tome drugi, uglavnom HR vjerovnici, izvise” i nastavio s pojašnjenjima: “Mislim da bi mi trebali voditi brigu o tomu da Hrvatska opstane. Vi prodaju plina zovete ulaganjem u hrvatsko gospodarstvo? Ja to zovem uvozom. Vi zaista vjerujete da je Gazprom donosio tržišne odluke i birao partnera na nekom poduzetničkom natječaju? Vi zaista vjerujete da je SBER i VTB napravio due-diligent effort kada je ulagao u Agrokor ili je htio kontrolu nad najvećom tvrtkom u Hrvatskoj koja je bila i 15 posto domaćeg BDP-a? Da nije prije lex Agrokora izmijenjen zakon o koncesijama, Agrokor kod zrcaljenja kompanija ne bi mogao prenijeti koncesije na zemlju i vodu. Mislite da je slučajnost da odvjetnik VTB-a 17. 3. 2017. radi za našu Vladu ugovore o prepuštanju svih 100 posto Todorićevih udjela isključivo ruskim bankama bez da se podmire drugi vjerovnici? Vi zaista vjerujete da je Zsolt Hernadi podmitio Ivu Sanadera radi sebe, a ne u interesu mađarske države koja ga sad štiti i proglašava ga nacionalnim interesom i ne “isporučuje ga HR pravosuđu”? Vi zaista vjerujete da rafinerija u Bosanskom Brodu koja proizvodi gubitke i po 90 milijuna eura godišnje je tamo jer je poduzetnik tako odlučio? Vi zaista vjerujete da reverzibilni tok JANAFA ne dobiva uporabnu dozvolu, jer je neki tehnički problem i da zato mi izvozimo u Mađarsku? Ono što smatram da je GONG dobro pogodio je to da je niz nepametnih političkih odluka doneseno, da postoji utjecaj na političare (mito Sanader, posudbe strankama, marketing, lobiranje) od strane državnih kompanija koje su produžene ruke tih istih država i njihovih politika. Hrvatska je trebala diverzificirati svoje izvore (pitajte se tko stvarno kontrolira LNG?) povećati obnovljive izvore (usput HEP-ove hidroelektrane na Dravi je stopirala Mađarska), povećati proizvodnju plina na 60 posto potreba RH” (https://www.startnews.hr/news/sluganska-hr-politika-omogucila-je-rusima-da-se-domognu-nase-zemlje-voda-i-agrokora-a-madari-energetike/p/).
  • Umro je Igor Mandić, jugoslavenski novinar i publicist. Vijest nije objavio Tanjug, Beta, Srna, nego njegov ideološki brat blizanac Velimir Visković, što je neuobičajeno u novijoj poslijejugoslavenskoj povijesti novinarstva. Još se nije dogodilo da naš Tanjug (čitaj: Hina) s Mažuranićeva trga br. 16 šalje vijest HRTV-u koju je na svome facebook profilu objavio Visković. U toj vijesti, uz to da je Mandić bio novinar i publicist, piše da je bio i „polemičar“. Doslovno je bio polemičar u najgorem svađalačkom obliku. Njegovi ideološki drugovi i prije i sada nakon smrti pišu ode o čovjeku koji je mrzio sve hrvatsko. Osim kuna. Istina, nije ih spominjao, ali ih je jako, jako – volio! Aleksandar Stanković ga je prije podosta godina titulirao kao ‘Igor Mandić na Mjesecu’. Jedan drugi „drugar“, Miljenko Jergović, se malo prevario pa je na svome facebook profilu napisao da će „napokon svima biti dobar“. A nije baš svima. Prevario se daidža Miljenko, koji je nakon bijega iz Vrhbosne do 1994. u Zagrebu glumio „ustašu“, da bi se nakon toga – iz interesa – priklonio liberalnoj post jugo ljevici. Za Mandića Snježana Banović je napisala da su mu se „uvijek grohotom smijali jer je u svemu, baš u svemu čime se bavio bio naprosto – neodoljiv“.
