Hrvatski Fokus
Uvodnik

Zašto u slučaju Hypo nije progonjen Granić koji je naredio Sanaderu da dogovori kredit!?

Ante Bačić Baćo je školovan u Beogradu. Isto kao i ministar Malenica

 

  • Ivo Sanader je u prvostupanjskoj presudi na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno oslobođen optužbe za ratno profiterstvo u slučaju austrijske Hypo banke. U tužbi i sudskom obrazloženju presude, koju je javnosti obznanila sutkinja Saša Lui, navodi se da je Sanader – tadašnji zamjenik ministra vanjskih poslova ondašnjeg ministra vanjskih poslova Mate Granića – od kraja 1994. do 22. ožujka 1995. dogovarao spornu proviziju od Hypo banke. Saša Lui navodi i da je Sanader s austrijskim bankarima »došao po nalogu tadašnjeg ministra vanjskih poslova Mate Granića« da, budući je u to ratno vrijeme Hrvatska teško pronalazila banke kod kojih bi se povoljno kreditno zadužila, u Klagenfurtu dogovorio uvjete ugovora o zajmu za kupnju zgrada veleposlanstava Republike Hrvatske po svijetu. Sanader je to i učinio. Dana 10. siječnja 1995. u Klagenfurtu potpisan je ugovor o zajmu između hrvatske države i Hypo banke i, prema uobičajenoj praksi u poslovnom svijetu, navodno mu je isplaćeno pet posto provizije. Je li od tih pet posto provizije i nekomu drugom dao novac nije spomenuto u obrazloženju presude. USKOK je Sanadera optužio da je taj posao koji je odradio – “ratno profiterstvo”. U obrazloženju presude Saša Lui je rekla da “takva nematerijalna šteta ne predstavlja ratno profiterstvo”. Povoljno za Sanadera je i to što je sutkinja u obrazloženju presude navela kako je “apsolutna zastara” što znači da se Sanaderu za to više ne može suditi. Dakle, žalba Uskoka više nema smisla. Nema pravno utemeljenje.
  • U slučaju Hypo u dva navrata Ivo Sanader je ipak bio proglašen krivim, ali su obje presude pale. A sada je pala i treća presuda. Prvi puta srušio ju je Ustavni sud RH, dok ju je drugi puta ukinuo Vrhovni sud RH. I sada je presudu ukinuo i Županijski sud u Zagrebu. I Vrhovni sud u odluci iz ožujka ove godine i Županijski sud u obznanjenoj presudi od 12. listopada 2022., navode da Hrvatska Sanaderovom provizijom nije pretrpjela nikakvu materijalnu štetu i da je nastupila apsolutna zastara kaznenog progona i da taj njegov lobistički posao u vrijeme rata nije bio na štetu Republike Hrvatske. I točka, rekao bi Andrej Plenković!
  • Kada su u pitanju ovakve teme kao suđenje i(li) oslobađanje Ive Sanadera mišljenja su podijeljena. Zato je zanimljivo pogledati kako to komentiraju naši pokvareni mediji Index (https://www.index.hr/vijesti/clanak/zasto-je-oslobodjen-sanader-nije-uzeo-dovoljno-novca-i-dovoljno-ostetio-hrvatsku/2402732.aspx) i Večernji list (https://www.vecernji.hr/vijesti/ponovljeno-sudenje-za-aferu-hypo-ivo-sanader-danas-ce-saznati-nepravomocnu-presudu-1624635). U većini komentara – prvih šest je iz Indexa, a zadnja dva iz Večernjega lista – pa tako i u ova dva medija i kod slučaja Hypo banke vrijeđa se sve hrvatsko ali, dakako u manjini, ima i ovakvih komentara: »Sanadera za premijera. Bio je lopov, ali sa stilom. Ne ovaj anemični birokrat koji glumi uljuđenost, a lopov je sto puta veći od Sanadera« (Vinko Pivarić); »Ivan i Mate Rimac oštetili su Hrvatsku za puno više novca, ali o tome se ne piše…« (Ivo Sanader); »Napokon malo pravde u ovoj državi, još kad bi netko i odgovarao što su nam ćaću politički progonili« (Tomislav Nekić); »Kad će početi suđenje za pljačke državnog proračuna preko Hajduka 2008. te ucjenjivanje raznih tvrtki kako ne će raditi poslove s državom ako ne financiraju Hajduk?« (Dark Avenger); »Sanader je amater. Evo nama stiže Mate Rimac« (Zlatko Šnajder); »Je li ikada pronađen taj novac? Nije! Kako ga je onda ukrao? Cijelo suđenje je pravna farsa temeljena na ‘rekla-čula-kazala’« (Vedran Tičić Tićo); »Vrijeme je da se počne suditi onima koji suđenja razvlače 15-20 godina zbog maltretiranja ljudi« (Posljednji Komšikanac) i »Kao što sam i pisao prije 4-5 g. na kraju će dr. Ivo biti osuđen samo za ono za što postoje materijalni dokazi a to jer Fimi media. A svi drugi procesi kao ovaj i ostali (INA-MOL, Planinska) koji su presuđeni na temelju rekla kazala lažnih iskaza raznih Ježića i Fiolića će na kraju pasti u vodu« (bijelo a nije brašno).

