Hrvatski Fokus
Kultura

Filharmonijska večer u duhu francuskog impresionizma

Zagrebačka filharmonija održat će u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog koncert u sklopu Plavog ciklusa

 

U petak  25. ožujka s početkom u 19:30 sati, Zagrebačka filharmonija održat će u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog koncert u sklopu Plavog ciklusa. Slušatelji će imati priliku čuti Modri val, za simfonijski orkestar Olje Jelaske i Images (Slike), za orkestar, Claire de lune (Mjesečina) u aranžmanu André Capleta za orkestar i La mer (More), tri simfonijske skice skladatelja Claudea Debussyja.

Programom će ravnati Quentin Hindley koji pripada generaciji uspješnih mladih francuskih dirigenata čiji rad dobiva pohvale stranih medija. Precizne geste, tečan ritam i širok raspon jakih kontrasta samo su neke od vrlina ovog francuskog dirigenta. Njegovo diskretno i empatično dirigiranje razotkriva očitu vrhunsku kvalitetu instrumentalista. Diplomirao je na Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris na smjerovima viole, analize glazbe, orkestracije i dirigiranja. Korisne smjernice i savjete pružili su mu Jean-Marc Cochereau, Pierre Boulez, Paavo, Neeme Jarvi i drugi.

Ideja simfonijske pjesme Modri val razvija se ‘od trenutka formiranja vala do vrhunca kada se val rasprši i pretvori u neke nove forme nekog novog vala’. Djelo je praizvedeno 8. svibnja 2014. godine u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu u izvedbi Simfonijskog orkestra HRT-a pod vodstvom Aleksandra Markovića, a 2018. godine nagrađeno je godišnjom nagradom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Zagrebačka filharmonija je uvrstila ovu kompoziciju na svoj kompaktni disk The Wonderful Monster of Time s djelima suvremenih hrvatskih skladatelja, predstavljen 2021.godine. Skladbu Modri val je moguće doživjeti kao hommage Debussyjevu Moru, iako sunce malo drugačije sija, a morski valovi malo se drukčije odbijaju o obalu skladateljičina zavičaja.

Slike, za orkestar, kompozicija je pisana u tri dijela: Gigue, Ibería i Proljetni rondo. Riječ je o skladbama koje su povezane plesnim i osobito folklornim sastavnicama, ali na osebujno stiliziran način, napisana je između 1905. i 1912. godine.

Mjesečina, treći je segment  Suite bergamasque, originalno kompozicije za klavir, u četiri stavka francuskog skladatelja Claudea Debussyja, započetoj 1890. Godine. Nježna Clair de lune pruža „ugođaj spokoja i osjećaj nježnosti…“ „Naslov je zacijelo intertekstualni pozdrav upućen pjesniku Paulu Verlaineu, autoru istoimene pjesme, koju je nekoliko godine ranije Debussy uglazbio u svojoj vokalnoj lirici.“ ( prema Viktoru Žmegaču, u časopisu Vijenac)

More, sastavlja više simfonijsku formu s finalom koji razrađuje temu iz prvoga stavka, iako u srednjem stavku, Jeux de vauges, napreduje puno manje direktno i s više varijacija boje. „Triptih u strukturnom pogledu nije posve jedinstven. Prva dva dijela : Od zore do podneva na moru – De l’aube ŕ midi sur la mer i Igra valova – Jeux de vagues donekle se razlikuju od trećega Razgovor vjetra i mora – Dialogue du vent et de la mer i primjer su izbjegavanja tradicionalnog poimanja tema i njihova suprotstavljanja.Kritike nakon premijere su opet bile strogo podijeljene. Neki kritičari su smatrali da je djelo manje suptilno i manje misteriozno od njegovih prijašnjih djela, čak i korak unazad.

I ovog petka, s početkom u 19:00 sati u predvorju Velike dvorane ne propustite predkoncertni razgovor na kojem će ugledni gosti podijeliti s vama svoj umjetnički doživljaj ovotjednog koncerta Zagrebačke filharmonije.

Anđelka Felja

Povezane objave

Ciklus sepija posvećen velikom pjesniku Rabindranatu Tagoreu

hrvatski-fokus

​Svi smo s tobom

HF

Ljeto na izmaku

HF

Slikovnica s gramatikom za klince

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više