Hrvatski Fokus
Religija

Blagoslovljen je početak radova na izgradnji kapele Svetoga Jeronima

Kip je smješten u Crkvi Usnuća Marijina na Sionu

 

Na Pastirskim poljanama uz Betlehem blagoslovljen je početak radova na izgradnji kapele Svetoga Jeronima, Svetoga Nikole Tavelića i hrvatskih svetaca i blaženika te blagoslovljen kip sv. Jeronima postavljen na Sionu

Monsinjor Marin Barišić, župan Blaženko Boban, akademski kipar Veno Jerković i opat jeruzalemske benediktinske opatije Bernhard Alter otkrili su na jeruzalemskom brdu Sion kip svetoga Jeronima, dar puka Splitsko-dalmatinske županije.

Kip je smješten u Crkvi Usnuća Marijina na Sionu, a župan Boban ističe kako se ovaj trenutak čekao već tri godine. „Posebno sam danas ushićen, ponosan i sretan jer mnogi za Svetoga Jeronima pitaju gdje je rođen. Rođen je u našem srcu i našoj duši. Zbog toga sam ponosan što danas jednu cijelu lepezu aktivnosti koju smo imali prethodnih godina današnjim činom završavamo. Bitno je da građani i vjernici shvate njegovu veličinu, njegovu dimenziju i njegov doprinos čovječanstvu”, izjavio je župan.

Nadbiskup u miru, monsinjor Marin Barišić, koji je blagoslovio kip i služio svečanu svetu misu, naglasio je kako je ovo povijesni dan za budućnost. „Veliki je ovo dan za Splitsko-makarsku nadbiskupiju, Splitsko-dalmatinsku županiju a ja bih rekao i za čitavu Hrvatsku. Sveti Jeronim je jedna kulturna i duhovna baština kojom se ponosimo. On nas je predstavljao u vremenima kada nismo imali ništa. Dosta je bilo reći Sveti Jeronim i njegov kraj i zahvaljujući njemu sačuvali smo i narodni jezik u liturgiji. To je jedinstven slučaj u cijeloj crkvi”, naglasio je Barišić.

Autor kipa je akademski kipar Veno Jerković, koji nije mogao sakriti oduševljenje što je upravo njegovo djelo postavljeno na Sionu. „Uzbuđen sam i teško je naći prave riječi kako bih izrekao sreću i zadovoljstvo jer je moj rad došao na jedno ovako sveto mjesto i u ovaj sveti grad. Mogao je to biti bilo koji drugi kipar, ali to sam ja”, rekao je Jerković.

Franjevac konventualac fra Tomislav Glavnik navodi kako je ovaj kip, postavljen na Sionu, znak prepoznavanja hrvatskoga naroda u Izraelu. „Sa Svetom zemljom bili smo uvijek povezani, bilo preko hodočasnika, utjecajnih svećenika ili svetaca poput Svetoga Nikole Tavelića. Upravo ovo postavljanje kipa Svetoga Jeronima je jedan veliki znak”, izjavio je Glavnik.

Otkrivanju kipa nazočili su i zamjenik župana Stipe Čogelja, predsjednik Županijske skupštine Mate Šimundić, rektor Sveučilišta u Splitu dr. sc. Dragan Ljutić i hrvatska veleposlanica u Izraelu Vesela Mrđen Korać.

Osim otkrivanja kipa i snimanja dokumentarca o svetom Jeronimu, na Pastirskim poljanama (Beit Sahur) uz Betlehem u nedjelju 22. svibnja blagoslovljen je početak radova na izgradnji kapele Svetoga Jeronima, Svetoga Nikole Tavelića i hrvatskih svetaca i blaženika.

Riječ je o projektu revitalizacije Pastirskih poljana, lokaliteta koji se nalazi uz sam Betlehem, na kojem se otprije nalazi kapela koja podsjeća na događaj objave Isusova rođenja betlehemskim pastirima. Ondje se niz godina okupljaju hodočasnici iz cijeloga svijeta i to je nezaobilazna točka pohoda Svetoj zemlji.

Svečanu misu u Svetištu Slava na visini Bogu predvodio je splitsko-makarski nadbiskup u miru Marin Barišić, u zajedništvu s fra Dobromirom Jazstalom OFM, vikarom Franjevačke kustodije Svete Zemlje fra Tomislavom Glavnikom OFMConv., koordinatorom projekta izgradnje kapele hrvatskih svetaca i blaženika za Hrvatsku. Nazočni su bili diskreti Svete Zemlje fra Siniša Srebrenović OFM i fra Marcelo Ariel Cichinelli OFM, koordinator izgradnje u ime Kustodije Svete Zemlje, te fra Domagoj Runje OFM, fra Sandro Tomašević OFM, fra Ivo Pavić OFM, fra Andrija Majić OFM, fra Ricardo Bustos OFM, gvardijan samostana na Taboru i fra Paolo Paolista OFM.

