Hrvatski Fokus
Unutarnja politika

Velika nacionalna sramota i ignorancija predsjednika Vlade

Što više još treba da padne vlada nakon što ju je, zbog sumnji u kaznena djela, napustilo 17 ministara!?

 

Ništa, baš ništa ne može pokriti, prekriti, umanjiti i skrenuti pozornost sa svakodnevnim razotkrivanjem laži, prijevara, krađa i lopovština naših vrlih predstavnika vlasti, od lokalne do državne razine. Nikakav summit, skup na vrhu, nikakve deklaracije nacionalne ili međunarodne, nikakvi visoki svjetski niti europski predstavnici ne mogu na skupu u Zagrebu, odvući pažnju i kompenzirati ono što se svakodnevno loše događa na našoj javnoj, političkoj i društvenoj sceni. Naime, uhićuju se lokalni šerifi, dižu se optužnice protiv bivših ministara, očekuju se nova uhićenja i nove optužnice državnih dužnosnika, bivših i sadašnjih.

Aktualni predsjednik Vlade se pravi kao da se to njega ništa ne tiče. Svi uhićeni i osumnjičeni su uglavnom članovi HDZ-a. Ta stranka je već pravomoćno osuđena za korupciju. Bivši predsjednik Vlade izdržava kaznu zatvora. Nekoliko ministara i visokih dužnosnika je na čekanju osude i kazne. Što više još treba kako bi se spoznala i priznala istina, postupilo po zakonu i savjesti, odnosno da bi pala vlada, koju je zbog sumnji u kaznena djela napustilo do sada 17 ministara. Ima li toga i takvoga igdje u Europi i svijetu?

Predsjednik Vlade se hvali svojim postignućima i uspjesima. Obećava silna brda i doline, u svim područjima života. Gradit će stadione, športske dvorane, škole, vrtiće, željeznicu, osigurati svim đacima jedan obrok u školi, osigurati neradne nedjelje, povećati plaće, uskladiti i povećati mirovine, osigurati potrebne energente, bezbolno uvesti euro i ući u Schengen. Sve to i još puno toga blijedi i nestaje zbog korupcije u redovima vladajućih, koja se uvukla u sve pore života i postala sastavni dio tog života. Korupcija dođe kao nešto normalno i prihvatljivo. Onaj koji se u tomu nije našao i snašao ispada budala i veliki luzer. Gubitnik. Dovoljno je samo pogledati sve te silne i brojne načelnike, gradonačelnike, ravnatelje, direktore i šefove državnih tvrtki, koji su se obogatili na državnim jaslama i iz opanaka uskočili u salonske cipele. S debelim zlatnim lancem na vratu, s jednom rukom kunu se na vjernost, vjerodostojnost i domoljublje, dok drugom rukom grabe iz državne kase ogromne količine našeg novca. To se događa već odavno. Svi naši tajkuni i tajkunčići su nastali u tomeu stasali, ostali i opstali. Ne samo oni, već njihove druge i treće generacije, uživaju u nezakonito stečenoj imovini. Pri tomu se silno napuhuju i goropade i prave važni, posebice kad im negdje netko pokušava stati na put ili ih uhvati u laži i prijevari. Znaš li ti tko sam ja, je sva njihova obrana, posebice njihova podmlatka, koji terorizira okolinu i izaziva zgražanje normalnog svijeta.

Tko im daje pravo da se tako ponašaju? Jesu li oni članstvom u HDZ-u, zaštićeni kao lički medvjedi? Očito jesu. Nikakve ičije  pravomoćne osude i kazne, ih ne mogu pokolebati u potkradanju države, u svoju korist i štetu svih nas. Više se kradu milijuni, nego milijarde kuna. To nikako nije mogao napraviti pojedinac. Umrežena je to klika podržavana od najviših dužnosnika, ponekad povezana sa stranim utjecajima i pojedincima, vrsnim lopovima i prevarantima.

