Hrvatski Fokus
Kolumne

Kako reformirati UN?

Je li rješenje u državama u okviru BRIC-a?

 

Očito je da UN više nema nikakvoga moralnoga niti stručnoga autoriteta; njegova arhitektura je nakon Drugoga svjetskoga rata pružala nadu, ali UN je ipak postao neka vrsta relikta Hladnoga rata.

Vijeće sigurnosti UN-a imalo je izrazito europski i bjelački karakter (Francuska, Engleska, SAD, Rusija) iako je predstavljala u osnovi prevlast kapitalističkih nad komunističkim zemljama, tj. Rusijom i Kinom. Loši tadašnji odnosi Rusije i Kine i nepredvidivost Francuske koja je bila posvećena svojim interesima, ali i kapriciozna, činili su šarmantnom tu partiju političkoga pokera, ali u osnovi je paraliza bila česta zbog prava veta svake članice.

Danas je status Engleske u Vijeću sigurnosti najupitniji; naime ona ne predstavlja ni po stanovništvu, ni po ekonomiji ni po vojnoj snazi velesilu. Francuska se može vaditi na to da predstavlja EU, Kina je tu opravdano, kao i SAD i Rusija. Očito je da nema Indije (preko milijardu stanovnika), nijedne muslimanske države (od preko 1,57 milijarde muslimana u svijetu, Indonezija ima preko 200 milijuna, Pakistan oko 180, Bangladeš oko 159), nijedne afričke države, nijedne države sa crnačkom većinom, nijedne latinoameričke države. Indonezija ima blizu 300 milijuna stanovnika.

Bi li trebale postojati stalne članice poput Kine, SAD, Rusije dok bi ostale rotirale, ili bi trebalo izbjegavati članstvo manjih država zbog toga jer su podložne pritiscima i ucjenama, ili bi neke države srednje veličine zbog svojega bogatstva i tehnologije trebale biti članice?

Što ćemo sa državama koje nisu demokratski ustrojene, ili krše pravne odredbe UN-a? Hoće li to tijelo biti paralizirano, kao nesvrstani kada su muslimasnke države podržavale nečlanicu (Tursku) protiv svećenika Makariosa, čelnika članice (Cipra)? Treba li UN imati svoju vojsku i kako možemo biti sigurni da ta vojska neće biti zlorabljena?

Poštuju li se uopće dogovori na kojima se temelji međunarodni poredak? Zar nisu sve ustanove pa i UN I SZO (WHO) podložne birokratizmu i korupciji? Osobno ne vidim načina da UN funkcionira, ali vidim opasnost da se stvore novi “nesvrstani” koji će uključivati i Rusiju, Brazil, Kinu i JAR! Oni već postoje u okviru BRICA: Brazil, Rusija, Indija, Kina i JAR.

Teo Trostmann

Povezane objave

Korist cjepiva nije jasna jer su podaci lažirani, a posljedice su dramatične

hrvatski-fokus

Dalekovidni Jacques Attali

hrvatski-fokus

Srbija priprema okupaciju Hrvatske

HF

Antun Radić 1904. godine o hrvatskim Srbima

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više