Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Do 2030. najmanje 350 MW od Sunca

Kod Vrlike u rad puštena već peta HEP-ova sunčana elektrana

 

HEP se sve više okreće primjeni obnovljivih izvora energije, s posebnim naglaskom na velike sunčane elektrane. Tako je nedavno kod Vrlike u rad puštena već peta HEP-ova sunčana elektrana.

U prosincu prošle godine Hrvatska elektroprivreda je u rad pustila petu po redu veliku neintegriranu (samostojeću) sunčanu elektranu. Riječ je o SE Kosore Jug priključne snage 2,1 MW, izgrađenoj na južnom dijelu Radne zone Kosore na području grada Vrlike. U elektranu je na površini 2,6 ha ugrađeno gotovo 5500 fotonaponskih modula. Očekivana godišnja proizvodnja oko 2,9 GW h bit će dovoljna za zadovoljavanje potrošnje oko 1000 kućanstava. U tu je elektranu HEP investirao oko 11 milijuna kuna.

Prva sunčana elektrana u portfelju HEP-a je SE Kaštelir, snage 1 MW, koju je u pogonu preuzeo 2019. godine. Smještena je na lokaciji Sabadin na području općine Kaštelir – Labinci u Istri. Ima godišnju proizvodnju 1,4 – 1,5 GW h električne energije i to je jedina HEP-ova sunčana elektrana u statusu povlaštenog proizvođača sa zajamčenom otkupnom cijenom. Na istoj je lokaciji 2021. godine izgrađena i puštena u rad i druga faza SE Kaštelir. Ima snagu 2 MW i godišnje će proizvoditi oko 2,9 GW h električne energije. Na površini oko 40 000 m2 instalirano je 9240 FN modula domaćeg proizvođača Solvis iz Varaždina. Vrijednost investicije iznosila je 15 mil. kuna. U Istri je od prošle godine u pogonu i SE Marići snage 1 MW. Izgrađena na području općine Žminj, a godišnje će proizvoditi oko 1,2 GW h električne energije. Vrijednost investicije iznosila je 9 mil. kuna. I u tu su elektranu ugrađeni Solvisovi FN moduli, a u planu je njezino proširenje za dodatna 2 MW.

Do sada najveća HEP-ova sunčana elektrana izgrađena je na otoku Visu, a u pogon je ušla 2020. godine. Priključna snaga SE Vis je 3,5 MW, a smještena je na lokaciji površine 5,5 ha, na brdu Griževa glavica u blizini naselja Žena Glava. U elektrani je instalirano 11 200 FN modula, a ugrađeno je pet frekvencijskih pretvarača nazivne snage 720 kW, proizvoda domaćeg proizvođača Končar, u suradnji s kojim je HEP i realizirao taj projekt. Očekivana prosječna godišnja proizvodnja je oko 5 GW h električne energije, čime se mogu podmiriti potrebe oko 1600 kućanstava. Izgradnjom elektrane otok Vis dobio je vlastiti obnovljive izvor energije i veću sigurnost opskrbe električnom energijom. Vrijednost investicije iznosila je 31,3 mil. kuna. U tijeku je postavljanje baterijskog spremnika uz elektranu. Spremnik snage 1 MW i kapaciteta 1,44 MW h koristit će se za pružanje usluga uravnoteženja elektroenergetskog sustava i za očuvanje stabilnosti mreže na otoku.

Sve te elektrane dio su HEP-ova plana da do 2030.godine u sunčanim elektranama ima 350 MW instalirane proizvodne snage.

HEP poziva zainteresirane partnere za razvoj i prodaju projekata obnovljivih izvora energije

Hrvatska elektroprivreda nastavlja istraživati mogućnost integracije u svoj proizvodni portfelj projekata obnovljivih izvora energije koji su završeni ili se nalaze u visokom stupnju razvoja.
S tim ciljem, na internetskim stranicama HEP-a objavljen je trajni javni poziv zainteresiranim partnerima za izgradnju i prodaju projekata obnovljivih izvora energije na području Hrvatske.
Novi javni poziv je upućen pravnim ili fizičkim osobama zainteresiranim za prodaju projekata: neintegriranih (samostojećih) sunčanih elektrana u razvoju i pogonu (snage uključivo i veće od 5 MW), prodaju projekata vjetroelektrana u pogonu (prednost imaju lokacije s više od 2500 h rada godišnje) te prodaju projekata hidroelektrana u razvoju i pogonu (snage uključivo i veće od 1 MW).
Poziv je, također, upućen i jedinicama lokalne samouprave (gradovima i općinama) zainteresiranim za izgradnju sunčanih elektrana, odnosno pripremu prostornoplanske dokumentacije za projekte sunčanih elektrana na površinama većim od 100 000 m2.
Prednost u odabiru imat će lokacije s većim brojem sunčanih sati i boljim mikrolokacijskim uvjetima.

http://www.energetika-net.com/specijali/predstavljamo/do-2030-najmanje-350-mw-od-sunca-34333

Povezane objave

Što to nije u redu s energetskom obnovom obiteljskih kuća?

HF

Čemu služe superautomobili?

hrvatski-fokus

VARAŽDIN – Pozitivni turistički rezultati u 2018.

HF

Ulazak u eurozonu gurnut će hrvatsko gospodarstvo u novu recesiju, odnosno produbiti krizu kao 2009. godine

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više