Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Plaketom Zlatna kuna nagrađeni najuspješniji poduzetnici Grada Zagreba i Zagrebačke županije

Dobitnik nagrade Zlatna kuna za Grad Zagreb u kategoriji srednjih poduzeća je Mons Multifidus

  

Hrvatska gospodarska komora – Komora Zagreb dodijelila je plaketu Zlatna kuna za najbolje malo, srednje i veliko trgovačko društvo u 2021. godini s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije. U konkurenciji velikih trgovačkih društva u Gradu Zagrebu Zlatna kuna pripala je tvrtki Zvijezda plus, u konkurenciji srednjih nagrađen je Mons Multifidus, a u konkurenciji malih trgovačkih društva nagrađena je tvrtka Procestehu. Kao najuspješniji poduzetnici u prošloj godini na području Zagrebačke županije, priznanje su primili LUSH manufaktura iz Strmca u kategoriji velikih poduzeća, Feromihin iz Novoselca u kategoriji srednjih poduzeća te Innova Service iz Samobora u kategoriji malih poduzeća.

“Brojke za 2021. godinu su vrlo pozitivne, kako na nacionalnoj razini tako i za gospodarstvo Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Naše se gospodarstvo pokazalo otpornijim i održivijim od očekivanja u uvjetima svjetske krize izazvane pandemijom COVID-a19”, rekao je Vitomir Klasić, predsjednik HGK – Komore Zagreb.

Iako se glavnina gospodarske aktivnosti na području koje pokriva Komora Zagreb odvija u trgovini na veliko i malo, značajna je vrijednost izvoza koju tvrtke ostvaruju, doseže gotovo 50 posto ukupnog hrvatskog izvoza. Grad Zagreb i Zagrebačka županija gospodarski su najrazvijenije područje u Hrvatskoj, predvodnici po prihodu, broju zaposlenih i isplaćenim neto plaćama. Iskazana neto dobit poduzetnika koji posluju na ovom području je 59 posto, a prihodi koje ostvare čine 56 posto ukupnih prihoda hrvatskih poduzetnika. 

“Živimo i radimo u turbulentnim vremenima, brojni su izazovi, od nabave sirovina do poremećaja u opskrbnim lancima. Čast mi je primiti ovu nagradu, ona je priznanje našim zaposlenicima za trud koji su uložili svih ovih godina”, rekao je obraćajući se u ime nagrađenih Tomislav Alagušić, predsjednik Uprave Zvijezde plus, najvećeg domaćeg proizvođača jestivih ulja u Hrvatskoj i jednog proizvođača margarina, majoneza i proizvoda na bazi majoneze.

Dobitnik nagrade Zlatna kuna za Grad Zagreb u kategoriji srednjih poduzeća je Mons Multifidus, tvrtka koja je odradila brojne projekate u području montaže energetskih, petrokemijskih i industrijskih postrojenja. Bave se i montažom čeličnih konstrukcija i mostova te proizvodnim aktivnostima, prvenstveno izradom čeličnih konstrukcija i cjevovoda, koje realiziraju u suradnji s domaćim podizvođačima. Osim razvoja novih tržišta za postojeću djelatnost, planiraju ulagati u proširenje ponude te gradnju multifunkcionalne proizvodne hale veličine 1000 m² u blizini Zagreba. Mons Multifidus u Hrvatskoj zapošljava oko 100 ljudi, a ima i tvrtku u SAD-u te podružnicu u Njemačkoj.

U kategoriji malih poduzeća nagrađen je Procesteh, tvrtka specijalizirana za izradu strojeva za procesnu industriju, kao što su tvornice za proizvodnju voćnih fila i džemova, kuhači za bombone, mikseri za kreme, pasterizacijske komore i cijevni pasteri za pasterizaciju sokova. Također kreiraju tehnološka rješenja iz područja industrijskih transportera te sheme za elektroormare, softver za PLC i HMI, za vlastite projekte i projekte partnerskih tvrtki. 

Najuspješnija velika tvrtka u Zagrebačkoj županiji je LUSH manufaktura iz Strmca, proizvođač je ručno rađene kozmetike i dio globalnog tima LUSH Fresh Handmade Cosmetica. Hrvatska poslovnica, koja danas broji 320 zaposlenika, otvorena je 1996. godine kao druga podružnica u svijetu, a u međuvremenu se broj zemalja Lush obitelji popeo na 46. Od njihovih šest manufaktura, odnosno ručnih proizvodnji, jedna je upravo u Strmcu.

U kategoriji srednjih tvrtki nagrađen je Feromihin iz Novoselca, koji ugrađuje, održava i servisira transportne sustave za naftovode, plinovode i cjevovode. Tvrtka se bavi i proizvodnjom visokotlačnih hidrauličkih crijeva i visokotlačnih armaturnih elemenata, ovlašteni je distributer i serviser za područje jugoistočne Europe. Zahtjevne radove odrađuju za INA-u i Plinacro, kompanije koje su posljednjih godina postale najveći korisnici njihovih usluga.

Laureat u kategoriji malih trgovačkih društava za Zagrebačku županiju je samoborska tvrtka Innova Service koja se bavi montažom i održavanjem autopraonica, izvođenjem radova vezanih uz instalaciju i montiranje skladišnih jedinica, a imaju i odjel proizvodnje u kojem razvijaju i izrađuju vlastite proizvode, najpoznatiji im je InnVac sustav za usisavanje kovanica, Bike Wash sustav za pranje bicikala te montažni objekti za automatske autopraonice. 

“Predstoji nam turbulentno razdoblje u kojem samo oni spremni na promjene mogu postići održivost i otpornost na dugi rok. Iako su ove plakete Zlatna kuna, koje danas dodjeljujemo, nagrada za izuzetne rezultate u 2021. godini, uvjeren sam da će tvrtke koje danas dobivaju plakete odoljeti svim izazovima koji nas čekaju te i dalje nastaviti s uspješnim poslovanjem. Na tom putu, kao i uvijek do sada HGK i Komora Zagreb vaš su partner i podrška“, zaključio je predsjednik HGK – Komore Zagreb, Vitomir Klasić.

Plaketa Zlatna kuna dodjeljuju se za uspješnost u poslovanju na županijskoj razini, prema kriterijima koji, između ostalog, uključuju pokazatelje likvidnosti, snagu poduzeća, nematerijalnu i materijalnu imovinu, na osnovi bilance stanja te računa dobiti i gubitka trgovačkih društava u prethodnoj godini. Također, u obzir se uzima i otvaranje novih radnih mjesta, udjel izvoza u ukupnom prihodu, ulaganja u istraživanje i razvoj, poslovni imidž društva, a od ove godine kao dodatni kriterij razmatrala se i održivost poslovanja.

Anđelka Felja

Povezane objave

Hrvatska i Španjolska u utrci za DONES

HF

Obnovljivi izvori u Europi premašili ugljen

HF

Razloga za optimizam baš i nema

HF

Srednjoj i istočnoj Europi nameće se nova izloženost

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više