Hrvatski Fokus
Intervjui

Dobrodošli u Gornju Austriju – srce energetske tranzicije

Ništa ne može zamijeniti vrijedno iskustvo susretanja i raspravljanja s kolegama na događaju uživo i dobivanja informacija iz prve ruke

 

U Welsu u Gornjoj Austriji, svega nekoliko sati vožnje od Hrvatske, početkom travnja održava se niz događanja posvećenih energetskoj tranziciji. World Sustainable Energy Days na svojim će konferencijama i stručnom sajmu i ove godine okupiti stručnjake i posjetitelje iz cijelog svijeta. Dakako, sudionici iz Hrvatske i ovaj su put dobrodošli, ističe Christiane Egger, pomoćnica direktora OÖ Energiesparverbanda i direktorica konferencija za World Sustainable Energy Days iz Welsa u Austriji.

• Možete li ukratko predstaviti World Sustainable Energy Days 2022.?

– World Sustainable Energy Days (WSED) je vodeća međunarodna konferencija o energetskoj tranziciji i klimatskoj neutralnosti koja se svake godine održava u Welsu u Austriji. Moto ovogodišnjeg skupa je ‘Energetska tranzicija – punom brzinom naprijed!’
Novi paket ‘Zreli za 55’ za cilj ima usmjeriti Europsku uniju prema klimatskoj neutralnosti. Energetika je zaslužna za 75% emisija stakleničkih plinova. Ubrzavanje energetske tranzicije je kritično! U 2022. godini WSED će predstaviti dalekosežnu pretvorbu politike, tehnike i tržišta kako bi se ostvarila klimatska neutralnost i kako bi se ubrzao stupanj promjene. Pokazat ćemo kako možemo povećati prihvatljivost, pokrenuti ulaganja i učiniti da se sve odvija – punom brzinom!

• U ponudi WSED-a je šest konferencija, poster-sekcija i stručni sajam u četiri dana održavanja. Većina tih događanja bit će uživo, a konferencije će se istodobno održavati i ‘online’. Koji je vaš koncept? Kako se dobro u to uklapate? 

– Svakako, WSED nudi sveobuhvatan program tematskih konferencija i interaktivnih događanja. U svega nekoliko dana pokrit ćemo široki raspon tema iz područja energetske tranzicije, uključujući energiju iz biomase, energetsku učinkovitost, industrijsku učinkovitost, elektromobilnost i još mnogo toga. Usmjereni smo na politike, tržište i tehniku i tako pomažemo našim sudionicima ostati na vrhu ključnih događanja. Naš je cilj ponuditi veliku vrijednost u vremenu. Kako zapravo nema usporednih događanja, ne će biti ni potrebe za izabiranjem tema. Bit će moguće sudjelovati na svakoj! Poster-sekcija, stručni sajam i večere nakon skupova zaokružuju program i pružaju odlične prilike za umrežavanje.

Imamo veliku skupinu sudionika koji se svake godine vraćaju. Zbog toga nam je uvijek drago jer to potvrđuje kako su zadovoljni i vrijednosti koje vide u našim događanjima. Znaju da će im biti pružene visokovrijedne informacije i dobre mogućnosti za umrežavanje.

• Komu su World Sustainable Energy Days 2022 primarno namijenjeni? Jesu li to ponajviše sudionici, posjetitelji i izlagači iz Austrije ili ciljate na one i iz šireg okruženja?

– Privlačimo širok raspon poslovnih sudionika koji su uključeni u energetsku tranziciju, istraživačku zajednicu iz područja energetske učinkovitosti i predstavnike javnih tijela na državni, regionalnim i lokalnim razinama. Cijelo to rastuće područje energetske tranzicije okupit će se u Welsu! To je iznimno međunarodno događanje – s obzirom na njegov sadržaj, ali i njegove sudionike. Svake godine pružamo dobrodošlicu stručnjacima iz više od 60 zemalja. Konferencije vrlo dobro opravdavaju svoj naziv: SVJETSKI dani održive energetike.

• Koje bi koristi za posjetitelje iz Hrvatske moglo imati sudjelovanje na World Sustainable Energy Days 2022, prisustvovanje stručnim skupovima i radionicama i/ili obilazak stručnog sajma?

