Hrvatski Fokus
Znanost

Nizozemska najavila radikalne promjene u poljoprivrednoj proizvodnji

Očekuje se za jednu trećinu smanjenje stočarske proizvodnje i farmskog uzgoja svinja, peradi i goveda

 

Nova nizozemska Vlada u prosincu 2021. otkrila je u javnosti plan vrijedan 25 milijardi eura čiji cilj je radikalno smanjenje stočnog fonda u Nizozemskoj. Na ovu vijest o radikalnoj promjeni cjelokupne stočarske proizvodnje u Nizozemskoj reagirali su poljoprivrednici u sektoru stočarske proizvodnje. Nizozemska je na globalnoj razini poznata kao veliki proizvođač mlijeka, mesa i cvijeća, a najavljeni plan nove nizozemske Vlade uzrokovat će korjenite promjene u nizozemskoj stočarskoj proizvodnji. Ovaj plan predviđa, točnije zahtijeva ‘odustajanje’ stočara od farmskog uzgoja domaćih životinja. Uspije li ovaj plan, to će u konačnici značiti smanjenje stočarske proizvodnje i farmskog uzgoja svinja, peradi i goveda za jednu trećinu.

Nizozemska je jedan od najvećih svjetskih poljoprivrednih proizvođača čija godišnja vrijednost izvoza poljoprivrednih proizvoda – povrća, voća, cvijeća, mesa i mliječnih proizvoda iznosi 65 milijardi eura. „Nizozemska, slično kao i Irska, ima oko 1,6 milijuna mlječnih krava na otprilike 16.000 farmi što je područje čija površina približno odgovara površini irske provincije Munster.“ Najveći broj krava, 1.75 milijuna, zabilježen je 2016./2017. godine, a od tada je u opadanju. Nizozemska također ima oko 11 milijuna svinja na otprilike 3.000 svinjogojskih farmi i blizu 49 milijuna kokoši za uzgoj brojlera – koje godišnje proizvedu oko 1 milijun tona pilića.

Nizozemska je međunarodno hvaljena kao „mala zemlja koja hrani svijet“ te je ujedno i najveći izvoznik mesa na europskom kontinentu, ali se već duže vrijeme suočava s problemom onečišćenja uzrokovanog prevelikim brojem životinja u farmskom uzgoju. „Ne možemo biti mala zemlja koja hrani svijet a sama sebe onečišćuje“, izjavio je Tjeerd de Groot, član Parlamenta iz stanke „Democrats 66“ koja je u novoj koalicijskoj vladi Nizozemske. 

Ovaj 13-godišnji nizozemski plan podrazumijeva ‘gašenje’ odnosno zatvaranje farmi ili preseljenje stočarske proizvodnje s prijelazom na ekstenzivniji način uzgoja.

Nizozemska naime, ima najveću gustoću stoke u Europi – koja je četiri puta veća od one u Ujedinjenom Kraljevstvu ili Francuskoj – Nizozemska sveukupno ima više od 100 milijuna goveda, svinja i peradi.

Časopis „Irskih farmera“ („Irish Farmers Journal“) ovaj plan nizozemske Vlade shvaća kao projekt koji će početi na dobrovoljnoj osnovi, a financijska kompenzacija će biti ponuđena onim farmerima koji odustanu od stočarske proizvodnje i napuste svoje poljoprivredno zemljište.

Nizozemska već izvjesno duže vrijeme nastoji smanjiti problem prekomjerne količine životinjskih fekalija / stajskog gnojiva. Stoga se i dugo razdoblje raspravljalo o smanjenju razine onečišćenja uzrokovanog dušikom te je postignut sporazum ove nove koalicijske Vlade o rješavanju ovog ozbiljnog problema. Plan nove nizozemske Vlade je prvi takav u svijetu – stoga su odmah bili suočeni s golemom reakcijom nizozemskih farmera koji su već ranijih godina masovno prosvjedovali na ulicama i usprotivili se takvom masovnom otkupu farmi.

Smatraju da bi ova odluka vlade mogla nanijeti trajnu štetu proizvodnji hrane i uzrokovati kolaps sustava u Nizozemskoj ako će veliki broj farmera biti prisiljen napustiti svoju proizvodnju i zatvoriti farmu, upozorila je Marije Klever, mlada vlasnica mljekarske farme iz Utrechta. „Ja sam vlasnica poljoprivrednog zemljišta, pa je pitanje može li vlada tjerati farmere s njihove zemlje. Ne može Den Haag reći farmerima da moraju otići, mora postojati sporazum.“

Nova nizozemska Vlada očigledno je smatrala nedovoljnim novije planove za smanjenje fosfata čime se planiralo smanjenje broja krava muzara u uzgoju diljem zemlje, kao i nove kvote za stajski gnoj peradarskih i svinjogojskih farmi.  No, to nije sve. Nova nizozemska Vlada planira goleme investicije u svrhu ‘borbe’ protiv klimatskih promjena – plan je vrijedan 35 milijardi eura u svrhu tranzicije Nizozemske za ostvarenje „klimatske neutralnosti“ do 2050. godine s istovremenim ciljem smanjenja emisije ugljičnog dioksida, CO2, za 55 posto do 2030. godine. Također je u planu i izgradnja dviju novih nuklearnih elektrana.

No, nizozemski farmeri su u razgovoru za „The Guardian“ istaknuli kako su upravo oni u svijetu poznati kao najbolji inovatori. Stoga smatraju da se i njima mora omogućiti vrijeme tranzicije kao i automobilskoj industriji i suglasni su da su potrebne značajne promjene u poljoprivrednoj proizvodnji – prijelaz na ekstenzivniji način uzgoja što podrazumijeva manji broj životinja na većoj površini zemljišta.

Nizozemska nije jedina europska država koja se suočava s problemom prekomjernog broja životinja u farmskom uzgoju i emisije dušika –  s time se suočavaju Danska, Belgija i Njemačka koje će također uskoro biti prisiljene poduzeti slične mjere kao i Nizozemska.  

Derk Boswijk, član nizozemskog Parlamenta iz Kršćansko-demokratske stranke i glasnogovornik za poljoprivredu izjavio je za „The Guardian“:

„Izvrsni smo bili u prehrani svijeta. Možemo biti ponosni. Ali to nije bilo dobro za nas, pa su nužne promjene. Nadam se da će ostale zemlje naučiti iz naše pogreške.“

Izvor:

  1. Jack Kennedy: „Netherlands announces €25bn plan to radically change Dutch farming“, Irish Farmers Journal, 16. 12. 2021.; www.farmersjournal.ie
  2. Tom Levitt: „Netherlands announces €25bn plan to radically reduce livestock numbers“, The Guardian, 15. 12. 2021., www.theguardian.com/environment/

Rodjena Marija Kuhar, dr. vet. med.

Povezane objave

Rat i ‘uragan gladi’ – transformacija prehrambenih sustava

hrvatski-fokus

Ljudi imaju pamćenje, iskustvo, talent, roboti to nikada ne će imati

hrvatski-fokus

Je li moguć ustroj školstva RH? (1)

HF

Zaustavimo manipulaciju, maske, laži, strah… (2)

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više