Hrvatski Fokus
Kultura

Oteto zaboravu – sjevernohrvatske putositnice

Na Fra Ma Fu festivalu reportaže i reportera u Daruvaru predstavljena knjiga Martina Lukavečkoga

 

U Daruvaru se od petka 21. do nedjelje 23. listopada 2022. održavao Fra Ma Fu festival reportaže i reportera, koji su po 8. put organizirali Hrvatsko novinarsko društvo i virovitički Studijski institut za novinarstvo, kulturu i obrazovanje SINKO. Ovo je četvrti put da se festival održavao u Daruvar u suorganizaciji Grada Daruvara i turističke zajednice Daruvar – Papuk, te uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i medija.

U Daruvaru je predstavljena i knjiga Martina Lukavečkoga Oteto zaboravu – sjevernohrvatske putositnice. Predstavljanje je vodila poznata hrvatska novinarka i urednica Olga Vujović.

Oteto zaboravu – sjevernohrvatske putositnice’ naslov je knjige poznatog varaždinskog novinara Martina Lukavečkog. Martin Lukavečki, poznati hrvatski novinar i putopisac, koji svojim televizijskim reportažama uveseljava ljude od 1971. godine. »Na ideju o televizijskim putopisnim reportažama potaknuo me moj tadašnji urednik na HRT-u Zlatko Mehun. Nakon što sam napravio prvu reportažu više se od toga nisam mogao maknuti. Bila je to priča o kapelici Sv. Duha iznad Prigorca, mjesta gdje je smješteno najviše groblje u Hrvatskoj«, otkriva Martin Lukavečki koji je, prema nekim televizijskim podacima, dosad objavio oko 3500 putopisnih reportaža. Njih 60 ukoričio je u ovu zanimljivu knjigu u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu.

Knjiga ‘Oteto zaboravu’ ima 302 stranice, upotpunjena je fotografijama brojnih kolega i prijatelja fotografa. »Napisao sam šezdesetak priča mahom iz Varaždinske županije, no ima i nekih iz Međimurja, a sve je popraćeno s 430 fotografija. Najzanimljivije mi je domaćim ljudima prezentirati informacije koje ne znaju o svom kraju, to mi na neki način ‘daje krila’«, kazao je autor koji svoje ‘putositnice’ iznosi u hrvatskom književnom jeziku uz koji povremeno uvodi moderne kajkavske izraze, u pokušaju da se čitatelju dočara moderni svakodnevni život i današnja situacija. Iako su povijesni temelji, legende i mitovi važni, autor naglasak stavlja na priče i probleme današnjeg življa koje u konačnici i najbolje poznaje svoj kraj.

Anđelka Felja

Povezane objave

Po prvi puta u Čakovcu

HF

U XXI. stoljeću

hrvatski-fokus

Oko moje vragolasto

HF

U Osijeku održani 60. Šimićevi susreti

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više