Krakovi pojedinih afera se šire, isprepliću, umrežavaju, petrificiraju i zadiru svojim pipcima u sva područja rada, djelovanja i života. Svi su ti i takvi međusobno povezani. Jedni bez drugih ne mogu opstati. Kad se nešto od njihovih makinacija otkrije, oni drugi ništa ne znaju, ne vide i ne čuju. Afera se svede na nekog pikzibnera ili Pedra. Koji simbolično plati za sve. Obično se s tim aferama odugovlači. Procesi vode u zastaru. Nikom se ništa, osim možda malo bivanja iza rešetaka ne događa. Nikom se ne oduzima nezakonito stečena imovina. Te i takve imovine ima puno, diljem Lijepe naše. Kad bi se imalo malo volje, sve bi se to moglo brzo razotkriti i riješiti, jednostavnom pučkoškolskom matematikom. Razlika između zarađenog i “stečenog” bi se trebala vratiti u državni proračun, čim se dokaže.  Malo je onih koji su ušli u politiku, na bilo kojoj razini, da se nisu vrlo brzo obogatili, u materijalnom smislu. To se naime vidi i zna, posebice u malim sredinama. Sakrivena imovina, prepisana na braću, roditelje, kumove, prijatelje, kad-tad ispliva na vidjelo, pogotovo novac, koji se troši obligatno i dijeli kapom i šakom, posebice onaj državni. Krda janjaca, hektolitre piva i vina, su u ime nekakvih proslava i čašćenja “potrošili” lokalni šerifi i ravnatelji državnih tvrtki, da bi uveličali svoj status i slavili svoje pobjede.

Malo prije na TV-u se hvali gospođa Martina Dalić kako će bez takvih manifestacija, proći 75. godišnjica osnutka i rada Podravke. Kaj god! To bi trebalo biti pravilo, a ne iznimka. To bi trebalo biti normalno. Međutim, daleko smo mi od normalnog u bilo čemu.

Bilo kako bilo. “Veslaju” nas i varaju tridesetak godina, u čemu prednjači HDZ i njegovo vodstvo. Zar to ne vide oni koji još uvijek tu stranku podržavaju i njene predstavnike biraju na izborima? To je uglavnom lobotomirana biračka masa, koja još uvijek glasa za Franju Tuđmana.

Bio bi grijeh i nepravda sve članove HDZ-a poistovjetiti s lopovima i prevarantima u toj stranci. Ima tu poštenih, pametnih, vjerodostojnih i domoljubnih ljudi, koji su vjerni idejama na kojima je zasnovan i osnovan HDZ. Takvih je vrlo malo i pomalo nestaju. Podmladak baš i ne obećava. što se vidi po novim, mladim i relativno mladim ministrima i ostalim državnim dužnosnicima, koji zapošljavaju i dijele poticaje po “babi i stričevima”, kojima se pune džepovi, dok “vjetar duva”.

Zar sve to nije dovoljno da se oporba ujedini i pravomoćno osuđenu stranku  već jednom skine s vlasti. Nije dovoljno samo galamiti u Saboru, da bi se to dogodilo. Za taj cilj bi trebalo puno raditi, suspregnuti veliki ego pojedinih stranačkih lidera, ujediniti sve progresivne snage, biti strpljiv i uporan. Materijala za svrgnuti vladajuće s vlasti ima puno, iako se predsjednik Vlade pravi i govori kako sve te afere oko njega ne utječu na vladu i rad vlade. Ljudi protiv kojih je dignuta optužnica i koji su osumnjičeni su do jučer bili u toj vladi. Nerazmjer njihovih prihoda i imetaka je u većini slučajeva velik. Zar to nije dovoljno? Zar nisu dovoljna previranja i rastakanja unutar same državotvorne stranke, gdje se stvara oporba protiv predsjednika i njegove vlade.

Istina, predsjedniku Vlade nije lako. Od samog početka prate ga svakojake afere. Bori se s reliktima prošlosti. Pandemija, galopirajuća inflacija, uhićenja bliskih suradnika, međunarodno pozicioniranje, rat u Ukrajini, nezadovoljstvo većine građana, male plaće i mirovine, sve veće siromaštvo, raslojavanje, podjele, iseljavanje, petrificirana korupcija, lopovska umreženost, deficit energenata, INA u vlasništvu MOL-a, odljev mozgova, migranti na granici… To sve i još više od toga ne daje mu za pravo da ignorira svakodnevna uhićenja HDZ-ovaca i podizanje optužnica njegovim ministrima.

Ankica Benček

Povezane objave

Kako su Srbi-četnici 1941. klali Hrvate

HF

Dokle će saborski zastupnici raditi protiv hrvatskih interesa?

hrvatski-fokus

Zablude i činjenice o reformi obrazovanja (2)

HF

Ubijaju djecu, a štite životinje!

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više