Hrvatski Fokus
Društvo

U SAD-u nema trudnica, nego ‘roditelj koji rađa’

Profesor medicinskog fakulteta Sveučilišta u Kaliforniji ispričava se što je rekao “trudnice”

 

Ulaz u Medicinski centar Ronald Reagan UCLA, smješten na Kalifornijskom sveučilištu, pregledava se 15. siječnja 2021. u Los Angelesu, u Kaliforniji. Osnovano 1882. godine, Kalifornijsko sveučilište u Los Angelesu (UCLA) javno je sveučilišno istraživačko sveučilište smješteno u zapadnom Los Angelesu u blizini četvrti Bel Air i Brentwood. Profesor medicine iz sustava Sveučilišta u Kaliforniji ispričao se svojim studentima što su u medicinskoj učionici izgovorili riječ “trudnice”, umjesto “trudnice”.

Prema izvještaju Katie Herzog, objavljenom u popularnoj publikaciji Bari Weiss Substack, profesor endokrinologije sa Sveučilišta u Kaliforniji poslao je e-mail studentima s isprikom što implicira da samo žene mogu rađati.

„Ne želim da mislite da ja na bilo koji način pokušavam nešto implicirati, i ako možete sazvati malo velikodušnosti da mi oprostite, stvarno bih to cijenio … Opet, jako mi je žao zbog toga. Svakako mi nije bila namjera nikoga uvrijediti ”, rekao je profesor. “Najgora stvar koju mogu učiniti kao čovjek je biti uvrjedljiv … Rekao sam “kad je žena trudna”, što podrazumijeva da samo žene mogu zatrudnjeti i najiskrenije se ispričavam svima vama.”

Jedan student s UC-a, kojeg je Herzog zbog anonimnosti prozvala “Lauren”, rekao je da su profesori medicine često prisiljeni ispričati se zbog svog jezika jer se “priznavanje biološkog spola može smatrati transfobijom”.

Herzog piše: Kad njezini instruktori seks priznaju, to se ponekad prikazuje kao društveni konstrukt, a ne kao biološka stvarnost, kaže ona. U predavanju o transrodnom zdravlju, instruktor je izjavio: “Biološki seks, seksualna orijentacija i spol sve su konstrukcije. Sve su to konstrukcije koje smo stvorili.”

Drugim riječima, neke od najboljih studenata medicine u zemlji uče da ljudi nisu, poput ostalih sisavaca, vrsta koja obuhvaća dva spola. Pojam spola, koji oni uče, samo je umjetnička tvorevina.

Herzog izvještava da se profesori boje povratka od učenika koji ne vjeruju u stvarnost biološkog spola. Te elitne institucije domaćin su internetskih foruma na kojima studenti smiju ispravljati nastavnike i podnositi žalbe.

Prema riječima “Lauren”, tijekom internetskog foruma jedan je student prozvao profesora zbog korištenja izraza poput “muški” i “ženski” i počeo plakati.

Studenti medicine s UC-a također distribuiraju peticije u kojima se pozivaju profesori zbog “pogrješnog govora”. Jedan je profesor prozvan da koristi zamjenice “Ona” i “ona” i izraze “otac” i “sin”. Studenti su predali peticiju kojom su profesora osudili za upotrebu “cisnormativnog” jezika.

Profesor je predao e-poštu razredu i ispričao se zbog upotrebe “binarnog” jezika.

“Ova preosjetljivost potkopava medicinsku obuku”, zaključio je Herzog. “A mnogi od ovih učenika vjerojatno nisu ni svjesni da je njihovo obrazovanje utemeljeno na ideologiji.”

Ovaj novootkriveni medicinski jezik “probudio se”, nije ekskluzivan za medicinske fakultete u Kaliforniji. Nacionalna zdravstvena služba (NHS) u Britaniji usvojila je “jezik koji uključuje rodove” za svoje rodiljske usluge, navodi BBC. Bolnice će sada umjesto riječi “dojiti” koristiti riječ “dojenje” i “roditelj koji rađa” umjesto “trudnica”.

Terminologija se također našla u Kongresu. U svibnju je predstavnica Cori Bush (D-MO) tijekom saslušanja u Odboru za nadzor i reforme nazvala žene “rađajućim ljudima”.

I Bidenov prijedlog proračuna odnosi se na majke kao na “rađajuće ljude”, piše Daily Wire, jedna je od najbrže rastućih američkih konzervativnih medijskih kuća i protukulturnih medija za vijesti, mišljenje i zabavu. Pristupite dnevnom pristupu The Daily Wire tako što ćete postati član.

Chrissy Clark, https://www.dailywire.com/news/university-of-california-medical-prof-apologizes-for-saying-pregnant-women?inf_contact_key=98bf14b49f2d15f751cab50b5ba3cd3216358d5485884e2f31e6019a0d26c8b0

Povezane objave

Zašto više ne volimo biti majke?

HF

Umjetnom maternicom roditeljima bi se omogućilo da odaberu gene koje će prenijeti svojim unucima

hrvatski-fokus

Počeli radovi na rekonstrukciji i dogradnji Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja

hrvatski-fokus

Dinara postaje 12. park prirode

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više