Hrvatski Fokus
Kultura

Završeni 33. Marulićevi dani u Splitu

O nagradama Marul odlučivao je ocjenjivački sud u sastavu: Zrinka Turalija, Anastasija Jankovska, Perica Martinović, Tomislav Čadež i Damir Šarac

 

Dodjelom festivalskih nagrada i izvedbom predstave van konkurencije ‘U malu je uša đava’ Tisje Kljaković Braić, u petak 28. travnja 2023. na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta Split održana je završna svečanost 33. Marulićevih dana.

Pobjednicima su uručene skulpture Marul akademskog kipara Kažimira Hraste dok je dobitnik nagrade ‘Slobodne Dalmacije’ dobio skulpturu Luda likovne umjetnice Nives Čičin-Šain.

Nagrade Marul dodjeljuju se za suvremeni dramski tekst festivalske predstave, dramaturgiju, dramatizaciju ili adaptaciju, predstavu u cjelini; režiju; glumačka ostvarenja; za umjetničko scenografsko, kostimografsko ostvarenje, dizajn svjetla, izvornu glazbu i sl. i o njima odlučuje ocjenjivački sud Festivala. Nagradu publike dobiva najbolje ocijenjena predstava od strane gledatelja, a o nagradi medijskog pokrovitelja, dnevnog lista ‘Slobodna Dalmacija’, za glumačko ostvarenje, odlučuje žiri čitatelja.

O nagradama Marul odlučivao je ocjenjivački sud u sastavu: Zrinka Turalija, Anastasija Jankovska, Perica Martinović, Tomislav Čadež i Damir Šarac, dok su žiri ‘Slobodne Dalmacije’ činili njezini čitatelji: Petar Mileta, Dražena Domazet, Mirel Vrgoč, Željka Zorica i Domagoj Lindinger.

-Nagradu Marul za predstavu u cjelini je dobila predstava „55 kvadrata“ Ivane Vuković u režiji Ivana Plazibata i produkciji HNK Split.

Obitelj koja predstavlja metonimiju grada, a taj grad metonimiju Mediterana, sugestivna je dramska glazba. 55 kvadrata jest lirska kronika grada s buketom autentičnih likova koji se bore s vlastitim slabostima.

-Marula za suvremeni dramski tekst festivalske predstave dobila je Petra Cicvarić za dramu „Semafor“ u režiji Peđe Gvozdića i produkciji Gradskog kazališta Zorin dom Karlovac

Petra Cicvarić napisala je dramaturški zahtjevan, uzbudljiv tekst iz domaće svakodnevice čiji je protagonist dječak s poremećajem u spektru autizma. Drama nadrasta edukativni okvir, vješto zahvaća u osjetljivu temu i privlači humorom.

-Roman Nikolić, Olja Lozica, Anita Matić Delić i Frane Mašković su dobili Marula za dramaturgiju predstave za zajednički rad u gradnji likova i dramaturgije predstave „Na dnu oceana postoje neki svjetovi“ u režiji Romana Nikolića i produkciji Umjetničke organizacije Arterarij Zagreb.

Ovaj autorski projekt počiva na izvanrednoj suradnji cijele umjetničke ekipe koja intimu jedne bračne veze iznosi toliko neposredno da se gledatelju čini kako je posrijedi njegova vlastita intima. Istodobno, predstava je umjetnički dorađena i zapravo nimalo ne ovisi o improvizaciji.

-Marul za režiju dodijeljen je Marijanu Nečaku za predstavu „Kabaret Kaspar“ Tene Štivičić u produkciji Drame Slovenskog narodnog gledališča, Ljubljana.

Režija pomalo apstraktnog teksta koji je predstavljen kao svojevrsni mjuzikl u izvedbi nadahnutih glumaca. Čvrst tempo, izvrsna sinergija scene, kostima, svjetla i glazbe čine ovu predstavu suverenom u izričaju i snažnu u dojmu.

-Maruli za glumačko ostvarenje dodijeljeni su Arijani Čulina za ulogu Fani u predstavi „55 kvadrata“ Ivane Vuković u režiji Ivana Plazibata Hrvatskog narodnog kazališta Split i Stipi Radoja za ulogu Boga u predstavi „Tako nam Bog pomogao“ Borisa Dežulovića u režiji Hrvoja Korbara i produkciji Kazališta Playdrama iz Splita.

Arijana Čulina dala je portret mediteranske žene s mnogo nijansi, nenametljivo, ne žureći k publici, s dramskom dubinom i nepatvorenim humorom. Stipe Radoja oduševljava energijom, komikom i sugestivnošću igrajući Boga, kao dakako patrijarhalnog, ali i dobroćudnog Dalmatinca u najboljim godina.

-Frane Mašković i Anita Matić Delić dobili su Marula za vrhunsku glumačku suigru u predstavi „Na dnu oceana postoje neki svjetovi“, autorski projekt u režiji Romana Nikolića i produkciji Umjetničke organizacije Arterarij.

Nagrada dnevnog lista Slobodna Dalmacija, medijskog pokrovitelja 33. Marulićevih dana, za glumačko ostvarenje ide u ruke glumca Stipe Jelaske za ulogu anđela Gabrijela u predstavi „Tako nam Bog pomogao“ prema motivima knjige ‘Summa atheologiae’ Borisa Dežulovića u režiji Hrvoja Korbara i izvedbi Kazališta PlayDrama iz Splita

„Stipe Jelaska maestralno je odigrao anđela Gabrijela. Njegov lik s lakoćom prelazi iz pomoćnika i obiteljskog odvjetnika u menadžera i PR-a Svete obitelji, a uz minimum scenskih i kostimografskih rekvizita i vještom promjenom scenskog govora i cjelokupne pojavnosti utjelovljuje i lik blažene Djevice Marije“, piše u obrazloženju žirija čitatelja Slobodne Dalmacije koji je radio u sastavu: Petar Mileta, Dražena Domazet, Mirel Vrgoč, Željka Zorica i Domagoj Lindinger.

Publika 33. Marulićevih dana ocjenjivala je viđene predstave ocjenama od 1 do 5. Najviši prosjek od čak 4,94 dobila je predstava splitskog kazališta PlayDrama Tako nam Bog pomogao prema motivima knjige ‘Summa atheologiae’ Borisa Dežulovića u režiji Hrvoja Korbara.

Na 33. Marulićevim danima, računajući predstave u konkurenciji za festivalske nagrade i izvan konkurencije, čitanje nagrađenog teksta na natječaju Marin Držić, okrugle stolove, predstavljanja teatroloških i poetskih izdanja, manifestaciju čakavskog pjesništva za mlade, izvedeno je ukupno 17 programa. Pored toga, i ove se godine održala radionica dramskog pisanja pod vodstvom Tomislava Zajeca.

Nives Matijević

Povezane objave

Svođenje računa

HF

Izložba Igora Grubića u MKC Split

HF

Izazovni crteži Damira Medvešeka

hrvatski-fokus

Novi ciklus akrila na platnu Mladena Žunjića

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više