Progone se samo nepoćudni

  • Mnogi se “obični ljudi” pitaju zašto se već godinama progoni Ivo Sanader. Zašto ga hrvatske vlasti već trinaest godina progone, zatvaraju, puštaju na slobodu, pa mu ponovno sude i zatvaraju ga za razne stvari? Kao da netko na njemu trenira strogoću režima!? Pođimo od pretpostavke da je kriv. Da je kriv i za kredit kod Hypo banke, da je kriv u aferi oko zgrade u Planinskoj ulici na Peščenici, da je kriv i za Fimi mediu, primanje mita od MOL-a itd. Iz prakse znamo kako je puno Hrvata koje se optuživalo ili im se sudilo, ali nikomu kao Sanaderu. Primjerice, Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova, i njegov šurjak Darinko Bago, predsjednik uprave “Končara” i bivši veleposlanik u BiH i Bugarskoj, bili su uhićeni 7. svibnja 2004. zbog sumnje u primanje, odnosno pomaganje u primanju mita u iznosu od 60.000 eura. U redakcijskom nepotpisanom članku ovako je dan kasnije pisao Večernji list: »USKOK, koji koordinira kriminalističku obradu, kao glavni dokaz sumnji posjeduje tehnički besprijekornu snimku kompromitirajućeg razgovora između Mate Granića i Velimira Delonge, bivšeg direktora u Končaru, koji je slučaj prijavio policiji i USKOK-u. U dogovoru s kriminalistima i tužiteljima, ozvučen je Delonga koji se na Mirogoju sastao s Granićem. Strahovalo se da će zbog jake kiše koji je padala proteklih dana, kad su se i sastali, snimka biti loša, no Delonga i Granić bili su pod istim kišobranom pa je snimka zadovoljavala sve tehničke uvjete« (https://www.vecernji.hr/vijesti/granic-uhicen-zbog-mita-753916). Dakle, sve je bilo čisto, dokazivo, ali nije bilo sudskoga progona ni zeta Mate, a ni šurjaka Darinka. Sve je stalo. A zašto nije bilo progona Mate Granića, a progoni se Ivo Sanader? Zato što Sanader dolazi iz vjerničke obitelji podrijetlom iz Dalmatinske zagore; brat Vinko je svećenik, a sestra Danica časna sestra. Za razliku od Granića koji potječu iz partizanskoga i orjunaškog kraja iz Baške Vode i koji su za vrijeme jugokomunizma bili u Partiji a kasnije se jedan brat, Mate, obreo u HDZ-u, a drugi brat, Goran, kod liberala u HSLS-u. I zato nije nikakvo čudo što imamo na svim razinama vlasti potomke bivših jugopartizana, jugokomunista i orjunaša, od Zorana Milanovića, preko Andreja Plenkovića, pa sve do Miroslava Šeparovića. To znači kako u Hrvatskoj ništa nije slučajno.
  • Vratimo se sada na optužbu protiv Ive Sanadera u slučaju Hypo i izjavu sutkinje Saše Lui da je Sanader s austrijskim bankarima »došao po nalogu tadašnjeg ministra vanjskih poslova Mate Granića«. To znači da je nadređeni M. Granić naredio tada podređenom I. Sanaderu da dogovori uvjete ugovora o zajmu za kupnju zgrada veleposlanstava Republike Hrvatske po svijetu. Ne treba biti pravnik, sudac ili pravni ekspert da se shvati kako je Granić ne samo supočinitelj ove lobističke radnje, nego nadređeni koji je naredio Sanaderu da ugovori povoljni kredit kod te austrijske banke. Sanader je to i učinio zahvaljujući svojim lobističkim sposobnostima, vezama i poznanstvima koje imaju nemjerljivu cijenu i onda i danas u poslovnom svijetu. Dakle, Mate Granić je supočinitelj ove radnje i ako je Ivo Sanader kriv što je to činio, Granić kao Sanaderu nadređeni u hijerarhiji u ondašnjem Ministarstvu vanjskih poslova trebao bi biti još krivlji. Nismo čuli da je Granić svjedočio u tom slučaju. Zašto nije pozvan sada nam je jasnije. Puno jasnije.

