Hrvatski Fokus
Bosna i Hercegovina

Matthew Palmer i “etnički prefiks”

I u SAD-u su kongresni okruzi (congressional districts) je kod izbora određeni “etničkim prefiksom”

 

Unazad nekoliko dana (29. rujna 2021.) sredstva javnog priopćavanja izvijestila su da je Matthew Palmer, specijalni američki izaslanik za Bosnu i Hercegovinu, u razgovoru za Glas Amerike izrazio podršku ukidanju “etničkog prefiksa” u izbornom sustavu Bosne i Hercegovine, ali je u istom razgovoru podržao ideju “legitimnog predstavljanja” naroda. Možda je on pronašao magičnu formulu kako ove dvije ideje “pomiriti”! Ne bih zalazio u njegove namjere i razumijevanje prilika u BiH jer puno je sličnih stručnjaka za BiH dolazilo i odlazilo sa svojim “ekspertnim” idejama, modelima i eksperimentiranjima, ali “luđačka košulja”, koju su takvi nametnuli, ostaje!

Ovdje ću Palmera samo upozoriti, a hrvatske čitatelje upoznati da etnički i rasni “prefiks” u Americi je itekako na snazi. Naime, budući da je SAD prava “građanska država” i granice izbornih kongresnih okruga (congressional districts) bi trebale biti definirane ni “po babi ni po stričevini”, nego praktičnom “građanskom” logikom. Ali ne ide to tako. U mnogim slučajevima rasni i etnički “prefiks” je glavni izborni faktor.

Budući da sam zadugo živio u Chicagu, donijet ću ovdje presliku samo nekih izbornih kongresnih okruga u tom gradu i okolici. Neka Palmer rastumači Hrvatima (i drugima) u BiH zašto su granice tih okruga tako čudne i “građanski” ne logične. Dat ću samo natuknicu: Htjelo se zadovoljiti rasne i etničke “prefikse”! One su nastale iz potrebe da u Kongres budu izabrani zastupnici rasnih i etničkih skupina koje su glasovale za “svoje” predstavnike i nisu se držale “građanskih” principa. Etnički “prefiks” im je bio i ostao štit protiv diskriminacije. Evo primjera takvih kongresnih izbornih okruga na slici!

Neka Palmer i svi koji dolaze “pronaći” rješenja problemima u BiH budu vođeni istinom i pravdom, a ne trenutačnim interesima, simpatijama, geopolitikom i slično. Ako im je do isprobavanja nečijih društvenih teorija i modela, neka eksperimentiraju tamo odakle su došli, a ne na životima ljudi i naroda u Bosni i Hercegovini.

Ante Čuvalo

Povezane objave

Bošnjaci ne priznaju zemlju u kojoj žive

HF

Problem u BiH su islamski radikalisti

HF

Opravdan strah od talibanizacije Federacije

HF

Svirepo, plansko ubijanje hrvatske djece

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više