Hrvatski Fokus
Bosna i Hercegovina

Iranski general Soleimani Izetbegoviću: Jeste li se upitali zašto Bošnjaci i Hrvati nisu dobili entitet, a Srbi jesu?

Soleimani: Ako su Srbi dobili svoj entitet, trebali su ga dobiti i Hrvati i Bošnjaci

 

General Soleimani tada je upitao Aliju Izetbegovića je li svjestan zašto Amerikanci i europske zemlje nisu dopustili Bošnjacima da dobiju svoj entitet, već da budu u Federaciji s Hrvatima? Alija Izetbegović tada mu je rekao kako nije puno o tome razmišljao jer je samo htio da rat završi i da ne vidi ništa loše u Federaciji s obzirom na to da s Hrvatima imaju dobar odnos.

Na to mu je Soleimani odgovorio kako ta podjela nije pravedna jer, ako su Srbi dobili svoj entitet, trebali su ga dobiti i Hrvati i Bošnjaci, to bi bilo najpravednije. Soleimani je tada rekao Izetbegoviću i da Amerikanci misle da će ta Federacija utopiti i muslimane i Hrvate jer Hrvati će većinom otići u Hrvatsku ili u druge zemlje, a muslimani će izgubiti svoj identitet i kulturu – prisjetio se Amin ističući kako su se danas Soleimanijeve riječi obistinile i vidimo veliku podjelu u samom bošnjačko-muslimanskom korpusu, a Daytonski sporazum nije ništa riješio osim što je zaustavio rat, piše u svojoj reportaži novinar Večernjeg lista.

– Qasem Soleimani obišao je cijeli teritorij BiH, ali najviše se zadržao u gradu Visokom pokraj Sarajeva. Siguran sam da ga stanovnici sela Čekrčići jako dobro pamte jer je puno pomogao tamošnjim seljacima, a najviše obiteljima poginulih u pokolju u Srebrenici. Razgovarao je sa svim obiteljima i s njima plakao kao dijete jer ga jako pogodio pokolj u Srebrenici. Pomogao im je i financijski. U okolici Visokog obnovili smo škole, vrtiće i mnoge sakralne objekte – govori 60-godišnji koji je s generalom Soleimanijem u BiH 1996. godine nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma, ističući kako je general Soleimani bio uvijek rado viđen gost.
– Sjećam se našeg susreta s pokojnim predsjednikom Alijom Izetbegovićem koji je tada zahvalio njemu i iranskom narodu te vodstvu na svoj pomoći koju je Iran dao, a najviše na naoružanju koje je poslao Bošnjacima koji su se uspjeli obraniti od srpskog agresora. Rekao je: “Hvala vam jer ste pomogli da pobijedimo.” Na to mu je general odgovorio da “rat još nije završio… Više nema topova i pucnjave, ali sada će se protiv vas voditi kulturalni rat.”

General Soleimani tada je upitao Aliju Izetbegovića je li svjestan zašto Amerikanci i europske zemlje nisu dopustili Bošnjacima da dobiju svoj entitet, već da budu u Federaciji s Hrvatima?

Alija Izetbegović tada mu je rekao kako nije puno o tome razmišljao jer je samo htio da rat završi i da ne vidi ništa loše u Federaciji s obzirom na to da s Hrvatima imaju dobar odnos. Na to mu je Soleimani odgovorio kako ta podjela nije pravedna jer, ako su Srbi dobili svoj entitet, trebali su ga dobiti i Hrvati i Bošnjaci, to bi bilo najpravednije.

Soleimani je tada rekao Izetbegoviću i da Amerikanci misle da će ta Federacija utopiti i muslimane i Hrvate jer Hrvati će većinom otići u Hrvatsku ili u druge zemlje, a muslimani će izgubiti svoj identitet i kulturu – prisjetio se Amin ističući kako su se danas Soleimanijeve riječi obistinile i vidimo veliku podjelu u samom bošnjačko-muslimanskom korpusu, a Daytonski sporazum nije ništa riješio osim što je zaustavio rat.

– Qasem Soleimani imao je jako dobar odnos i s bivšim predsjednikom Mešihata BiH muftijom Mustafom Cerićem, kojeg je Soleimani još tada upozorio na fenomen vehabijsko-selefijske ideologije koja se pojavila u BiH dolaskom mudžahedina iz Afganistana. Mustafa Cerić bio je svjestan koliko je to opasno za muslimane i općenito društvo u BiH, ali nije mogao utjecati s obzirom na to da su ti pripadnici brigade El Mudžahid bili financirani od mnogih arapsko-islamskih prijateljskih zemalja – govorio je Amin koji je ogorčen na neke medije u BiH koji su generala Qasema Soleimanija proglasili teroristom koji je planirao terorističke napade u BiH.

– Qasem je u BiH došao pomoći i pomogao je bosanskom narodu, a najviše muslimanima i nikada im ne bi naudio, ni Bošnjacima ni ostalim građanima BiH. On je bio čovjek mira i ratovao je protiv terorista i nepravde – kazao je Amin, piše Večernji list.

Republikainfo.com; https://ramski-vjesnik.ba/clanak/iranski-general-soleimani-izetbegovicu-jeste-li-se-upitali-zasto-bosnjaci-i-hrvati-nisu-dobili-entitet-a-srbi-jesu/132242/?fbclid=IwAR0RzQM4r07ziZ8n8XVdQn4Dw_PEeCxq3HkivUQVGElNqBjOxE_Zk3IGuZo

Povezane objave

Posprdno nazivanje zemlje u kojoj žive

HF

Bošnjaci protiv Hrvata!

HF

Islamski radikalizam na djelu u Tešnju

HF

Da nije bilo turske najezde na hrvatske zemlje, ne bi danas trebalo graditi Pelješki most

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više