Hrvatski Fokus
Kultura

Novi ciklus akrila na platnu Mladena Žunjića

Na ovim je slikama u središtu autorove pozornosti bila boja, njezina sloboda kretanja, miješanja, doticanja, a znatno manje slobodna gesta

 

Davno je suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Mladen Žunjić, autor impozantnog opusa koga čine brojni samosvojni i istodobno logično povezani u jedinstvenu cjelinu ciklusi s više slika, ali najvećim dijelom izvedeni na platnima velikog formata ili ulju i ili u akrilu, dio svoga nadahnuća posvetio izazovnoj grupi motiva izvorne ljudske geste američkog umjetnika Jacksona Pollocka, istražujući ponajprije vlastite mogućnosti ali i dubinu istinske radoznalosti.

Niz je ciklusa Mladen Žunjić posvetio Pollocku i njegovom nezadrživom razigranom koloru, bezbrojnim točkicama i mrljama, dugim i ili kratkim odsječnim potezima, većim ili manjim obojanim međusobno povezanim plohama.

Vremenom je Žunjić stvorio niz slika čije se izvorište tek naziralo u Pollocku jer na ovim je slikama u središtu autorove pozornosti bila boja, njezina sloboda kretanja, miješanja, doticanja, a znatno manje slobodna gesta.

U proteklim godinama u brojnim ciklusima Žunjić sukobljava čitave svjetove koji koloristički i oblikovno egzistiraju na njegovim velikim platnima, neprekidno u okretu, u pomicanju, da bi došao do zanimljivog, često ponavljanog motiva, donjeg i gornjeg svijeta.

Također, Žunjića zanima osobito energija, energetski naboj koji se i vertikalno i horizontalno širi u njegovom opusu, na svim slikama i održava određeni ritam gibanja jer njegove slike nose u sebi eliksir života, Žunjićeve slike su dokaz postojanja života.

Naravno, sasvim određenu ulogu znatnih mogućnosti odigrao je i veliki format jer najmanji Žunjićev format je 100 x 90 cm.

Možemo samo pretpostavljati kako će se razvijati Žunjićevo slikarstvo, no u jedno smo sigurni, sve se može promijeniti, no, boja ostaje.

Novi ciklus akrila na platnu Mladena Žunjića, 100 x 100 cm, karakterističnog žestokog kolora i ponekad gotovo iritantnog razdražljivog energetskog naboja, prirodno se uklapa u autorov inspirativni opus.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Dva svijeta u jednom Bojana Doleneca u ciklusu suhih pastela

hrvatski-fokus

Modni trendovi

hrvatski-fokus

Dislokacije Milivoja i Veljka Popovića

hrvatski-fokus

Izložba Maje Gjajić

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više