Hrvatski Fokus
Hrvatska

Prijedlog za županije u Hrvatskoj 1939. godine

“Hrvatski tjednik”, Virovitica, – prema: “Primorje” Sušak – br. 27 – 7. listopada 1939.

 

Od jednog našeg prijatelja iz Dubrovnika primili smo slijedeći prijedlog za osnivanje županija u Hrvatskoj.

  1. Dubrovačka u Dubrovniku sa kotarom Dubrovnik. Pošto je ovo bivša republika dubrovačka, nema se ovoj županiji dodavati nikoji drugi teritorij, da se sačuva čisto dubrovački kolorit, teritorij republike sv. Vlaha.
  2. Neretvanska u Mostaru sa kotarima: Konjic, Mostar, Stolac, Metković, Ljubuški, Neretva sa okolicom. Trebaju dva nova kotara od sadanjih ispostava Čapljina i Posušje.
  3. Splitska u Splitu sa kotarima: Korčula, Hvar, Brač, Split, Sinj, Imotski i Makarska.
  4. Travnička u Travniku sa kotarevima: Travnik, Fojnica, Bugojno, Prozor, Tomislavgrad i Livno.
  5. Šibenička u Šibeniku sa ovima kotarevima: Šibenik, Knin, Benkovac, Biograd i Preko. Šibenik je drugog kolorita, a Split drugog. Splitska bi bila velika županija sa Šibenikom. Šibenik zaslužuje svoju županiju.
  6. Ličko-Krbavska u Gospiću sa kotarima: Gračac, D. Lapac, Udbina, Korenica, Gospić, Perušić, Otočac i Brinje — bez Senja, koji gravitira Sušaku ima zgodne parobrodarske veze sa Sušakom.
  7. Sušačka u Sušaku sa kotarima: Rab, Krk, Senj Novi, Crikvenica, Sušak, Kaštav, Čabar i Delnice.
  8. Karlovačka u Karlovcu sa kotarima: Vrbosko, Ogulin, Slunj, Vojnić, Vrginmost, Glina, Karlovac, Pisarovina i Jaska. Karlovac je važniji od Ogulina.
  9. Zagrebačka u Zagrebu sa kotarima: Zagreb, Samobor, V. Gorica, Dugo selo, Sv. Ivan Zelina, Stubica, Sisak, Petrinja i Kostajnica.
  10. Varaždinska u Varaždinu sa kotarima; Klanjec, Pregrada, Krapina, Zlatar, Novi Marof, Ivanec, Varaždin, Čakovec, Prelog i Ludbreg.
  11. Bjelovarsko-Križevačka u Bjelovaru sa kotarima: Križevci, Koprivnica, Gjurgjevac, Virovitica, Bjelovar, Čazma, Garešnica, Kutina, Grubišnopolje, Daruvar, Pakrac i Novska.
  12. Brodska u Brodu na Savi sa kotarima: Nova Gradiška, Požega, Brod, Djakovo, Derventa — Brod je na zgodnijoj prometnoj vezi od Požege.
  13. Osječka u Osijeku sa kotarima: Slatina, D. Miholjac. Valpovo, Našice i Osijek.
  14. Vukovarska u Vukovaru sa kotarima: Vukovar, Vinkovci, Županja, Gradačac, Brčko, Šid i Ilok.

Tomislav Dragun

Povezane objave

Sotona je zatirao katoličke narode i države i kršćansku Europu

HF

Biskup Petanjek: Do kuda može ići ljudsko licemjerje?

hrvatski-fokus

CORONA – Covid-19

HF

Vučić i Pupovac jednako protiv Hrvata

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više