  • Igora znam iz više susreta. Onako usput. Jedan je ostao nezaboravan. Godine 2000. kada su jugokomunisti ponovno osvojili Hrvatsku Igora su postavili za glavnog urednika Vjesnika. Bilo je to najgore razdoblje slavnoga lista koje, srećom, nije dugo potrajalo. Izdavač i vlasnik Ceresa Dragutin Dumančić izdao je knjigu neke blage erotike u to vrijeme podosta popularne Stanke Đurić. Višedesetljetni zaposlenik FAO-a, koji se u to vrijeme posvetio izdavaštvu, pozvao je Mandića da bude jedan od trojice predstavljača Stankine knjige. Igor je na početku obraćanja nazočnima rekao da, istina, nije pročitao niti retka iz te knjige, ali to ga nije zasmetalo da petnaestak minuta lamentira o erotici, ženama, vinu, kulinarstvu… Nakon predstavljanja i nakon što se je najeo i napio dobroga vina u foajeu HNK zatražio je Dumančića da ga vrati u Vjesnik. Kako je Dumančić većinu svoga radnoga vijeka proveo na Zapadu, uljudno ga je priupitao: Igice, jesam li ti štogod dužan? Igor mu je kao iz topa odgovorio: Dvi ijade… To je jako iznenadilo Dumančića pa je u potpitanju rekao: A ti se šališ, Igice. Ne, Drago, dvi ijade… Kako su se vozili Savskom prema Vjesniku Dumančić je na semaforu izvadio novčanik i dao mu posljednju novčanicu od 1.000 kuna. I rekao mu kako nema više. Je li mu kasnije Dragutin Dumančić dao ostatak od njegova nezaslužena honorara, bez obzira što knjigu nije ni pogledao, a kamoli pročitao, ne znam. To govori o Igor Mandiću kakav je bio čovjek više od svih ovih lažnih hvalospjeva. Od Hrvatske je jedino kune volio!
  • Kao i u Hrvatskoj i u Ukrajini je puno izdajica. Jedan od njih je slavni nogometaš Anatolij Timoščuk, trenera petrogradskoga Zenita. U vrijeme agresije Rusije na Ukrajinu ne samo da Timoščuk nije napustio Rusiju, nego se saznalo da je nedavno prisegao na vjernost Rusiji i FSB-u, Saveznoj sigurnosnoj službi. Prisega doslovno glasi: „Prisežem da ću poštivati ​​Ustav i zakone. Prisežem FSB-u i da ću izvršavati naredbe svojih nadređenih, te da ću čuvati tajne države i službe. Spreman sam dati život za Rusiju“. Timoščuk nije bilo tko. Radi se o ukrajinskom igraču koji je odigrao najviše utakmica za donedavnu svoju državu, 144, i postigao četiri gola. I nije rođen na istoku Ukrajine gdje je više pripadnika ruska manjine, nego na zapadu Ukrajine u Lu’cku sjeveroistočno od Lviva.
  • Ukrajinci protiv Ukrajine i Ukrajinaca. Upravo tako. O čemu se radi? Pa o Ukrajincima u Rusiji koji su ili asimilirani, ili indoktrinirani, ili su ucijenjeni, ili ništa ne znaju pa sve što rade upravo rade protiv svoga matičnoga naroda. Ruski veleposlanik u Hrvatskoj je Ukrajinac Andrej Nesterenko, kojega, zbog svoga puzanja pred Putinom i Velikorusima, nazivaju ‘Putinovim buldožerom’, svim silama se usred Zagreba bori protiv napadnute Ukrajine. Koristi sva pokvarena sredstva kako bi se dodvorio caru Putinu. Kao što se je u vrijeme srpske i crnogorske agresije na Hrvatsku jedan broj Hrvata svrstao na stranu Beograda, isto tako događa se i tijekom ruske agresije na Ukrajinu. Veliki broj Ukrajinaca na vojnim, političkim i drugim položajima ostao je u Rusiji i radi za ruske interese. To posebno dobro iskorištava Vladimir Putin. U Moskvi se po rusofilstvu istječe Ukrajinka Valentina Ivanovna Matvienko koja se prodala Putinu. U vrijeme kada je Putin rešetao svoje prve suradnike, Valentina Matvienko je održala najgorljiviji govor protiv Ukrajine i Ukrajinaca. Tu je i ukrajinski ekonomist Semjon Mogiljevič (Kyiv, 30. VI. 1946.), koji živi i djeluje u Moskvi. Putin mu je, kao jednom od najvećih ruskih oligarha, dodijelio preko stotinu kompanija. Smatraju da je “capo di tutti i capi”, onaj koji upravlja ruskom “Crvenom mafijom”. U Opatiju ga je 1998. doveo ruski čovjek Franjo Gregurić dodijelio mu hrvatsko državljanstvo i, budući da je za zapadne medije, “najgori kriminalac