Hrvatski Fokus
Znanost

Jeff Barke: Ovaj novi zakon dovodi pacijente u opasnost

Liječnici podnijeli prvu tužbu kojom osporavaju kalifornijski zakon kojim se liječnici nastoje kazniti zbog ‘dezinformacija’ o COVID-u

 

Dva liječnika u utorak su postala prva koja je podnijela saveznu tužbu kako bi zaustavila novi kalifornijski zakon (AB 2098) koji liječnike te države podvrgava disciplini, uključujući suspenziju njihovih medicinskih licenci, zbog dijeljenja ‘dezinformacija’ ili ‘dezinformacija’ o COVID-19 sa svojim pacijentima. Ovaj je članak izvorno objavio The Defender – Web stranica vijesti i pregleda dječje zdravstvene obrane.

Dva liječnika u utorak, 4. listopada postala su prva koja je podnijela saveznu tužbu kako bi zaustavila novi kalifornijski zakon koji liječnike te države podvrgava disciplini, uključujući suspenziju njihovih medicinskih licencija, zbog dijeljenja “dezinformacija” ili “dezinformacija” o COVID-19 sa svojim pacijentima.

Dr. Mark McDonald, psihijatar iz Los Angelesa, i dr. Jeff Barke, liječnik primarne zdravstvene zaštite okruga Orange i jedan od osnivača američkih liječnika na prvoj liniji obrane, podnijeli su tužbu okružnom sudu SAD-a za središnji okrug Kalifornije. U tužbi se navodi 12 članova Medicinskog odbora Kalifornije i kalifornijskog državnog odvjetnika Roberta Bonte. Tužitelji su također podnijeli papire tražeći preliminarnu zabranu kako bi zaštitili svoja prava na slobodu govora dok se slučaj odvija.

Barke je rekao The Defenderu: [Ovaj novi zakon] dovodi pacijente u opasnost. Zahtijevati od liječnika da pri donošenju medicinske odluke razmotre narativ države, loša je medicina i opasna. Konsenzus u znanosti događa se samo kada se cenzuriraju izdvojena mišljenja.

Komentirajući tužbu, Mary Holland, predsjednica i glavna savjetnica za obranu od zdravlja djece, rekla je: “Novi zakon Kalifornije jasno je kršenje Prvog amandmana. Zapanjujuće je da bi zakonodavac i guverner čak pokušali usvojiti takav zakon”.

Nizozemska je dodala: Cenzuriranje informacija o zdravlju nikada ne dovodi do zdravlja, ali svakako može i dovelo je do medicinskih katastrofa. Radujem se što će sudovi srušiti ovaj zakon.

Los Angeles Times danas je izvijestio da se neki liječnici boje da bi novi kalifornijski zakon “mogao učiniti više štete nego koristi“.

“Ono što su jednog dana bile dezinformacije je trenutno znanstveno razmišljanje drugi dan”, rekao je za LA Times dr. Eric Widera, profesor medicine na Kalifornijskom sveučilištu u San Franciscu.

Liberty Justice Center, nacionalna neprofitna odvjetnička tvrtka posvećena zaštiti ustavnih prava Amerikanaca, zastupa McDonalda i Barkea.

Daniel Suhr, glavni odvjetnik u centru, rekao je: “Oslanjamo se na naše liječnike da nam daju svoje najbolje medicinske savjete, ali država Kalifornija sprječava liječnike da učine upravo to. To nije samo pogrešno, to je protuustavno.”

Dodao je: “Liječnici uživaju ista prava na slobodu govora kao i drugi Amerikanci. Država Kalifornija ne može definirati takozvani znanstveni konsenzus o nekom pitanju, a zatim kazniti svakoga tko se usudi osporiti ga.”

Zakon je ‘u suprotnosti sa samom znanstvenom metodom’

Kalifornijski zakon o skupštini iz 2098. (AB 2098), koji je 30. rujna potpisao guverner Gavin Newsom, definira “dezinformacije” kao “lažne informacije koje su u suprotnosti sa suvremenim znanstvenim konsenzusom suprotnim standardu skrbi” i “dezinformacije” kao “dezinformacije koje je stjecatelj licence namjerno širio zlonamjernom namjerom ili namjerom obmanjivanja”.

Newsom je rekao da se zakon odnosi samo na govor liječnika s pacijentima tijekom rasprava izravno povezanih s liječenjem COVID-19. Ali dr. McDonald i Barke tvrde da AB 2098 krši Prvi amandman, nameće “pravovjernost koju je odobrila vlada” i “u suprotnosti je sa samom znanstvenom metodom”.

