Hrvatski Fokus
Gledišta

Uskrsna jaja iz Donjeg Tavankuta

Bunjevačka ili hrvatska!?

 

U vrijeme najsretnijeg katoličkog blagdana oči svih 57.900 Hrvata u Srbiji su uprte u šarena jaja u kulturnom i političkom nam epicentru, Donjem Tavankutu. Jedino su tamo oslikana i u slamu umotana prava hrvatska jaja i jedino nam njihovo izvorno šarenilo donosi neopisivu radost. Sve ostalo su mućci onih koji samo pokušavaju preko šarenih jaja imitirati ove jedine prave Hrvate u Srbiji iz donjotavankutskog trokuta (Tavankut, Đurđin, Subatica).

Tako na RTV 2 gledamo i slušamo reportažu o izložbi uskrsnih jaja i drugih izvornih hrvatskih rukotvorina u obnovljenom Domu kulture u Donjem Tavankutu, čija obnova je zasluga isključivo jedinog pravog Hrvata u Srbiji (i šire), @tomeziga!

I beskrajno se divimo umješnosti male Elene Suknović, bez obzira što ne znamo da li nam je naš dragi Ladislav Suknović (ravnatelj NIU „Hrvatska riječ“ i @tomezigov zet) Elenin otac, ujak ili stric… Nešto mora da jeste, jer se u selu rodbina prepoznaje po prezimenu, pa smo time još više oduševljeni!

No, onda nam Jadranka Tikvicki, za koju smo mislili da je majka, tetka, strina ili nešto slično, nama dragom Petru Tikvickom (mladom talentiranom crtaču stripova u Dječjem podlistku „Hrvatske riječi“ „Hrcko“), reče kako je u pitanju izložba bunjevačkih uskrsnih jaja i drugih bunjevačkih rukotvorina, koja (jaja) s hratskim uskrsnim jajima nemaju baš nikakve veze, kao ni rukotvorine, što za nas znači pravi šok, jer onda Elena i Jadranka uopće nisu Hrvatice!!!

Shvaćamo da na odloženo gledamo krivu reportažu na RTV2, brzo se prebacujemo i nalazimo reportažu o izložbi pravih hrvatskih uskršnjih jaja odmah preko puta obnovljenog Doma kulture u Donjem Tvankutu, u prostorijama čije udruge je predsjednik već pomenuti Ladislav Suknović, ali sada znamo da on Eleni nije ništa po rodbinskoj vezi (mora da su se nasilno odrodili)!

Međutim, sada smo još više zbunjeni jer su donjotavankutska bunjevačka uskršnja jaja i donjotavankutska hrvatska uskršnja jaja toliko slična da ih ni po čemu ne možemo razlikovati, posebno što su i jedna i druga ukrašena slamom. No, saznajemo da su jedna samo bunjevačka, a druga bunjevačka i hrvatska u isto vrijeme, što ipak ne mijenja stvar u (ne)raspoznavanju jaja, kao i ljudi s bunjevačkim prezimenima koji su Hrvati, a koji nisu Hrvati!?

Razmišljajući kako da razlikujemo bunjevačka od bunjevačkohrvatskih jaja i obratno, upadamo u filozofsku zamku „da li je starije jaje od kokoši ili je kokoš starija od jajeta“! Posebno nas zbunjuje kakvo se jaje izleže ako bunjevački petao naskoči bunjevačkohrvatsku kokoš ili kada bunjevačkohrvatski petao naskoči bunjevačku kokoš, što se ne može spriječiti obzirom na slobodu kretanja pjetlova i kokoši po otvorenim salašima na sjeveru Bačke.

Analogno tome ne znamo ni što se rađa iz ljubavi Bunjevca i Bunjevke, koja je u isto vrijeme i Hrvatica, ili iz ljubavi Bunjevke i Bunjevca koji je u isto vrijeme i Hrvat?!

Očekujemo da ovo pitanje, kao i sva druga pitanja ovdašnjih Hrvata,  uspješno razriješi filozof @tomezig u srbijanskom parlamentu kao Bunjevac i Hrvat u isto vrijeme, a zastupnik Hrvata koji nisu Bunjevci!

Jedino se bojimo da u vezi bilo čega oko Hrvata @tomezig neće reći ni „hr“, kao ni u prošlom mandatu, posebno što će sada u srbijanskom parlamentu sjediti na rukohvat Zavetnicima!

Tako će sve hrvatsko, pa i uskršnja jaja, postati samo bunjevačko!

Sretan nam i blagoslovljen Uskrs.

Branimir Miroslav Tomlekin

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Aforizmi koji to nisu

HF

Vučićeva pobeda “čista ko suza”

HF

Tužba protiv Socijaldemokratske Partije Hrvatske i Hrvatske Demokratske Zajednice

hrvatski-fokus

Povijest kao znanost

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više