Hrvatski Fokus
Aktualno

GLOBALIZACIJSKI RASIZAM – Sveučilište Cambridge u Engleskoj vodi crnački rat protiv bijelaca

Poznati koledž sugerira da je bjelačka klasična glazba “imperijalistički fenomen”

 

Od studenata na Sveučilištu Cambridge u Velikoj Britaniji traži se da gledaju klasičnu glazbu kroz “postkolonijalni objektiv”. U posljednjih nekoliko godina zabilježen je rastući trend u akademskoj zajednici da “dekolonizira” nastavni plan i program. Obično to znači rastavljanje stvari i shvaćanje kako se uklapaju u okvir dinamike moći. Klasična glazba najnovija je stvar koja se rastavlja, jer se od studenata na Sveučilištu Cambridge traži da pronađu veze između glazbe i stvari poput imperijalizma, kolonijalizma i klase. Razred se zove “Dekolonizacija uha”. Cilj je naučiti studente kako razgovarati s glazbom koristeći različite akademske okvire, uglavnom one koji se bave dinamikom moći. U jednom dijelu tečaja studenti gledaju kako je klasična glazba mogla biti “sudionik” u neoliberalnim strukturama moći. Tečaj također govori o tome kako je Empire promijenio naše ideje o tome što je glazba i kako se žanrovi poput opere čine posebno skloni rasiziranim prikazima.”

Nijedan glazbenik, bez obzira na to koliko su visoko na listi velikana, nije siguran od toga da bude udružen s drugima i optužen da je proizvod imperijalizma ili, u nekim slučajevima, bijele nadmoći. Mozart i Verdi su samo pijuni u carskim osvajanjima Europe. Njihova umjetnost se ne cijeni, ali je slomljena kako bi se pokazalo ne ono što su mislili, već kroz što je društvo prolazilo u to vrijeme. U materijalima tečaja kaže se da su ti i mnogi drugi umjetnici bili dio glazbenog establišmenta koji je služio patrijarhatu, klasnoj ambiciji i carskoj ekspanziji. Studenti su zatražili upozorenja o sadržaju kako bi svi glazbeni tečajevi bili spremni za “potencijalno uznemirujuće” teme o kojima bi se moglo raspravljati.

Cambridge nije jedino sveučilište s glazbenim odjelom koje nudi ovakve satove. Nakon prosvjeda Black Lives Matter, mnoge škole i organizacije pokušale su “dekolonizirati” svoje tečajeve umjetnosti i kulture. Postoje li upozorenja okidača za tečajeve o modernom hip hopu i rapu? Budite upozoreni. Mnoge pjesme u tim žanrovima govore o stvarnim okidačima.

https://freedombeacon.com/famous-college-suggests-classical-music-is-an-imperialist-phenomenon/

Povezane objave

HOS i ZDS ponosno i dostojanstveno u Vukovaru i Škabrnji

hrvatski-fokus

Daniel Markić – prijatelj Cappiua i suradnik DGSE-a!

HF

Velebitski ustanak = obrana Hrvatske

HF

Michael Yeadon: Stojimo pred vratima pakla! 

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više