Mons. Barišić je u svojem razmišljanju naglasio: „Velik je ovo dan za hrvatske hodočasnike, našu Crkvu i naš narod i hrvatsku državu. Kad god se ovdje slavi misa, onda je to božićno ozračje. Danas, kada slavimo na simboličan i stvaran način misu od Božića, rođenja Gospodinova Božić, blagoslivljamo početak radova nove crkve, novog doma Božjega, ovdje na Polju pastira u Betlehemu. To će biti jedan kutak Hrvatske u Svetoj Zemlji”.

Nakon misnog slavlja uslijedilo je potpisivanje povelje o početku izgradnje, koju su supotpisali svi prisutni hodočasnici i uzvanici.

Uz vremensku kapsulu tako su uz tekst povelje umetnuti simbolični znakovi koji predstavljaju identitet i naslijeđe hrvatskog naroda u Domovini i svijetu: Hrvatski barjak, vodu iz rijeke Save, pijesak iz rijeke Drave, zemlju iz Zagreba, kamen iz Dalmacije i Cresa, zemlju iz Hercegovine s krunicom od međugorskog kamena i krunicu iz Bosne od drva iz Šurkovca, ručne vezene uzorke iz Slavonije i otoka Hvara (benediktinke), srebrnjak izrađen o uspostavi Hrvatske države s nadnevkom 15. siječnja 1992. s likom Majke Božje Bistričke, srebrnjak izrađen u povodu 350. obljetnice zagrebačkog Sveučilišta, grb Splitsko-Dalmatinske županije, te zemlju iz najudaljenijeg kontinenta Australije, dar povratnika u Hrvatsku, koja simbolizira raseljeni hrvatski narod.

Tekst povelje glasi: Dana Gospodnjeg 22. svibnja, proteklo je 2022 godina od rođenja našega Gospodina Isusa Krista u Betlehemu judejskom i od navještaja anđela pastirima OVDJE u Beit Sahur u Palestini. 

Blagoslovljen bio početak radova na izgradnji 4. kapele Svetišta na Pastirskim poljana, kapele sv. Jeronima, sv. Nikole Tavelića i hrvatskih svetaca i blaženika.

Mi ovdje okupljeni na ovom svetom mjestu, zahvaljujemo božanskoj providnosti koja je potakla ljude dobre volje iz hrvatskog naroda kako bi se ostvarilo ovo djelo namijenjeno proslavi Božjoj.

Sveti anđeli čuvali ove radove u njihovom ostvarenju i pomogli svima onima koji će ovdje raditi kako bi se ono dovršilo.

To će ubuduće biti mjesto na kojemu će hodočasnici imati svoje okupljalište i priliku za organiziranje misa te okrjepu.

Fra Dobromir Jasztal OFM, vikar kustodije Svete Zemlje obratio se prigodnim riječima: „Vaše hodočašće kulminira ove nedjelje ispred ovog dijela koji se već nalazi u izgradnji. Na ovom tlu, nad koje ćemo zazvati blagoslov Svemogućeg Boga, uzdići će se sveto mjesto za slavlje božanskih otajstava. Molimo danas da Gospodin čuva ovu izgradnju kako bi se sretno dovršila uz pomoć ruku svih arhitekata, inženjera, graditelja, umjetnika i radnika. Također želimo moliti da Svevišnji sa svojim anđelima koji su ovdje navijestili rođenje spasitelja pastirima, čuva i blagoslovi Hrvatsku, njezine institucije, njezin narod jer će vaša velika velikodušnost omogućiti postojanje ove nove kapele na Svetištu Pastirskih poljana. Božanska Providnost htjela je na načine poznate Božjim naumima pobuditi ljude dobre volje da ulože vještine, snagu i sredstva da omoguće preuređenje ovog Svetišta, čak i u tako teškim vremenima kakva je bila pandemija i svjetska kriza uvjetovana ratom koji je u tijeku. Hvala svim tim ljudima dobre volje iz raznih dijelova svijeta, pa tako i iz Hrvatske. Kustodija Svete Zemlje moći će ponuditi hodočasnicima iz cijelog svijeta nove prostore za liturgijska slavlja, olakšati posjet hodočasnicima špilji pastira i započeti obnovu arheološkog dijela svetišta. Iskrena zahvala Kustodije Svete Zemlje svima vama i institucijama koje predstavljate. Posebno zahvaljujemo fra Tomislavu Glavniku na velikodušnoj i hrabroj predanosti ovom jedinstvenom djelu“.

Franjevac konventualac fra Tomislav Glavnik istaknuo je da je ovo veliki dan za cijelu Hrvatsku. „Dobili smo mogućnost da na Pastirskim poljanama pomognemo u izgradnji četvrte kapele, koja će ujedno biti i najveća na ovom području. Imat će 250 sjedećih mjesta i prostirat će se na 300 četvornih metara”. Gradi se potporom Vlade Republike Hrvatske, posebno ministarstva vanjskih i europskih poslova, te pojedinačnim darovima Hrvata iz Domovine i svijeta.