Samo Hrvati iz BiH žele u EU

  • Europski povjerenik za proširenje Europske unije Mađar Olivér Várhely u ime bruxelleske vlade, Europske komisije, donio je neke preporuke Bosni i Hercegovini koje trebaju prihvatiti kako bi ova susjedna nefunkcionalna tronarodna zemlja dobila kandidacijski status. Ovaj mađarski odvjetnik i diplomat iz Segedina (mađ. Szeged) na tromeđi Mađarske, Rumunjske i Vojvodine, zatražio je od BiH da poboljša sudstvo, borbu protiv korupcije, kriminala, da omogući migrantima da se slobodno useljavaju, da demokratizira medije, te da, još prije ulaska u Uniju, zakonski omogući nametanje i usvajanje orwellovskih zakona iz Bruxellesa u obliku tzv. pravnih stečevina, što je najobičniji gubitak suvereniteta. Várhely nije nijednom riječju spomenuo tri konstitutivna naroda u BiH. Nešto je nemušto govorio o „građanskoj državi“, a činjenica je kako od triju konstitutivnih naroda u BiH samo Hrvati žele ulazak u Uniju, dok preostala dva naroda, Srbi i muslimani-Bošnjaci, niti to žele niti će svojom voljom podržati ovaj zakašnjeli manevar poslovično trome i nedjelotvorne Europske unije.

Putin na raskrižju

  • Ruska agresija na Ukrajinu ušla je u drugu fazu. Najprije je Moskva očekivala da će Kijiv pasti za dva tjedna, isto kao što je Srbija 1991. očekivala da će u dva tjedna pasti Hrvatska. Kada se to nije dogodilo, ukrajinska vojska je krenula u protunapad i povratila dobar dio okupiranoga teritorija. To je ponukalo ruskoga predsjednika Vladimira Putina da pokuša izbjeći poraz novačenjem stotina tisuća novih vojnika. Ni tu mu baš ne ide najbolje jer su Rusi počeli napuštati Rusiju. Rusima se ne ratuje izvan Rusije kao što su se koncem šezdesetih godina XX. stoljeća Amerikanci pobunili protiv nepotrebnoga rata u Vijetnamu. U međuvremenu dogodio se najvažniji događaj u rusko-ukrajinskom ratu. Ukrajinci su raketirali krimski poluotok, naftovode, plinovode, ali i Krimski most koji su Rusi tri godine gradili kako bi povezali rusko kopno i okupirani ukrajinski poluotok Krim. To je bilo zvono za uzbunu u Putinovoj glavi. Odjednom se osjetio ne samo osramoćen, nego i obezglavljen. Rušenjem Krimskoga mosta izgubio je i ovce i novce i koji će njegov biti sljedeći vojni potez ne zna niti on sam. Sve je moguće! Inače, Krimski most započet je u svibnju 2015. i završena je gradnja u svibnju 2018. Dug je preko 18,1 kilometar i visok 80 metara. A bio je i skup. I zato je Putin još više ljut.

Baćo je dio globalizacijskoga projekta

  • Zadnjih dana u žarištu događanja izbio je Ante Bačić Baćo, ambiciozni saborski zastupnik Plenkovićeva HDZ-a. Momak, koji je podrijetlom od Drniša, nije slučajno ovako ambiciozan i nije se slučajno, po vezi, upisao u elitnu Ratnu školu Hrvatske vojske. I nije on HDZ-ov demokršćanin, nego se radi o kukavičjem jajetu ubačenom u HDZ još prije Andreja Plenkovića. On je dio globalističke hobotnice koja ima zadatak da uništi Hrvatsku. Još 2014. godine postao je alumni (štićenik) „Regionalne akademije za demokraciju za oblikovanje europske budućnosti Balkana za izgradnja nove političke kulture i političke elite“ iz Beograda koju financira Europska komisija. Istu tu regionalnu poslijejugoslavensku odnosno „zapadnobalkansku“ školu prošli su i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, saborski zastupnik HNS-a Stjepan Čuraj, Marija Pejčinović Burić, te Sandra Petrović i Karolina Leaković iz SDP-a, Goran Bandov iz HSLS-a, ustavni sudac Goran Selanec, notorni Zoran Pusić, riječki gradonačelnik Marko Filipović, Šeksov pastorak Karlo Ressler, ljevičarka Marijana Puljak iz Splita i Srbin Siniša Tatalović od Ogulina.

