Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Lažna i nepostojeća Plenkovićeva postignuća

Posljednjih šest godina Plenkovićeve vladavine – najgore razdoblje od osamostaljenja Hrvatske

 

Andrej Plenković, čiji je karakter mješavina karaktera Münchhausena, koji je književni lik plemića iz knjige njemačkoga pisca Rudolfa Ericha Raspea, njegovim čudesnim putovanjima i kampanjama u Rusiji” iz 1785. godine.  a koji je lik poznat kao veliki lažac, koji jako preuveličava događaje, i karaktera ruskog vojskovođe i kneza Grigorija Aleksandroviča Potemkina, koji je da bi se „umilio“ ruskoj carici „gradio“ tzv. Potemkinova sela, radi čega je nastala fraza, koja označava nešto – što u stvarnosti ne postoji, već postoji samo kao privid i opsjena. Zamislite da nešto vidite, ali to ne postoji. To su Potemkinova sela, koja mnogi grade oko sebe. No istini za volju u hrvatskoj politici i društvu nije on jedini takav karakter, mi smo očito sami sebe osudili da nama „vladaju“ takvi münhausenski-potemkinovski likovi.

Zato navedimo neka takva münhausenovsko-potemkinovska sustavno namjerno prešućivana „POSTIGNUĆA“:

