Hrvatski Fokus
Aktualno

Globalne zalihe hrane već su postale vrlo oskudne

Osamnaest znakova da će se nestašica hrane još više pogoršati u drugoj polovici 2022.

 

Michael Snyder je na poznatom blogu „The Economic Collapse“ („Ekonomski kolaps“) objavio tekst u kojem argumentirano navodi 18 znakova nestašice hrane i dokazuje što se zapravo događa u području globalne opskrbe hranom te upozorava da će se sve dodatno pogoršati u drugoj polovici 2022. godine.

Potrebno je istaknuti da je Michael Snyder 13. 7. 2021. objavio knjigu pod naslovom: „7 Year Apocalypse“ („7 Godina Apokalipse“).  

Ako mislite da je sada loše, pričekajte da uđemo u drugu polovicu ove godine. Globalne zalihe hrane već su postale vrlo oskudne, ali hrana koja se ne će proizvoditi tijekom ove sezone rasta na sjevernoj hemisferi bit će pravi problem. Cijene gnojiva u cijelom svijetu su se udvostručile ili utrostručile, rat u Ukrajini uvelike je smanjio izvoz iz jedne od ključnih proizvođača i izvoznika krušnih žitarica na svijetu, košmarna pandemija ptičje gripe uništava milijune kokoši i purana, a bizarni vremenski obrasci apsolutno uništavaju poljoprivrednu proizvodnju diljem cijelog planeta. 

„Često sam koristio izraz „savršena oluja“ da opišem s čime se suočavamo, ali čini se da čak ni ta fraza ne odgovara krizi s kojom ćemo se suočavati u mjesecima koji su pred nama“, napisao je Snyder.

Slijedi 18 znakova koji pokazuju da će se nestašica hrane pogoršati u drugoj polovici 2022.

  1. Najveća kompanija za proizvodnju gnojiva na cijelom planetu javno upozorava da bi ozbiljni poremećaji u opskrbi „mogli potrajati dugo nakon 2022.“…

Najveća svjetska tvrtka za proizvodnju gnojiva upozorila je da bi se prekidi u opskrbi mogli produžiti do 2023. godine. Većina svjetske opskrbe onemogućena je zbog agresije Rusije na Ukrajinu. To je izazvalo skok cijena i nestašicu hranjivih tvari za usjeve u najvećim uzgojnim područjima diljem svijeta; rana naznaka globalne prehrambene krize mogla bi biti u početnom razdoblju.

Bloomberg izvještava da je Ken Seitz, izvršni direktor kanadske tvrtke ‘Nutrien Ltd.’ rekao ulagačima u utorak tijekom konferencijskog poziva da očekuje povećanje proizvodnje potaše (kalijev karbonat) nakon prekida opskrbe iz Rusije i Ukrajine (obje zemlje glavni su dobavljači mineralnih gnojiva). Seitz očekuje da bi poremećaji „mogli potrajati dugo nakon 2022.“

  1. Svjetski indeks cijena gnojiva ‘skočio je u nebo’ do apsurdnih visina koje nikada prije nisu viđene (Emily Peck: „Soaring fertilizer prices put global food security at risk“; AXIOS, 6. 5. 2022., www.axios.com/2022/05/06/).
  2. Izvještava se da su globalne rezerve žitarica pale na  „izuzetno niske“ razine…

„Globalne zalihe žitarica i dalje su iznimno niske, što je pitanje koje se povećava zbog ruske invazije na Ukrajinu. 

„Mislimo da će trebati najmanje 2-3 godine da se popune globalne zalihe žitarica,“ rekao je u srijedu 4. svibnja Tony Will, predsjednik i glavni izvršni direktor „CF Industries Holdings Inc.“ iz Illinoisa u izvješću o zaradi.

(https://cfindustries.q4ir.com/news-market-information/press-releases/news-details/2022/). 

  1. Zbog rata, poljoprivredni izvoz iz Ukrajine potpuno je paraliziran… 

Gotovo 25 milijuna tona žitarica ‘zaglavljeno’ je u Ukrajini i ne može napustiti zemlju zbog infrastrukturnih izazova i blokiranih crnomorskih luka, uključujući Mariupol, rekao je u petak dužnosnik UN-ove agencije za hranu.

Blokada se smatra čimbenikom koji stoji iza visokih cijena hrane koje su u ožujku dosegle rekordnu vrijednost nakon ruske invazije na Ukrajinu, prije nego što su u travnju lagano popustile, priopćio je u petak FAO (UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu, op.prev.).

  1. Stopa nedostatka zaliha formule za bebe u Sjedinjenim Državama sada je dosegla 40 posto…

Stopa nedostatka zaliha za dječje formule kretala se između 2 posto i 8 posto u prvoj polovici 2021., ali je počela naglo rasti prošlog srpnja. Između studenog 2021. i početka travnja 2022., stopa izvan zaliha skočila je na 31 posto, pokazali su podaci koje objavljuje ‘Datasembly’ (https://datasembly.com/news/out-of-stock-rate-in-april-2022/).  

Ta se stopa povećala za još 9 postotnih bodova u samo tri tjedna u travnju i sada iznosi 40 posto, pokazuju statistike. U šest država – Iowi, Južnoj Dakoti, Sjevernoj Dakoti, Missouriju, Teksasu i Tennesseeju – više od polovice dječje formule bilo je potpuno rasprodano tijekom tjedna počevši od 24. travnja, objavio je ‘Datasembly’.