Steven Kirsch nije se pokorio globalizacijskim fašistima

  • I u prošlom uvodniku pisao sam o američkom poduzetniku i znanstveniku Stevenu Toddu Kirschu (Los Angeles, 24. XII. 1956.). Pokrenuo je nekoliko tvrtki i bio je jedan od dvoje ljudi koji su samostalno izumili optičkog miša. Kirsch je filantropski pobornik medicinskih istraživanja i promotor dezinformacija o cjepivima protiv COVID-19. Diplomirao je i magistrirao elektrotehniku i računarstvo na Massachusetts Institute of Technology 1980. godine. Iste godine Kirsch i Richard F. Lyon samostalno su izumili prve verzije optičkog miša. Kirsch je osnovao nekoliko tvrtki. Godine 1993. osnovao je tražilicu Infoseek, koja je 1999. prodana Walt Disney Co. Suosnivač je Frame Technology Corp., koji je Adobe kupio 1995. godine. Godine 2002. bio je izvršni direktor Propel Softwarea. Godine 2005. osnovao je Abacu, koja je napravila filtar za neželjenu poštu.
  • Negdje prije ožujka 2021., Kirsch je pokrenuo M10, koji prodaje ulančane blokove (blockchaine) za banke, ali odbor ga je zamolio da odstupi u ljeto 2021. zbog kontroverzi koje su izazvale njegove izjave o covid tretmanima i cjepivima. U travnju 2020. godine Kirsch je osnovao Fond za rano liječenje COVID-19 (CETF) za financiranje istraživanja o off-label tretmanima za COVID-19 među lijekovima koji već imaju odobrenje FDA za druge bolesti, donirajući sam milijun dolara, a također i prikupljajući sredstva od drugih. Novačio je ono što je MIT Technology Review nazvao “moćnim odborom” znanstvenih savjetnika, uključujući Roberta Siliciana i upravljanje Rockefellerovim filantropskim savjetnicima. Do listopada 2021. fond je dao bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 4,5 milijuna dolara raznim istraživačima. Fond je pronašao “obećavajućeg kandidata” za daljnje proučavanje fluvoksamina, prema MIT Technology Reviewu. Nakon financiranja uspješnog malog ispitivanja koje je završilo u studenome 2020., CETF je osigurao dodatna sredstva za ispitivanje faze 3., koja je od listopada 2021. analizirala podatke. Kirsch, frustriran što znanstveni savjetodavni odbor CETF-a nije bio spreman promicati uporabu lijeka na temelju rezultata njegove preliminarne studije, napisao je post na Mediumu pod nazivom Brzo, jednostavno, sigurno, jednostavno, jeftino rješenje za COVID koje djeluje 100 % vremena o kojem nitko ne želi razgovarati. Medium je uklonio svoj pristup stranici, kao razlog navodeći zabrinutost zbog dezinformacija. Kirsch je također odbio prihvatiti ishod studije o hidroksiklorokinu koju je financirao CETF, a koja je utvrdila da je lijek neučinkovit; na kraju je ratovao sa znanstvenim savjetodavnim odborom CETF-a zbog liječenja oba lijeka od strane CETF-a u mjeri u kojoj je u svibnju 2021. svih 12 članova podnijelo ostavke. Kirsch je u svibnju 2021. na internetu objavio članak u kojem tvrdi da cjepiva protiv COVID-19 utječu na plodnost, a istovremeno umanjuju sposobnost cjepiva da spriječe bolest i smrt. U rujnu 2021., govoreći na sastanku FDA-a kao izvršni direktor CETF-a, Kirsch je tvrdio da cjepiva “ubijaju dvostruko više nego što štede”. Kirsch je u listopadu 2021. osnovao protucjepiteljsku skupinu Vaccine Safety Research Foundation (VSRF), koja je izradila oglase koji prikazuju smrti od cjepiva. Savjetnici zaklade su Robert Malone, Peter McCullough i Stephanie Seneff. Ubrzo nakon toga, Kirsch se pojavio s Maloneom u podcastu Bret Weinstein i Heather Heying, koji su prema MIT Technical Reviewu “upoznali Kirscha sa sljedbenicima ‘intelektualnog dark weba'” i omogućili mu pristup “velikoj i prijemčivoj publici svojim tvrdnjama o uroti fluvoksamina”. Kirsch i njegova supruga Michele financiraju dobrotvornu zakladu, koja je do 