  1. Prva i početna „POSTIGNUĆA“ HDZ-a i hrvatske politike, koja su na neki način „posijali“ sjeme mnogih budućih „POSTIGNUĆA“, su bili ona takozvana ‘pretvorba’, poznata u nas kao pljačkaška privatizacija, i ona poznata premisa da će nakon pobjede u domovinskom Hrvatska biti „neovisna i suverena“ država sa „hrvatskom puškom na hrvatskom ramenu, i sa svojim vlastitim novcem u vlastitom džepu“.
  2. „POSTIGNUĆA“ HDZ-a i hrvatske politike iz točke 1. je polučila ova slijedeća „POSTIGNUĆA“: Najveći dio tadašnje tada postojeće industrijsko-gospodarske infrastrukture je praktično uništen induciranim stečajevima i likvidacijam, ili rasprodajom po nerealno niskim cijenama,ili čak prepuštanje besplatno kojekakvim domaćim i stranim mešetarima ili „miljenicima“ vladajućih političkih struktura. Takozvani ‘menadžerski krediti’ i novac sumnjivog porijekla kojim su se kupovala odnosno postajalo vlasnicima tvornica, raznih nekretnina, na način da se „kupovalo“ novcem kredita koji su dobivani uz prešutni uvjet da se nije trebalo imati vlastitog novca ili imovine kao jamstva za povrat kredita, ili se jamčilo imovinom koju još niste imali, niti ste još mogli kupiti jer za to niste nije imali novaca. Valja se samo prisjetiti kako su nastali većina hrvatskih „prekonoćnih“ tajkun a poput Kutlea, Gucića, Tedeschija, Rajića, Čermaka i mnogih drugih naglo obogaćenih u javnosti manje poznatih ili nepoznatih likova, pa da se sagleda ovo „POSTIGNUĆE“ HDZ-a i hrvatske politike od ’90-ih do danas.
  3. Malo spominjana „POSTIGNUĆA“ vladajućih političara, a posebno Andreja Plenkovića, odnosi se na notorne činjenice da je ukupni rast hrvatskog gospodarstva, ukupnog hrvatskog BDP-a, i hrvatskog BDP-a per capita, sve do danas praktično praktično beznačajan u odnosu na rast istih parametara zemalja koje su nekada ‘gledale’ u leđa Hrvtaskoj, a kojima danas Hrvatska ‘gleda u leđa. To dokazuje i činjenica da se Hrvatska kao članica EU-a, kao i spomenute zemlje koje su također članice EU-a, godinama konstantno, nalazi već godinama na dnu liste EU zemalja po svim parametrima kojima se procjenjuje uspješnost neke politike, nekih političara i neke zemlje.
  4. Malo se spominje i „POSTIGNUĆE“ hrvatske politike u usporedbi s postignućima slovenske politike u posljednjih 10 godina, prema slijedećim podacima: Slovenija je 1991. imala 1,965 mil stanovnika, a Hrvatska 4,784 mil., dok je Slovenija 2021. imala 2,1 milijun stanovnika, a Hrvatska 3,8 milijun stanovnika. Istovremeno Slovenija ima BDP/stanovniku od 25.179 USD, a Hrvatsk13.828 USD. Ovi podaci impliciraju da je „POSTIGNUĆE“ hrvatske politike i hrvatskih vladajućih političara u tomu da su postigli sustavni pad broja hrvatskih građana iz godine u godinu, i „stabilizirati“ hrvatski BDP po glavi stanovnika na 25. mjestu među državama članicama EU-a, dok je Slovenija na 15. mjestu među državama članicama EU-a. Glede BDP-a u apsolutnom iznosu, pa time i na BDP/glavi stanovnika, treba znati da je i ovakav BDP kakav je, „POSTIGNUĆE“ koje je u najvećem dijelu je rezultat priljeva novca iz EU fondova, a ne nekog ozbiljnog rasta hrvatske gospodarske aktivnosti,
  1. Posebno su „velika POSTIGNUĆA“ politike HDZ-a i posebno Plenkovićeve Vlade na području demografije. Naime odlazak Hrvata u mjeri koja prelazi „bijeg“ iz nekdanje Juge, pa je samo u posljednjih 6 godina, to jest za vladavine Andreja Plenkovića, stopa odlaska građana iz Hrvatske je cca 40.000 osoba godišnje, odnosno oko 230.000 osoba za vrijeme njegovog mandata. Radi takve HDZ-plenkovićevske politike, neki demografski stručnjaci smatraju da će do sredine ovoga stoljeća u Hrvatskoj živjeti 40 posto doseljenika nehrvata. S tim „POSTIGNUĆEM“ se naš dični premijer Plenković ne hvali, mada je sklon glorificirati svoja „POSTIGNUĆA“
  2. Naročito su značajna „POSTIGNUĆA“ Plenkovićeva na području kadrovske politike, pri čemu se pri predlaganju osoba za ministre ili visoke funkcije „zakljinje“ da predlaže najbolja rješenja, koja su takva da je u ovih 6 godina njegovog mandata gotovo 25 osoba kojee su postavljene po njegovoj osobnoj preporuci, moralo biti smijenjeno sa funkcija, bilo radi uhićivanja radi nedjela korupcije i kriminala, bilo radi nesposobnosti za obnašanje funkcije, bilo radi „bijega“ s funkcija prije nego što budu optuženi za neka nedjela. Sjetimo se Lovre Kuščevića, Matije Posavca, šibensko-kninskog župana Gorana Pauka, Josipa Aladrovića, gradonačelnika Oroslavja Emila Gredičaka, Tomislava Tolušića, Josipe Rimac, Gabrijele Žalac i da ne nabrajam dalje HDZ-ovske „borce za korupciju“, kojih ima bezbroj.
  3. Posebna su „POSTIGNUĆA“ Plenkovićeva u pogledu priskrbljivanja Hrvatskoj novca iz EU fondova, a posebno „POSTIGNUĆA“ u trošenju toga novca za „poticaje“ razvoju npr. poljoprivrede, pri čemu što se više poticaja podijeli, sve je manja poljoprivredna proizvodnja. Godišnje nestanu milijarde kuna ekopoticaja EU-a, pa je čak iz Bruxellesa zatraženo da vratimo neopravdano isplaćene poticaje. „Postignuća“ su to kojima se Plenković ne hvali, dapače kao da ne zna za njih?!
  4. No jedno od najvećih Plenkovićevih „POSTIGNUĆA“ je činjenica da mu je uspjelo članove HDZ-a, hrvatsku javnost, hrvatske medije, hrvatski Sabor i hrvatsku intelektualno korumpiranu „elitu“ uvjeriti u orwellovsku „istinu“ da je ISTINA LAŽ i LAŽ ISTINA! Plenković uporno tvrdi za laž da smo mi kao država i društvo samostalni i suvereni, a istina je da smo kao država i društvo nesamostalniji i manje neovisni nego što smo bili prije članstva u EU-u. Proizvodno, produktivno gospodarstvo nam je propalo, uvozimo sve od češnjaka i graha do svega što smo nekada i sami proizvodili i izvozili. U Saboru se svaki zakon ili propis donosi na osnovi Direktiva iz EU-a, a ne smijemo donositi nijedan zakon ili propis koji bi bio na štetu inih članica EU-a kojima smo mi poligon za plasiranje svojih roba, često čak svojih viškova ili nekvalitetne robe.
  5. „POSTIGNUĆE“ HDZ-a je i činjenica da većina saborskih zastupnika zapravo prima 19.000 i više kuna za nerad, nerazmišljanje i odsustvovanje sa sjednica Sabora, mogu ručati u saborskom restoranu za 15 kuna, a da nakon isteka mandata mogu još 6 mjeseci primati navedeni iznos naknade „za ništa“. Tim „POSTIGNUĆIMA“ hrvatska politika je postigla da hrvatski narod u Saboru predstavljaju, osim časnih izuzetaka, samo stranački i ini podobnici, koje danas Plenković lako pretvara u svoje „žetončiće“, budući da se teško mogu nazvati predstvanicima naroda osnosno onih koji su iz tko zna kojih razloga glasovali za njih.
  6. Sustavna politička korupcija, neprovođenje antikorupcijskih mjera GRECA, 2,5 puta više zaposlenih u općinama nego prije 18 godina, BDP u apsolutnom iznosu i po glavi stanovnika, praktično isti kao prije 30 godina, 70 % troškova domaćinstva za hranu i režije u odnosu na 30 % u većini zemalja EU-a, i život oko 700.000 umirovljenika i gotovo isto toliko obitelji u kojima je netko zaposlen, ispod ili na granici siromaštva, su neki od posebnih uspjeha i „POSTIGNUĆA“ HDZ-a, Plenkovića i hrvatske politike općenito, pa se zato time ne hvale, već se hvale glupostima koji sa standardom života hrvatskih građana nemaju nikakove veze, poput našega članstva u EU, ulaska u Schengensku zonu, i uvođenja eura.

Čega se pametan stidi, time se budala hvali, bila bi najkraća definicija onoga čime se hvali kao postignuća HDZ i posebno Plenković, pa je samo pitanje vrmena kada će hrvatski glasači prestati biti slijepi ne vidjeti ništa od onoga što se oko njih događa, te da su „POSTIGNUĆA“ s kojima se neprekidno hvali Plenković samo fikcije, a ne stvarni razvoj i napredak k boljoj i prosperitetnijoj hrvatskoj državi, iz koje se ne će bježati glavom bez obzira, već će se u njoj ostajati živjeti životom dostojnim čovjeka. Jer trenutačno u Hrvatskoj ostaju i dobro žive samo malobrojni neljudi, koji su uzurpirali vlast pod egidom demokracije, u svoju korist, a na štetu vežine građana!

Laslo Torma

Povezane objave

Vrijedost HEP-a je drastično umanjena

HF

Nevolje zemalja BRICS-a

HF

Nikako graditi magistralu iznad stanovnika Mokošice

hrvatski-fokus

Ruske cijevi Hrvatske

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više