– Novi paket ‘Zreli za 55’ za cilj ima usmjeravanje EU na put prema klimatskoj neutralnosti. Sada moramo ubrzati energetsku tranziciju na svim područjima – zajedno!! Na WSED-u raspravljamo kako. Usporedno s konferencijama, stručni sajam je usmjeren na obnovljive izvore i energetsku učinkovitost, a osobito na toplinu iz obnovljivih izvora, građevinske materijale i fotonaponske sustave. Austrijske i međunarodne tvrtke predstavit će svoje posljednje inovacije proizvoda. Ništa ne može zamijeniti vrijedno iskustvo susretanja i raspravljanja s kolegama na događaju uživo i dobivanja informacija iz prve ruke o zadnjim inovacijama proizvoda na sajamskim prostorima. Iskoristite priliku i pridružite nam se u Welsu! Austrija nije daleko! 

• Koliko ove godine očekujete sudionika na konferencijama?

– Svake godine WSED privlači više od 650 stručnjaka iz više od 60 zemalja. Čak i 2021. godine – usred pandemije – održali smo uspješno ‘posebno izdanje’ kao hibridni događaj i ostvarili istu razinu ukupnog broja sudionika, uključujući i više od 100 sudionika uživo u Welsu. Ove godine već primjećujemo vrlo dobru prijavu za sudjelovanje uživo. Ljudi su gladni umrežavanja i raspravljanja ‘oči u oči’ i drago nam je da ćemo im to ponovno moći ponuditi. Za one koji i dalje nisu u mogućnosti putovati, i dalje pružamo mogućnost za digitalno povezivanje s konferencijama. 

• Koja je uloga OÖ Energiesparverbanda i zašto se pokrenuli World Sustainable Energy Days?

– OÖ Energiesparverband (ESV) je regionalna energetska agencija Gornje Austrije. Osnovala ga je pokrajinska vlada 1991. godine i pokreće energetsku tranziciju promičući energetsku učinkovitost, obnovljive izvore i elektromobilnost. Pružano sveobuhvatne usluge kućanstvima, tvrtkama svih veličina i lokalnoj samoupravi. Također podržavamo energetske tehnološke tvrtke u kontekstu ‘Cleantech-Clustera’. Agencija također djeluje na europskoj i međunarodnoj razini u sklopu suradnje na projektima i partnerstva. Međunarodnu konferenciju i stručni sajam usporedno održavamo od 1993. godine, iako od početka s mnogom manjom i manje globalnom posjećenošću. S godinama, narasli su u vodeće međunarodno događanje!

• I za kraj, što mislite, koliko su iskustva Gornje Austrije u energetskoj tranziciji prikladna za primjenu u zemljama kao što je Hrvatska i zašto?

– Gornja Austrija, jedna od devet austrijskih saveznih pokrajina s 1,5 milijuna stanovnika, vodeća je u čistoj energetskoj tranziciji. To je čini savršenim mjestom za održavanje ove konferencije. Zahvaljujući značajnim povećanjima energetske učinkovitost i primjene obnovljivih izvora, emisija stakleničkih plinova iz cijelog zgradarstva smanjena je u 10 godina za 39 %. Čak 60 % sustava grijanja u Gornjoj Austriji radi na obnovljive izvore i iz njih potječe čak 31 % primarne energije. Godišnje se u obnovljive izvore i energetsku učinkovitost već ulaže 2,8 milijardi eura.

Pokrajinski strateški pristup energetskoj tranziciji podržava razvoj dinamične industrije koja uspješno izvozi širom svijeta. Razdvajanje potrošnje energije i gospodarskog rasta u proteklim godinama dovelo je do promjene igre, potvrđujući da energetska učinkovitost i gospodarska snaga mogu ići ruku pod ruku. Na WSED-u sudionici će moći poslušati o našim iskustvima, ali i o sjajnim primjerima iz cijelog svijeta, pomažući im u pronalaženju pravog pristupa i rješenja za specifične namjene.

B. L., www.energetika-net.com

Povezane objave

BiH je moja domovina

HF

Ruska crkva talac vlastitih odluka

hrvatski-fokus

Između migracije i terorizma postoji izravna veza

HF

Katastrofalno današnje grupiranje ljudi

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više