Hrvatski Fokus
Znanost

U Facebooku nemaju pojma kamo idu njihovi korisnički podaci i što se radi s njima

Dopis koji je procurio u javnost otkriva kako Facebook koristi vaše podatke – i gori je nego što je itko mislio

 

Nedavno procurio interni dopis Facebooka koji je otkrio da ta tvrtka nema pojma kamo idu njezini korisnički podaci i što se radi s njima. Ovo otkriće moglo bi zakomplicirati budućnost tvrtke jer sve veći broj zemalja pokušava regulirati i zaštititi privatnost korisnika i prodaju digitalnih oglasa. Naravno, Facebook počinje shvaćati koliko malo kontrole ima nad svojom sposobnošću reguliranja prikupljanja podataka i rada oglasa.

“Nemamo odgovarajuću razinu kontrole i objašnjivosti nad načinom na koji naši sustavi koriste podatke, pa stoga ne možemo sa sigurnošću izvršiti kontrolirane promjene politike ili vanjske obveze poput ‘ne ćemo koristiti X podatke u svrhu Y'”, napisali su Facebookovi inženjeri privatnosti u dopisu za 2021. godinu koji je dobio Motherboard. “Pa ipak, to je upravo ono što regulatori očekuju od nas”.

U dopisu se govorilo o sve većem pritisku Europske unije i Indije zbog korištenja privatnih podataka tvrtke u oglašavanju i tvrdnjama da su prošli pokušaji politike bili “nedovoljni”. Razlog ovih komplikacija je ono što inženjeri nazivaju “podatkovnom lozom”. Regulatori su pokušali kontrolirati koji se podaci prikupljaju i kako se koriste. Na primjer, Općom uredbom EU-a o zaštiti podataka zahtijeva se da se svi prikupljeni osobni podaci “prikupljaju u određene, izričite i legitimne svrhe i da se dalje ne obrađuju na način koji nije u skladu s tim svrhama”. Što znači da su svi podaci a tvrtka prikuplja za određenu svrhu, kao što je autentifikacija identiteta, može se koristiti samo u tu svrhu, a ne za bilo što drugo. Međutim, Facebookovi inženjeri privatnosti tvrde da nemaju dovoljno kontrole za održavanje tih standarda, što čini pridržavanje saveznih propisa sve izazovnijim i moglo bi izložiti tvrtku novčanim kaznama zbog kontrole podataka.

“S obzirom na to da ovaj dokument ne opisuje naše opsežne procese i kontrole u skladu s propisima o privatnosti, jednostavno je netočno zaključiti da pokazuje nepoštivanje pravila. Novi propisi o privatnosti širom svijeta uvode različite zahtjeve, a ovaj dokument odražava tehnička rješenja koja gradimo kako bismo proširili trenutne mjere koje smo uveli za upravljanje podacima i ispunjavanje naših obveza”, rekao je glasnogovornik Meta za Motherboard.

Europski regulatori počeli su primjenjivati dodatne korake za reguliranje Facebooka i Twittera. EU je uspostavio konačni tekst Zakona o digitalnim tržištima kojim bi se suzbile sve potencijalne zabrinutosti u pogledu protumonopolskih pravila koja bi se mogla pojaviti usred različitih poduzeća na društvenim mrežama. Također postoji zabrinutost u vezi s načinom na koji bi Facebookovo i Instagramovo postupanje s prijenosom podataka moglo dovesti do gašenja društvenih mreža u Europi.

BlabberBuzz, 28. IV. 2022., https://www.blabber.buzz/blab/pop/1037366-be-very-afraid-leaked-memo-reveals-how-facebook-uses-your-data-and-it-is-worse-than-anyone-thought?utm_source=c-alrt&utm_medium=c-alrt-email&utm_term=c-alrt-GI&utm_content=3Cw9f7-rMMkYJzhvCECMgCkAQxg..A

Povezane objave

Na djelu komercijalizacija svemira

HF

Virus za dugoročnu selekciju stanovništva

hrvatski-fokus

Autobiografsko djelo hrvatskog kemičara

HF

Vandana Shiva: Što nedostaje u raspravi o klimi (2)

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više