2007. dala 75 milijuna dolara za različite ciljeve. Kirsch je također bio poznati donator sredstava povezanih s Demokratskom strankom. Godine 2007. njegovo osobno bogatstvo procijenjeno je na 230 milijuna dolara; iste godine dijagnosticiran mu je rijedak oblik raka i financirao je istraživanja eksperimentalnih tretmana za njega, na kraju preusmjerivši obiteljsku zakladu na medicinska istraživanja. Od 1998. godine par je živio u Los Altosu i imaju dvoje djece. Ova podulja Kirschova biografija rada i života govori kako se radi o čovjeku koji zna, koji je bogat i koji se ne boji reći istinu. Rijetki su danas u svijetu ovakvi ljudi poput Kirscha koji se nisu pokorili globalizacijskim fašistima.
  • Više od dvostruko više Amerikanaca izgubilo je člana kućanstva zbog ozljede cjepiva protiv Covida nego što je izgubilo jednog od Covida. Članak objavljen na blogu Daily Sceptic izvješćuje da je anketa pokazala da je u američkim kućanstvima bilo “dvostruko više smrtnih slučajeva od cjepiva od smrtnih slučajeva od Covida”. Istraživanje o kojem je riječ sastojalo se od tri ankete koje su oko 1500 ljudi postavile niz pitanja o Covidu-19 i cjepivima. Utvrđeno je da je 3,6 posto ispitanika reklo da je netko u njihovom kućanstvu umro “od covid infekcije”, te da je 7,9 posto reklo da je netko u njihovom kućanstvu umro “od cjepiva protiv Covida”. Dnevnik Skeptik je ustvrdio da je “više nego dvostruko više Amerikanaca izgubilo člana kućanstva zbog ozljede cjepiva protiv Covida nego što je izgubilo jednog od Covida”.
  • FDA je priopćila da su srčani udari nakon cjepiva protiv Covida-19 71 puta veći nego nakon drugih cjepiva. Tvrdnja da je američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) rekla da su srčani udari 71 puta veći nakon cjepiva protiv Covida-19 nego da slijede druga cjepiva, te da cjepiva ubijaju dvije osobe za svaku koju spase je istinita. Ova tvrdnja pojavljuje se u tvitu britanskog poduzetnika i bivše zvijezde Made in Chelsea Francisa Boullea, objavljenom u rujnu 2021., a nedavno su na facebooku podijelili građani. Tweet, koji se povezuje sa snimkom virtualnog sastanka Savjetodavnog odbora FDA-e za cjepiva i srodne biološke proizvode (VRBPAC) i navodi: “FDA na njihovom jučerašnjem virtualnom sastanku: ‘Lažno smo obmanuli (Pfizer) o sigurnosti cjepiva… Srčani udar je 71 puta veći od ostalih cjepiva… cjepiva ubijaju dvije osobe za svaki spašeni život”. Ovaj citat je došao od dužnosnika FDA ili VRBPAC-a. Gore navedene tvrdnje zastupa i Steve Kirsch. Tijekom svog izlaganja održanog u sklopu otvorene javne rasprave, Kirsch je rekao: “VAERS pokazuje da se srčani udari događaju 71 puta češće nakon tih cjepiva u usporedbi s bilo kojim drugim cjepivima čak i ako cjepiva imaju stopostotnu zaštitu, to i dalje znači da ubijamo dvoje ljudi kako bismo spasili jedan život”. To je istina.
  • PETA – njemačka organizacija za prava životinja iz Stuttgarta (Friolzheimer Str. 3, 70499 Stuttgart) poziva na zabranu seksa i razmnožavanja muškarcima koji jedu meso jer, muškarci „ispuštaju 41 posto više stakleničkih plinova“! Da, dobro ste pročitali. I nemojte se čuditi ako vam za koji dan vaša vlada zabrani jesti ono što jedete i ako vam naredi da jedete ono što oni žele. Da je sve moguće, vidjeli ste od veljače 2020. kada su vam naredili da nosite maske, da se na silu cijepite, da ne smijete nikuda ići bez potvrda da su vas cijepili… Zato je moguće da će nam zabraniti jesti i meso. Danas je sve moguće.

Marijan Majstorović

Povezane objave

HDZ kandidirao Kolindu za Pantovčak

HF

Otvoreno rušenje temelja hrvatske državnosti

HF

Štetni spektakl

HF

Ključna veza između Šavorića i Plenkovića

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više