  1. U šest američkih saveznih država, stopa nedostatka zaliha za dječje formule zapravo je porasla na 50 posto ili više.
  2. Pretraživanja izraza „kako napraviti domaću formulu za bebe“ na Googleu su porasla za 120 posto.
  3. Rečeno nam je da je ovo „savršena oluja“ jer diljem nacije police postaju sve praznije u bankama hrane.
  4. U Kanadi je više od 1,7 milijuna pilića i purana već izgubljeno posljednjih mjeseci zbog globalne pandemije ptičje gripe.
  5. U Sjedinjenim Državama, više od 37 milijuna pilića i purana već je uništeno zbog globalne pandemije ptičje gripe.
  6. Dva najveća rezervoara u Kaliforniji, jezero Shasta i jezero Oroville: razina oba jezera pala je na „kritično nisku razinu.“
  7. Neke zajednice u južnoj Kaliforniji neće moći preživjeti nadolazeće ljetne mjesece bez „značajnog smanjenja“ potrošnje vode.
  8. Mnoga od najvećih jezera diljem svijeta trenutno su u procesu nestajanja jer brzo presušuju.
  9. Šumski požari nastavljaju apsolutno pustošenje poljoprivrednog zemljišta diljem zapadne polovice Sjedinjenih Država. Ovog vikenda red je bio na Novom Meksiku da bude najteže pogođen…  

Nakon nekoliko dana zatišja koje je omogućilo nekim obiteljima koje su pobjegle od šumskih požara koji su bjesnili na sjeveroistoku Novog Meksika da se vrate svojim domovima, u nedjelju su se opet pojačali opasni vjetrovi koji su prijetili širenju požara na licu mjesta i otežavali posao vatrogascima.

Više od 1500 vatrogasaca bilo je na vatrogasnim linijama u najvećem požaru istočno i sjeveroistočno od Santa Fea, koji je preko noći narastao za još 20 četvornih kilometara na području dvostruko većem od grada Philadelphije.

  1. Rečeno nam je da će cijene odreska u Sjedinjenim Državama „nastaviti rasti“ sljedećih dana.
  2. Zbog tuče i mraza, urod španjolskih marelica bit će daleko ispod očekivanja…

U Španjolskoj, najnovije prognoze pokazuju da proizvodnja neće doseći 60.000 tona, u usporedbi sa 110.000 tona u 2019. i 100.000 tona u 2020. i 90.000 tona u 2021.

U Murciji, gdje se nalazi oko dvije trećine španjolske proizvodnje marelica, poljoprivrednici u području rijeke Mula i sjeverozapadnim regijama bili su prisiljeni otpisati cijelu sezonu nakon jake tuče u ponedjeljak koja je rezultirala ne samo gubitkom ploda, već je također prouzročila veliku štetu na stablima.

  1. Sveukupno, očekuje se da će španjolska proizvodnja voća pasti na najnižu razinu u posljednjih 40 godina.  
  2. Roger Marshall, senator iz Kansasa otvoreno upozorava da dolazi užasna glad diljem svijeta …

Rat u Ukrajini dovest će do svjetske gladi u sljedeće dvije godine, upozorio je u utorak senator Roger Marshall (R-Ky.), koji je član Senatskog odbora za poljoprivredu.

„Znaš da sam veliki čovjek iz poljoprivrede. Dvanaest, 15 posto poljoprivrednih proizvoda – kukuruza i pšenice, suncokretovog ulja – dolazi kroz to Crno more, pa – i gnojiva dolaze iz tog područja, tako da će zapravo biti gladi za jednu do dvije godine. Mislim da će dvije godine od sada biti još gore“, rekao je u utorak za Fox Business u emisiji „Jutra s Mariom Bartiromo“ (‘Mornings with Maria Bartiromo’).

Zvone za uzbunu.

Čuješ li?

„Za sve godine koliko pišem, nikada nisam vidio ništa slično ovome, a ova kriza će se samo pojačavati kako mjeseci odmiču,“ upozorio je Snyder.

»Ovo su tako teška vremena i ljudima je potrebna nada. Evanđelje po Ivanu 3,16 nam govori o nadi koju nam je Bog dao po Isusu Kristu: „Jer Bog je tako ljubio svijet da je dao svog jedinorođenog Sina da nijedan koji u njega vjeruje ne pogine, nego da ima život vječni.“ Ako to već niste učinili, snažno vas pozivam da danas zamolite Isusa da vam bude Gospodin i Spasitelj.«

Izvor:

  1. Michael Snyder: „18 Signs That Food Shortages Will Get A Lot Worse As We Head Into The Second Half of 2022“; The Economic Collapse blog, 8. 5. 2022.

Rodjena Marija Kuhar, dr. vet. med.

Povezane objave

»Protokoli sionskih mudraca« i COVID-19

HF

Duga je lista izdajnika: Josipović, Pusić, Mesić, Šimonović, Teršelič…

HF

Veliki doprinos hrvatskoga iseljeništva

HF

Sotonistički projekt dr. Hausića mora ići dalje

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više