Hrvatski Fokus
Bosna i Hercegovina

Iranski general Soleimani Izetbegoviću: Jeste li se upitali zašto Bošnjaci i Hrvati nisu dobili entitet, a Srbi jesu?

Soleimani: Ako su Srbi dobili svoj entitet, trebali su ga dobiti i Hrvati i Bošnjaci

 

General Soleimani tada je upitao Aliju Izetbegovića je li svjestan zašto Amerikanci i europske zemlje nisu dopustili Bošnjacima da dobiju svoj entitet, već da budu u Federaciji s Hrvatima? Alija Izetbegović tada mu je rekao kako nije puno o tome razmišljao jer je samo htio da rat završi i da ne vidi ništa loše u Federaciji s obzirom na to da s Hrvatima imaju dobar odnos.

Na to mu je Soleimani odgovorio kako ta podjela nije pravedna jer, ako su Srbi dobili svoj entitet, trebali su ga dobiti i Hrvati i Bošnjaci, to bi bilo najpravednije. Soleimani je tada rekao Izetbegoviću i da Amerikanci misle da će ta Federacija utopiti i muslimane i Hrvate jer Hrvati će većinom otići u Hrvatsku ili u druge zemlje, a muslimani će izgubiti svoj identitet i kulturu – prisjetio se Amin ističući kako su se danas Soleimanijeve riječi obistinile i vidimo veliku podjelu u samom bošnjačko-muslimanskom korpusu, a Daytonski sporazum nije ništa riješio osim što je zaustavio rat, piše u svojoj reportaži novinar Večernjeg lista.

– Qasem Soleimani obišao je cijeli teritorij BiH, ali najviše se zadržao u gradu Visokom pokraj Sarajeva. Siguran sam da ga stanovnici sela Čekrčići jako dobro pamte jer je puno pomogao tamošnjim seljacima, a najviše obiteljima poginulih u pokolju u Srebrenici. Razgovarao je sa svim obiteljima i s njima plakao kao dijete jer ga jako pogodio pokolj u Srebrenici. Pomogao im je i financijski. U okolici Visokog obnovili smo škole, vrtiće i mnoge sakralne objekte – govori 60-godišnji koji je s generalom Soleimanijem u BiH 1996. godine nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma, ističući kako je general Soleimani bio uvijek rado viđen gost.
– Sjećam se našeg susreta s pokojnim predsjednikom Alijom Izetbegovićem koji je tada zahvalio njemu i iranskom narodu te vodstvu na svoj pomoći koju je Iran dao, a najviše na naoružanju koje je poslao Bošnjacima koji su se uspjeli obraniti od srpskog agresora. Rekao je: “Hvala vam jer ste pomogli da pobijedimo.” Na to mu je general odgovorio da “rat još nije završio… Više nema topova i pucnjave, ali sada će se protiv vas voditi kulturalni rat.”

General Soleimani tada je upitao Aliju Izetbegovića je li svjestan zašto Amerikanci i europske zemlje nisu dopustili Bošnjacima da dobiju svoj entitet, već da budu u Federaciji s Hrvatima?

Alija Izetbegović tada mu je rekao kako nije puno o tome razmišljao jer je samo htio da rat završi i da ne vidi ništa loše u Federaciji s obzirom na to da s Hrvatima imaju dobar odnos. Na to mu je Soleimani odgovorio kako ta podjela nije pravedna jer, ako su Srbi dobili svoj entitet, trebali su ga dobiti i Hrvati i Bošnjaci, to bi bilo najpravednije.

Soleimani je tada rekao Izetbegoviću i da Amerikanci misle da će ta Federacija utopiti i muslimane i Hrvate jer Hrvati će većinom otići u Hrvatsku ili u druge zemlje, a muslimani će izgubiti svoj identitet i kulturu – prisjetio se Amin ističući kako su se danas Soleimanijeve riječi obistinile i vidimo veliku podjelu u samom bošnjačko-muslimanskom korpusu, a Daytonski sporazum nije ništa riješio osim što je zaustavio rat.

– Qasem Soleimani imao je jako dobar odnos i s bivšim predsjednikom Mešihata BiH muftijom Mustafom Cerićem, kojeg je Soleimani još tada upozorio na fenomen vehabijsko-selefijske ideologije koja se pojavila u BiH dolaskom mudžahedina iz Afganistana. Mustafa Cerić bio je svjestan koliko je to opasno za muslimane i općenito društvo u BiH, ali nije mogao utjecati s obzirom na to da su ti pripadnici brigade El Mudžahid bili financirani od mnogih arapsko-islamskih prijateljskih zemalja – govorio je Amin koji je ogorčen na neke medije u BiH koji su generala Qasema Soleimanija proglasili teroristom koji je planirao terorističke napade u BiH.

– Qasem je u BiH došao pomoći i pomogao je bosanskom narodu, a najviše muslimanima i nikada im ne bi naudio, ni Bošnjacima ni ostalim građanima BiH. On je bio čovjek mira i ratovao je protiv terorista i nepravde – kazao je Amin, piše Večernji list.

Republikainfo.com; https://ramski-vjesnik.ba/clanak/iranski-general-soleimani-izetbegovicu-jeste-li-se-upitali-zasto-bosnjaci-i-hrvati-nisu-dobili-entitet-a-srbi-jesu/132242/?fbclid=IwAR0RzQM4r07ziZ8n8XVdQn4Dw_PEeCxq3HkivUQVGElNqBjOxE_Zk3IGuZo

Povezane objave

Silovanje demokracije

HF

Nezaboravljeni osmanski genocidi

HF

Zmijski car

HF

Svijet bi morao priznati volju narodâ

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više