za kojeg nikad niste čuli”, državljanstvo mu je oduzeto, što znači da ni Gregurić ne može baš sve (https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/ruska-mafija-je-putinova-druga-armija-jedan-od-njih-je-i-semjon-mogiljevic-kojemu-je-hrvatska-bila-dala-drzavljanstvo-pa-otkrila-s-kim-ima-posla-nikli-su-u-staljinovim-gulazima-i-progutali-zemlju-evo-kojim-metodama-djeluju-1175084). Kada smo već kod Crvene mafije, podsjetimo se na gruzijskog mafijaša Otarija Kvantrišvilija koji je u jednom intervjuu rekao: »Pišu da sam ja mafijaški kum. Stvarni organizator mafije je Vladimir Iljič Lenjin koji je uspostavio kriminalnu državu. Država nije propala s Komunističkom partijom« (https://www.antenam.net/svijet/237096-ruska-mafija-je-putinova-druga-armija-jedan-od-njih-je-i-mogiljevic-kojem-je-hrvatska-bila-dala-drzavljanstvo). Tu je još jedan Ukrajinac izdajnik, ruski milijarder i srpski zet Andrej Igorevič Meljničenko kojemu je talijanska policija u Trstu zaplijenila je superjahtu dugu čak 143 metra i vrijednu 530 milijuna eura. Njegova žena Aleksandra sandra Nikolić je prijateljica hrvatske pjevačice Nine Badrić, koja s njima provodi ljeta na Meljničenkovim jahtama.
  • Jedan cijepljeni suradnik (3 + 1) stavio je Hrvatskom fokusu na raspolaganje slijedeću analizu. U dvadeseto stoljeće čovječanstvo ušlo je s 1,6 milijardi stanovnika. Idući dostupni podatak je za 1927. kada je bilo 2,0 milijarde stanovnika. U međuvremenu trajao je Prvi svjetski rat (1914.-1918.) i započela je epidemija španjolske gripe. Koja je odnijela najmanje 50 milijuna stanovnika. Zato se za analizu uzima 1,8 milijardi stanovnika. Od španjolske gripe umrlo je u svijetu 2,7 posto tadašnjih stanovnika. Bolest izazvana virusom SARS 19, prema pisanju Večernjeg lista ovih dana, do sada bilježi 6 milijuna umrlih. Samo 36,6 puta manje umrlih. Mediji su javili 15. 3. 2022. da je neslužbena brojka preminulih od korodoze18 milijuna. Dakle samo 12,2 puta manje preminulih.
  • Kako se ponaša lukavi hrvatski jugo-političar najbolje se vidi na Radimiru Čačiću, sinu jugoslavenskoga partizana i “tužioca” Milana Čačića. Radimir je propao kao političar. Stranka mu se raspala. Ima jednoga zastupnika i lukavo ucjenjuje Plenkovića, pomislili bi neki. Ali ne. On ustvari pokušava pomoći Plenkoviću tako što vrši pritisak na DORH i USKOK da ne pokrenu proces protiv ministra Josipa Aladrovića.
  • Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske uputilo je Crnoj Gori prosvjednu notu zbog odluke Općine Tivat da pokrene postupak iseljenja najvažnijih institucija hrvatske zajednice iz Doma kulture “Josip Marković” u Donjoj Lastvi. Tom odlukom, kaže se u noti, ugrožavaju se prava hrvatske nacionalne manjine, koja su zajamčena nacionalnim zakonodavstvom Crne Gore i bilateralnim sporazumom Republike Hrvatske i Crne Gore o zaštiti manjina iz 2009. godine. Potporu Hrvatima u Crnoj Gori otvorenim je pismom dao i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas (https://biramdobro.com/video-globalna-hrvatska-o-domu-kulture-u-donjoj-lastvi-politicka-il-pravna-pozadina-akutnog-problema-hrvatske-zajednice-u-crnoj-gori/).

Marijan Majstorović

Povezane objave

SUVREMENI SVIJET – Trockističku crvenu zastavu zamijenila sotonistička homoseksualna zastava

hrvatski-fokus

Pokrenute ovrhe – ucijenjene veledrogerije

HF

Hrvatima spremaju obvezno cijepljenje i koncentracijske logore

hrvatski-fokus

Politička patologija zajednička je svim totalitarnim režimima

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više