Hrvati nisu „s neba pali“ u Svetu zemlju, nego nastavljaju ono što su radili i naša prisutnost ovdje nikad nije bila prekinuta, kao što je postavljanje kipa sv. Nikole Tavelića uz Dvoranu posljednje večere u Jeruzalemu, kipa sv. Jeronima uz Crkvu usnuća Marijina i postavljanje spomen-ploče u Getsemanskom vrtu, zemljištu koje su također Hrvati kupili. U vrijeme obnove Božjeg groba 2019., svi su pisali da je posljednju obnovu 1555. učinio Hrvat, fra Bonifacije iz Dubrovnika. Ili kada hodočasnici dođu u crkvu preobraženja na brdu Tabor i vide da su vukovarski grofovi Eltz i našički Pejačevići dali drvo za tu crkvu.

Radili smo na tome tragu, jer nam je stalo učiniti dobro, ali i afirmirati narod. To će biti razglednica za sve koji će prolaziti pokraj kapele, koja će biti i lijepa i gdje će hrvatski umjetnici darovati umjetnine. Zanimljivo je i to što gradnja kapele još nije ni započela, a gotovo cijeli inventar za unutarnji prostor je osiguran donacijama. Već su dogovorene klupe za 220 osoba, Hrvati iz Bosanske Posavine daruju raspelo od abonosa, starog hrastovog drveta iz Save, Janjevci srebro za slika Majke Božje od Kamenitih vrata, koja će imati intarzije od kamenčića iz temelja svih katedralnih crkava hrvatskog govornog područja. Skup obitelji iz istočnog dijela Zagreba daruje oltar i ambon, redovničke zajednice i biskupije darovat će mozaike hrvatskih svetaca i blaženika iz kojih dolaze. Postoje i ponude za liturgijsko ruho. Tako da se može reći da je taj dio ponude za buduću kapelu zaokružen. Uz djela izvrsnih umjetnika s cijelog hrvatskog govornog područja – rekao nam je fra Tomislav Glavnik.

Gradonačelnik grada Beit Sahoura Hani Hayek istaknuo je kako je počašćen ovim događajem. „Danas je povijesni dan i za naš grad, a vrlo smo počašćeni svim hodočasnicima i svima onima koji su danas na ovome svetome mjestu. Na ovome mjestu će biti mjesto prijema za hodočasnike, turiste i cijeli svijet. Na ovome mjestu će toliko puno hodočasnika iz Hrvatske moliti i bit će crkva svih svetaca hrvatskoga naroda, a molit će se čitav svijet. Naš grad je radostan zbog današnjeg događaja, a ovaj događaj ima i velik ekonomski doprinos”, izjavio je Hayek.

Vikar kustodije Svete Zemlje fra Dobromir Jasztal uručio je spomen medalju mons. Marinu Barišiću, splitsko-makarskom nadbiskupu u miru, Blaženku Bobanu, izaslaniku predsjednika Vlade Republike Hrvatske, fra Tomislavu Glavniku, franjevcu konventualcu i Davoru Ljubiću kao priznanje za uloženi trud i organiziranje kako ovog tako i brojnih hodočašća u Svetu Zemlju.

Župan Blaženko Boban zahvalio je onima koji su sudjelovali u pripremi i aktivnostima vezanim uz posjet Svetoj Zemlji.

„Svega ovoga ne bi bilo da nemamo izvrsnu suradnju s veleposlanikom Izraela u Hrvatskoj gospodinom Ilanom Morom. Stoga koristim priliku zahvaliti mu od srca na suradnji koju kontinuirano imamo u Hrvatskoj, ali i za pomoć pri organizaciji susreta u Izraelu. Zahvaljujem i nadbiskupu u miru monsinjoru Marinu Barišiću koji je toplim ljudskim riječima na početku radova na crkvi i postavljanju kipa Svetom Jeronimu dao dodatni duhovni pečat. Hvala i fra Tomislavu Glavniku s kojim smo sve to skupa radili u posljednje tri godine“, izjavio je župan.

Osim otkrivanja kipa i snimanja dokumentarca o svetom Jeronimu te blagoslovu početka radova na crkvi hrvatskih svetaca na Pastirskim poljanama pored Betlehema, u Svetoj Zemlji održani su i brojni drugi sastanci i susreti izaslanstva Splitsko-dalmatinske županije i Sveučilišta u Splitu.

Nives Matijević

Povezane objave

Samostan Vaganavank

HF

SOLUS CATHOLICUS – Prevladati ideološke polarizacije

HF

Blaženi Miroslav Bulešić: čovjek Božji – svećenik Božji

hrvatski-fokus

Objave na kraju vremena

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više