Hrvatski Fokus
Znanost

Liječenje covida-19 kombinacijom ivermektina + fluvoksamina

Kombinacija fluvoksamina i ivermektina za rano liječenje covida-19 vrlo je učinkovita i trebala bi se široko provoditi

 

Kombinacija fluvoksamina i ivermektina za rano liječenje covida-19 vrlo je učinkovita i trebala bi se široko provoditi, smatra Steve Kirsch, osnivač i izvršni direktor Fonda za rano liječenje Covid-19.

Ivermektin i fluvoksamin dva su najučinkovitija lijeka za liječenje covida-19. U nedavnoj meta-analizi liječenje ivermektinom smanjilo je rizik od smrti za 68 posto. i dvije kontrolirane studije fluvoksamina obje su izvijestile o stopostotnoj stopi uspješnosti. Dva lijeka imaju različite, ali komplementarne mehanizme djelovanja. U nedavnom članku g. Kirsch iznio je slučaj ranog liječenja covida-19 koristeći ta dva lijeka u kombinaciji, tvrdeći da takav pristup ne samo da brzo liječi akutnu infekciju, već i sprječava “covid na duge relacije”.

“Liječnici koji su koristili kombinirano liječenje imali su vrlo uspješne rezultate. Ako pogledate ljude koji su kombinirali više lijekova poput dr. Georgea Fareeda i dr. Briana Tysona – liječili su preko 6500 pacijenata kombinacijom lijekova koji se daju što je prije moguće. Osim ako netko ne dođe vrlo kasno, ne dobiva hospitalizacije … pa je ovdje ključna poruka da ako dobijete covid trebate požuriti koristiti dokazani protokol koji je korišten kod drugih pacijenata, koji ljude drži izvan bolnice”, kaže gospodin Kirsch.

“Glavna poruka za bilo koji od [kombiniranih tretmana] jest: “Liječite ga rano [i] koristite liječnika koji ima protokol koji ima gotovo nula hospitalizacija” – i ako samo slijedite taj savjet vidjet ćemo redove veličine niže hospitalizacije nego sada”, naglašava.

Iako su dokazi o učinkovitosti čvrsti, dužnosnici lokalne uprave i odjela za zdravstvo često nerado usvajaju protokole ranog liječenja i često navode Nacionalni institut za zdravlje (NIH) i Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) kao glavne razloge oklijevanja. Fluvoksamin se ne spominje u smjernicama SZO-a, a smjernica NIH-a je “neutralna” za ivermektin.

Zdravstveni dužnosnici obično tvrde da slijede pristup temeljen na dokazima – ali zatim traže razinu dokaza ili razinu sigurnosti koja će zahtijevati vrlo velika ispitivanja tijekom razdoblja od nekoliko godina. “Ovo je argument ‘obilje opreza’ dok ljudi umiru … To je u osnovi “Ne želim da mi se pokaže da sam u krivu” u odnosu na “Želim maksimizirati broj spašenih života”, kaže gospodin Kirsch.

Kirsch ima pragmatičniji pristup ističući da već postoje brojni dokazi o učinku i malo ili nimalo dokaza o negativnim učincima. “Kao inženjer gledao sam kako maksimizirati broj spašenih života, ali službenik za javno zdravstvo pokušava maksimalno biti ispravan”, kaže on.

Najmoćniji lijek

Iskustvo u kliničkim ispitivanjima i rutinskoj terapijskoj uporabi pokazuje učinkovitost fluvoksamina. Dodaje: “Kad sam razgovarao s liječnicima o fluvoksaminu rekli su: “Ovo je najmoćniji lijek u mom arsenalu. Nikada, nikada neću odustati od ovog lijeka – to je neetično”. A ipak imam tog zdravstvenog službenika koji kaže: “Ne mogu ovo koristiti. Neetično mi je to preporučiti jer nema dokaza da djeluje”. Postoji velika nepovezanost između njih dvoje … i to je zabrinjavajuće i vrlo nesretno.” Napominje i da je Michael Ryan, izvršni direktor Programa svjetske zdravstvene organizacije za zdravstvene krize, savjetovao o još jednoj virusnoj infekciji, eboli, “Ne trebamo čekati – vrijeme nam je neprijatelj! Ne trebamo se bojati pogriješiti.”

  1. Kirsch je temeljito istražio fluvoksamin i toliko je uvjeren da lijek djeluje da je ponudio nagradu od milijun dolara istraživačke potpore svima koji mogu pokazati, na temelju podataka, da fluvoksamin ne djeluje.

Bilješke:

  1. Bryant, Lawrie itd Lenze EJ i dr. Fluvoksamin vs placebo i kliničko pogoršanje u ambulanti sa simptomatskim COVID-19. Randomizirano kliničko ispitivanje. JAMA. 2020;324:2292-2300. doi:10.1001/jama. 2020.22760
  2. Lenze EJ et al. Fluvoksamin vs placebo i kliničko pogoršanje u ambulanti sa simptomatskim COVID-19. Randomizirano kliničko ispitivanje. JAMA. 2020;324:2292-2300. doi:10.1001/jama.2020.22760
  3. Seftel S, Boulware DR. Potencijalna skupina fluvoksamina za rano liječenje COVID-19. Open Forum Infect Dis 2021;8
Christine Clark, https://medicalupdateonline.com/2021/06/treatment-of-covid-19-with-ivermectin-fluvoxamine-combination/

Povezane objave

Svjetski tjedan svjesnosti o antimikrobnim sredstvima

hrvatski-fokus

Domaća proizvodnja hrane pokazala žilavost u godini pandemije, a sada Vlada ne štiti prava poljoprivrednika

hrvatski-fokus

STOA – Panel za procjenu mogućnosti

HF

COP21- Svjetska je klima u rukama samo triju zemalja

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više