Hrvatski Fokus
Gledišta

Ekskurzija školske djece

Uglavnom se radi o bunjevačkoj djeci iz Subotice i okolice

 

SAMO ZA ODABRANE, A U IME SVIH HRVATA U SRBIJI – pod ovim naslovom pisao sam 30. travnja 2022. godine o privilegiranoj djeci iz donjotavankutskog trokuta (Subotica i okolica), koja, kao i njihovi roditelji, imaju niz benefita samo zato što su sve hrvatske krovne institucije (i novac) kao i “podobne” udruge koncentrirani u Subotici.

Povod za tadašnje pisanje je bila objava (uz više fotografija) na portalu HNV-a od 26. travnja 2022. godine o ekskurziji te djece u Hrvatsku: Nakon dvogodišnje pauze, učenici osmih razreda cjelovite nastave na hrvatskom jeziku i oni koji pohađaju Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture boravili su, od 19. do 23. travnja, na Malom maturalcu u Republici Hrvatskoj u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji te uz podršku Hrvatskog prosvjetnog društva „Bela Gabrić“. Na petodnevnom putovanju mali maturanti iz Subotice, Tavankuta, Sonte, Vajske i Starčeva posjetili su Split, Trogir, Sinj, Zagreb i Vukovar u pratnji profesora, a uime HNV-a s njima je bila asistentica u obrazovanju pri HNV-u Nataša Stipančević.

Uglavnom se radi o bunjevačkoj djeci iz Subotice i okolice, a koliko je ovog puta bilo djece iz Sonte, Vajske i Starčeva ne znamo. Vjerojatno samo nekoliko, toliko da se može pisati i o njima.  Uz djecu se uvijek (uz obveznu pratnju) “šlepaju” i neki miljenici vladajuće bunjevače trojke iz Donjeg Tavankuta (Žigmanov, Vojnić, Suknović).

U usporedbi sa ovim, koliko su srijemski Hrvati u podređenom položaju slikovito prikazuje i vijest u “Hrvatskoj riječi” br. 999 od 10. lipnja 2022. godine: “I dok djeca iz donjotavankutskog trokuta na petodnevnoj ekskurziji mogu vidjeti znamenitosti Splita, Trogira, Sinja, Zagreba i Vukovara (uz mnoge druge slične ekskurzije, izlete, susrete i sl. te novčanu pomoć njihovim roditeljima), dijeca iz Srijema mogu obići samo znamenitosti u najbližoj okolici.

U ovom slučaju na poldnevnom izletu na periferiju svog grada!” Naime, selo Laćarak je od centra Srijemske Mitrovice udaljeno 5 (slovima: pet) kilometara i osim rimokatoličke crkve ne znam da je još što tamo zanimljivo za djecu osnovnih škola koja pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku. Ovakav odnos je u svemu na korelaciji Subotica – Srijem kada su u pitanju ovdašnji Hrvati!  

Miroslav Cakić

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Za Žigmanova je isticanje hrvatske zastave ustaštvo

hrvatski-fokus

Manipulacije lažnog broja birača

HF

Četiri jahača apokalipse – KOBBŽ

HF

Žigmanov nije za suradnju s Hrvatima

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više