Hrvatski Fokus
Znanost

Fred Goldberg i priča o globalnom zatopljenju

Rasprave među stručnjacima o tomu zagrijava li se Zemlja ili se možda hladi, kao i pitanje utječe li doista čovjek svojim djelovanjem na prosječnu temperaturu Zemlje nikad nisu završile

 

Fred Goldberg (1942.-2016.), klimatski analitičar i autoritet za polarnu povijest i istraživanje, preminuo je 6. studenog 2016. Imao je 75 godina.

Fred Goldberg bio je klimatski analitičar i autoritet za polarnu povijest i istraživanje. Bio je pridružen Kraljevskom institutu za tehnologiju (KTH) od 1969. do 2000., gdje je doktorirao. 1975. i te godine postaje izvanredni profesor. Goldberg je bio pozvani predavač na više od desetak sveučilišta diljem svijeta i sudjelovao je na brojnim konferencijama diljem svijeta s radovima o termičkom rezanju, mehaniziranom zavarivanju, laserskoj obradi i sustavima za praćenje šavova. Objavio je na više od 12 jezika o tim temama, kao io polarnoj povijesti i istraživanju.

Godine 1966. sudjelovao je u Svalbardskoj ekspediciji Sveučilišta Stockholm s prof. Valterom Schyttom i prof. Gunnarom Hoppeom. Godine 2004. osnovao je neformalnu međunarodnu mrežu za proučavanje i distribuciju informacija o klimatskim promjenama i globalnom zatopljenju. Godine 2006. imenovan je glavnim tajnikom međunarodnog klimatskog seminara na Kraljevskom institutu za tehnologiju u Stockholmu.

Bio je čest predavač o klimatskim promjenama u građanskim organizacijama, na televizijskim programima i tako širokim grupama kao što su Klub putnika, Švedski parlament, Kalifornijski tehnološki institut, Sveučilište Linköpings, Sveučilište u Kopenhagenu, Liberalni institut, Sveučilište u Leidenu , 9. Međunarodna konferencija o arktičkom rudarstvu (Norveška), Klub 260 (Tucson, Arizona) i Alandia People’s Education Center.

Iza vela ideje globalnog zagrijavanja

Od 127.999 pregleda 31. ožujka 2022. gost emisije je prof. dr. sc. Fred Goldberg, školovan na Kraljevskom tehnološkom institutu u Stockholmu u Švedskoj. Globalno zatopljenje je refren suvremenog doba, kojega se čuje sa svih strana i u vezi tema u rasponu od novca, industrije, prehrane do transporta, rasvjete… Temelj ideje jest da čovjek svojom djelatnošću stvara uvjete globalnog zatopljenja te tako postaje neprijatelj životnim sustavima našeg planeta i samom sebi. Da bi ga se u tome spriječilo uvedeni su i uvode se najrazličitiji restriktivni zakoni i pravila. No, rasprave među stručnjacima o tomu zagrijava li se Zemlja ili se možda hladi, kao i pitanje utječe li doista čovjek svojim djelovanjem na prosječnu temperaturu Zemlje nikad nisu završile. Možda se vrijedi vratiti par koraka u natrag i još jednom razmotriti temu od samog početka, više kroz podatke, manje kroz slogane. (v.h.)

Povezane objave

Zaštita potrošača

HF

Zašto bi se zdrava odrasla osoba ili dijete cijepili protiv gripe?

hrvatski-fokus

Pariški sporazum neviđeno je političko priznanje rizika klimatskih promjena

HF

mRNK cjepiva protiv COVID-19 povezana su s povećanjem rizika od miokarditisa, otkrila velika nordijska studija

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više