Hrvatski Fokus
Znanost

Fred Goldberg i priča o globalnom zatopljenju

Rasprave među stručnjacima o tomu zagrijava li se Zemlja ili se možda hladi, kao i pitanje utječe li doista čovjek svojim djelovanjem na prosječnu temperaturu Zemlje nikad nisu završile

 

Fred Goldberg (1942.-2016.), klimatski analitičar i autoritet za polarnu povijest i istraživanje, preminuo je 6. studenog 2016. Imao je 75 godina.

Fred Goldberg bio je klimatski analitičar i autoritet za polarnu povijest i istraživanje. Bio je pridružen Kraljevskom institutu za tehnologiju (KTH) od 1969. do 2000., gdje je doktorirao. 1975. i te godine postaje izvanredni profesor. Goldberg je bio pozvani predavač na više od desetak sveučilišta diljem svijeta i sudjelovao je na brojnim konferencijama diljem svijeta s radovima o termičkom rezanju, mehaniziranom zavarivanju, laserskoj obradi i sustavima za praćenje šavova. Objavio je na više od 12 jezika o tim temama, kao io polarnoj povijesti i istraživanju.

Godine 1966. sudjelovao je u Svalbardskoj ekspediciji Sveučilišta Stockholm s prof. Valterom Schyttom i prof. Gunnarom Hoppeom. Godine 2004. osnovao je neformalnu međunarodnu mrežu za proučavanje i distribuciju informacija o klimatskim promjenama i globalnom zatopljenju. Godine 2006. imenovan je glavnim tajnikom međunarodnog klimatskog seminara na Kraljevskom institutu za tehnologiju u Stockholmu.

Bio je čest predavač o klimatskim promjenama u građanskim organizacijama, na televizijskim programima i tako širokim grupama kao što su Klub putnika, Švedski parlament, Kalifornijski tehnološki institut, Sveučilište Linköpings, Sveučilište u Kopenhagenu, Liberalni institut, Sveučilište u Leidenu , 9. Međunarodna konferencija o arktičkom rudarstvu (Norveška), Klub 260 (Tucson, Arizona) i Alandia People’s Education Center.

Iza vela ideje globalnog zagrijavanja

Od 127.999 pregleda 31. ožujka 2022. gost emisije je prof. dr. sc. Fred Goldberg, školovan na Kraljevskom tehnološkom institutu u Stockholmu u Švedskoj. Globalno zatopljenje je refren suvremenog doba, kojega se čuje sa svih strana i u vezi tema u rasponu od novca, industrije, prehrane do transporta, rasvjete… Temelj ideje jest da čovjek svojom djelatnošću stvara uvjete globalnog zatopljenja te tako postaje neprijatelj životnim sustavima našeg planeta i samom sebi. Da bi ga se u tome spriječilo uvedeni su i uvode se najrazličitiji restriktivni zakoni i pravila. No, rasprave među stručnjacima o tomu zagrijava li se Zemlja ili se možda hladi, kao i pitanje utječe li doista čovjek svojim djelovanjem na prosječnu temperaturu Zemlje nikad nisu završile. Možda se vrijedi vratiti par koraka u natrag i još jednom razmotriti temu od samog početka, više kroz podatke, manje kroz slogane. (v.h.)

Povezane objave

Predstavljen rad HAZU-a u prvih šest mjeseci 2015.

HF

Tiranija dolazi preko digitalne osobne iskaznice i digitalne valute 

hrvatski-fokus

Liječenje covida-19 kombinacijom ivermektina + fluvoksamina

hrvatski-fokus

Sindikalni čelnici – gubitnici radnih mjesta

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više