Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Riba snimljena u Jadranu – predator koji uništava gotovo sve oko sebe

Najčešće se može naći u blizini podvodnih grebena, do dubine od oko 80 metara, ali uglavnom znatno pliće

 

Ubod ove ribe je otrovan, a u Izraelu, Libanonu, Cipru, Turskoj i Grčkoj pokrenute su kampanje s ciljem praćenja i kontrole populacije ove vrste ciljanim ribolovom.

U morskim dubinama u blizini hrvatskog grada Komiže podvodni fotograf Damir Zurub snimio je ribu paun (Pterois miles), koju još nazivaju i vatrenica i lavica.

Riba je snimljena na dubini od 15 metara, a unatoč toj dubini temperatura mora iznosila je visokih 24 stupnja, piše Otvoreno more.

“Danas sam prvi put imao bliski susret s invazivnom ribom lavom (Pterois miles), ali ne negdje gdje je uobičajeno pronaći. Da budem precizniji, snimio sam nekoliko fotografija ribice lava u Jadranskom moru dok sam ronio s DC-om Manta kod rta Stupište, blizu obale Komiže, na otoku Visu – ovo su prva snimanja i vjerojatno prvi zabilježeni susret s ovom invazivnom vrstom ribe u Jadranskom moru”, napisao je Zurub na Facebooku.

Jakov Dulčić sa splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo nedavno je objasnio o kakvoj je ribi riječ.

“Došla je iz Crvenog mora i postupno se širi. Od 1991. godine ova vrsta se vrlo brzo razvija. Broj jajašaca koje polaže je jako velik, a mrijesti se tijekom cijele godine”, rekao je Dulčić, prenosi N1.Pojasnio je kako se radi o vrlo agresivnoj vrsti.“Riječ je o lesepsijskoj selici koja je Sueskim kanalom stigla prvotno u istočni dio Sredozemlja i zbog svoje agresivnosti, u smislu da ima vrlo dobre biološke i ekološke karakteristike, vrlo brzo se širi u novom ekosustavu”, pojasnili su. Dulčić.Također je naveo da se riba paun brzo razmnožava i da je istaknuti predator.”Ako vas ubodu, nastaju strašni bolovi. Imali smo nekoliko slučajeva teških posljedica, au nekim slučajevima i smrti. Ta riba pravi velike probleme u ribarstvu Cipra i Turske”, objasnio je.Kaže da se radi o indo-pacifičkoj vrsti koja je u Sredozemno more ušla iz Crvenog mora preko Sueskog kanala.”Prve jedinke zabilježene su u blizini Libanona 2012. godine, a u međuvremenu se proširila po istočnom Sredozemlju. Nedostatak prirodnih neprijatelja, mogućnost cjelogodišnjeg razmnožavanja, brza i učinkovita kolonizacija novih područja te visoka stopa biljnog rasprostranjenja i širenja ljekovitih jedinki u blizini Libanona su 2012. predatorstvo autohtonih vrsta stavlja tu stranu vrstu visoko na ljestvici invazivnosti i oštećenja ekosustava”, rekao je Dulčić.Ubod ove ribe je otrovan, a na području Izraela, Libanona, Cipra, Turske i Grčke pokrenute su kampanje čiji je cilj praćenje i kontrola populacije ove vrste na način da se ciljano lovi, ali i populariziran kao hrana.jer je to ukusna riba.Najčešće se može naći u blizini podvodnih grebena, do dubine od oko 80 metara, ali uglavnom znatno pliće.Pripazite na njegove velike i otrovne bodlje, poručuju iz Hrvatskog instituta za oceanografiju i ribarstvo.

D. C., https://www.vijesti.me/vijesti/nauka/562359/u-jadranu-snimljena-riba-predator-koji-unistava-skoro-sve-oko-sebe

Povezane objave

Voda bi trebala biti – besplatna

HF

dm snizio cijene više od 500 proizvoda mjesec dana prije najavljene izmjene PDV-a

hrvatski-fokus

U Čakovcu predstavljeni rezultati PoC7

HF

Razdjelnicima se trebaju baviti stručnjaci

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više