Hrvatski Fokus
Kultura

Izložba i strip ‘Bez brkova’ Davora Schunka

U radu se Schunk poigrava glavnim protagonistom koji jedan kliše zamjenjuje drugim

 

Izložba i strip Bez brkova novi je rad umjetnika, ilustratora, strip crtača Davora Schunka koji karakterizira oštar, brz ritam, narativne nelogičnosti, ispadanja iz fabule, apsurd i poigravanje sa društvenim klišejima. Izložba je otvorena u četvrtak, 5. svibnja u Galeriji događanja, a moći će se pogledati do 20. svibnja.

U radu se Schunk poigrava glavnim protagonistom koji jedan kliše zamjenjuje drugim – kao stanovnik provincije kojemu se dnevni ritam svodi na «p’oso kuću i birtiju», i kojega upoznajemo kao čovjeka bez dlaka na tijelu, povratnika s bauštele, kojemu partnerica rađa brkato dijete. Ovaj događaj inicira niz apsurdnih situacija – od izrugivanja protagonistu do njegove slučajne inauguracije u vođu, i to direktno sa filmskog seta! Potencirajući paralele s fašizmom i Hitlerom strip se poigrava totalitarnim sistemima koji inzistiranju na hvatanju «penzića, samostalnih umjetnika, dimnjačara i analitičara, znanstvenika, pjesnika, dizajnera, medicinskih radnike,» pa čak i crkvenjaka. Drugim riječima, sustav se postepeno rješava i «korisnih» «nekorisnih» skupina da bi se urušio sam u sebe, dok protagonist nestaje bez moći/brkova, baš kao što ih je stekao – spletom neobičnih okolnosti.

Likovi su karikaturalni, njihove su društvene uloge banalizirane do iščašenja, od erotiziranih motiva do motiva moći provlači se autorov smisao za grotesku, čak i svojevrsnu grubost u izrazu koja točno reflektira bazen tema koje autor dotiče.

Naziv izložbe: Bez brkova

Trajanje izložbe: 5. – 20. svibnja 2022.

www.knap.hr/centar/izlozbe/

O autoru: Davor Schunk rođen je u Virovitici 1970. Studirao je dizajn u Zagrebu. 2003. osniva studio vizualnih komunikacija “Definicija”. Putuje po Europi i Africi, te snima video i foto reportaže za televiziju i časopise. 2006. izdaje knjigu “Tragovi”. Direktor, predsjednik, tajnik, ekonom i izlagač “Fra Ma Fu” strip festivala u Virovitici 2009. Radi i kao predavač maturantima i studentima. Odradio je i niz uspješnih radionica za djecu predškolske i školske dobi (strip radionice, dizajnerska početnica). Autor je više uspješnica vizualnih identiteta i maskota, te knjiga Sitna proza 1 i 2, Svijet oko puta i slikovnica za djecu Sretan svijet/Životinjski bonton, Fućka mi se, Joj kipari, serijal Mika i serijal Miro i Mara kao pisac, ilustrator i dizajner. Isto tako autor je komercijalnih kratkometražnih animiranih filmova ali i eksperimentalnih animacija.

Članstva: Hrvatska zajednica samostalnih umjetnika, HDLU

Dobitnik je nagrade Kiklop 2014. godine za knjigu Palac sim i palac Tam (ilustracije i dizajn) i Ovca u kutiji te nagrade za najljepšu slikovnicu 2018. godine za autorsku slikovnicu Fućka mi se.

Anđelka Felja

Povezane objave

Radim i živim u krajnje neprimjerenim uvjetima

HF

Richard Clayderman 23. rujna 2023. u Lisinskom

hrvatski-fokus

Izložba Drugi grad

hrvatski-fokus

Zaljubljen

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više