Hrvatski Fokus
Povijest

Drama Milana Ogrizovića

“Slava njima” je originalna, patriotski topla, iskrena i zahvalna scenska slika

 

Milan Ogrizović, Slava njima, Dušan Žanko, “Hrvatska smotra”, Zagreb, 1939., str. 426

Prigodom svečane predstave, koju je kazališno članstvo i zagrebačka filharmonija pod pokroviteljstvom dra Vlatka Mačka održala dne 19. lipnja, izvedena je u režiji dra Branka Gavelle ova simpatična i originalna dramska ilustracija poznate i popularne Bukovčeve zavjese.

Zamoljen od dra Andrića, da napiše neki proslov prigodom desetgodišnjice otvorenja nove kazališne zgrade. Ogrizović je na brzu ruku, rutinom kazališnoga čovjeka, napisao ovu prigodnicu. Bez veće umjetničke vrijednosti ipak je “Slava njima” toliko originalna, patriotski topla, iskrena i zahvalna scenska slika, da smo svi zahvalni dru Gavella, što je sa vanrednim talentom za sretne grupacije i za poseban nutarnji elan, oživio ovu stvar i čini se definitivno je spasio od zaboravi.

U formi predstavljanja Gunduliću govore svi ilirski prvaci, a njihov govor i muzička pratnja uz to krasna je poetsko-historijska evokacija značajnih dana hrvatskoga preporoda.

Kako se mi danas nalazimo u fazi novoga preporoda, to nam ilirske popijevke i često puta naivne riječi naših “Iliraca” padaju svježe na srce i opet se ponovno doimlju, a Ogrizović (pravoslavac – op. t.d.) je imao hrvatskoga srca, da njegova riječ eto i danas, pa makar u formi prigodnice osvaja i zanosi.

Inače je čitava ova proslava imala karakter “preporoda” hrvatskoga kazališta iz 1939. i to je možda najveći uspjeh novoga ravnatelja drame g. Mate Grkovića, čiji se nastup već vidno osjetio na repertoiru.

Vivat! 

Tomislav Dragun

Povezane objave

Lavoslav Šik – pravnik i poduzetnik

hrvatski-fokus

Dva stoljeća od smrti Napoleonove

hrvatski-fokus

Kip iz Izmita

hrvatski-fokus

Povijesno svjedočanstvo Ante Tresić-Pavičića

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više