U tužbi se navodi: Neslaganje je sastavni dio napretka medicinske znanosti, vrijednosti koja se ne može poslužiti korištenjem moći države za kažnjavanje onih koji se ne slažu sa službenom linijom.

To je posebno sporno u kontekstu nove bolesti kao što je COVID-19, o kojoj se konsenzusna mišljenja i službene smjernice redovito prilagođavaju kako se doznaju nove informacije.

Na početku pandemije javnozdravstvene vlasti inzistirale su na tome da javnost ne nosi maske, tvrdeći da će one pružiti malu korist i da bi trebale biti rezervirane za medicinske stručnjake na prvoj liniji – koji su ubrzo zamijenjeni široko propisanim nošenjem maski za veći dio stanovništva. Škole su bile zatvorene zbog straha da će se bolest proširiti među djecom koja su premlada da bi se pridržavala postupaka karantene – ali pokazalo se da su mladi u najmanju ruku izloženi riziku i da su takva zatvaranja možda bila štetna za njihov razvoj.

Razumni umovi tada se nisu slagali, i nastavljaju se ne slagati sada, oko bilo kojeg broja takvih tema, ali potragu za istinom ne može nastaviti vladin ukaz kojim se nameće pravovjernost odozgo, kažnjavajući one koji se ne slažu s gubitkom svoje profesije i egzistencijom.

U tužbi se također navodi da AB 2098 “zadire u privatnost odnosa liječnik-pacijent” “zamjenjujući medicinsku prosudbu vlade za prosudbu licenciranog profesionalca i jezujući govor onih koji se ne slažu sa službenim gledištem”. Tužitelji su zatražili da sud “ukine provedbu AB 2098 i prepusti ta važna pitanja tržištu ideja”. AB 2098 uveo je sredinom veljače kalifornijski zastupnik Evan Low – jedan od sedam demokratskih zastupnika koji su u siječnju osnovali Radnu skupinu za cjepiva kako bi razvili zakonodavstvo koje promiče upotrebu cjepiva protiv COVID-19 dok se “bori s dezinformacijama”.

Američko medicinsko udruženje (AMA), koje snažno podupire zakon, nada se da će druge države slijediti taj primjer u “osiguravanju da odbori za licenciranje imaju ovlasti poduzeti disciplinske mjere protiv zdravstvenih djelatnika zbog širenja dezinformacija povezanih sa zdravljem”, prema novoj politici usvojenoj na godišnjem sastanku sredinom lipnja čiji je cilj rješavanje “dezinformacija” o javnom zdravlju.

Usvojena politika AMA-e proširila se na prethodne napore i pozvala organizaciju da surađuje s “zdravstvenim profesionalnim društvima i drugim relevantnim organizacijama kako bi se provela sveobuhvatna strategija za rješavanje dezinformacija povezanih sa zdravljem koje šire zdravstveni djelatnici”. Jezik u prijedlogu zakona ističe da je Federacija državnih medicinskih odbora (FSMB) upozorila da liječnici koji šire dezinformacije ili dezinformacije “riskiraju gubitak liječničke licence i … imaju dužnost pružiti svojim pacijentima točne, znanstveno utemeljene informacije.” FSMB, kako je ranije izvijestio The Defender, uzima novac od Big Pharme i ima povijest izazovnih i napadajućih nefarmaceutskih medicinskih pristupa – koje koriste integrativni liječnici – kao da spadaju izvan “standarda skrbi” kako ga definiraju.

“Ako nas je ovo razdoblje išta naučilo”, rekao je McDonald, “to je da se znanstvena i medicinska okruženja stalno razvijaju, jer nove informacije i studije potvrđuju ili odbacuju prethodne politike.

Dodao je: Liječnicima je potrebna sloboda istraživanja alternativa i razmjene mišljenja koja dovode u pitanje znanstveni konsenzus – to je svojstveno prirodi znanstvenog poduzeća.

Kalifornija se ne može ubaciti u odnos liječnika i pacijenta kako bi nametnula svoje stavove liječnicima i okončala svu raspravu o tim važnim pitanjima.

Suzanne Burdick, 10. X. 2022., https://www.lifesitenews.com/news/doctors-file-first-lawsuit-challenging-california-law-that-seeks-to-punish-physicians-for-covid-misinformation/

Povezane objave

Masterplan bogate globalističke elite Novoga svjetskog poretka iz 1969. danas je u ubrzanoj realizaciji

hrvatski-fokus

Odabrane svjetske vijesti o cjepivu

hrvatski-fokus

Ugroženost pčela je stalna

HF

Rizici za naše temeljne slobode nikada nisu bili viši!

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više