Hrvatski Fokus
Religija

Harut i Marut u Kur’anu časnom

Agathangelos kombinira imena Haurvatat i Ameretat za oblik arapski Hauraut i Mauraut, kao imena za cvijet iz porodice zumbula, korišten u vjerskim obredima

 

Spomen dvaju anđela koji ljude nagovaraju na krivo štovanje a zovu se Harut i Marut, natjeralo me da potražim korijen tih riječi, koje zvuče indoeuropski i koje čak asociraju na staro ime Hrvata. Postoje i brojni slični primjeri, poput spomena naroda Goga i Magoga u Bibliji.

Harut može podsjećati na armensko ime Harutyun (Harutjun), te rijeku u Afganistanu koja se zove Harut a nalazi se blizu grada Herata, strateškoga grada koji za kontrolu centralne Azije i putove prema Pakistanu, Indiji i Iranu znači puno, što je i Hrvat Šibenčanin general i diplomat Ivan Stjepan Simonić zaslužan za hrvatsko iransko rusko prijateljstvo vrlo dobro znao. O tom potom, pisah i tu stvarčicu. Postoji i grad Harut u zapadnom Afganistanu.

Logika nam kaže da je Kur’an polazio od činjenica o zemljama neposrednoga arapskoga okruženja, pa tako i o njihovim religijama i idolima. O tomu nam govori iranska enciklopedija pod Harut and Marut. Muslimanski filolozi prema Jeffreyu prepoznali su riječi Harut i Marut kao neiranske, ali tek je veliki Paul Anton de Legarde (1827.-1891., unatoč francuskoga prezimena njemački bibličar i orijentalist koji je nažalost bio dio antižidovske histerije i protivnik kršćanstva i slavenstva pa time i inspirator nacista, op., T.T.) predočio Avestan Hauratat (Kordad i Amurdad) kao drevne čuvare voda i biljaka, vidi studiju Jamesa Darmestetera (1849.-1894., iako zvuči engleski on je francuski orijentalist i antikvar, Zaharu on identificira kao Veneru, op., T.T.)

Agathangelos (etimologija od agathos ljubav plus anđel, “vjesnik dobrih vijesti”, autor o pokrštavanju Armenaca pod kraljem Tirdatom) kombinira imena Haurvatat i Ameretat za oblik arapski Hauraut i Mauraut, kao imena za cvijet iz porodice zumbula (G. Dumezil, M. H. Ananikian, W. Henning), korišten u vjerskim obredima.(James Russel, “Zoroatrizam u Armeniji, Watertown, Mass, SAD, 1987., str. 535.).

Prema islamskoj verziji Harut i Marut su utamničeni na planini Damawand u sjeverozapadnom Iranu, neaktivnom vulkanu visokom 5.610 metara.

Teo Trostmann

Povezane objave

Blaženi hrvatski kralj Karlo IV.

HF

Tišina u molitvi

hrvatski-fokus

SOLUS CATHOLICUS – Edita Majić i neprijatelji evanđelja

HF

SOLUS CATHOLICUS – Otajstvo smisla

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više