Hrvatski Fokus
Bosna i Hercegovina

Bosanskohercegovački muslimani protiv saveza Hrvata i Države Izrael 

Makijavelistički pristup u politici okupio je bivše krvnike i žrtve oko zajedničkih interesa  

 

Regionalna javnost nedavno je imala priliku pobliže se upoznati s novim horizontima međunarodne suradnje Hrvata i Izraelaca, odnosno Hrvatske i Hrvata u BiH s Izraelom. Povijest židovskog naroda jasno je podijeljena s uspostavom Svjetskog cionističkog pokreta i uspostavom Države Izrael.Holokaust nije jedini argument zašto muslimani moraju razlikovati Židove od cionista jer ovaj narod ima jasno definiran položaj u svetim tekstovima i povijesti gotovo svake muslimanske zajednice koja je živjela i živi sa značajnom i utjecajnom židovskom manjinom.Za razumijevanje današnjeg jačanja utjecaja Izraela na Zapadnom Balkanu, a posebno u Bosni i Hercegovini, potrebno je vratiti se u okolnosti Hladnog rata i Pokreta nesvrstanih, kada je socijalistička Jugoslavija zarad ekonomske koristi gajio vrlo dobre odnose s arapskim socijalistički orijentiranim zemljama i dao veliku potporu organizaciji Palestinske oslobodilačke organizacije.Raspadom Jugoslavije Srbija (SR Jugoslavija) je ratovima, ali i diplomatskom ofenzivom preuzela regionalnu dominaciju kako bi osigurala međunarodnu potporu za svoje osvajačke pohode. Inače, kako se bližio raspad zajedničke države Južnih Slavena, Srbi su se sve više predstavljali kao žrtve Titova sustava, a na toj su matrici uspjeli 1991. godine otvoriti veleposlanstvo u Tel Avivu i uspostaviti snažnu političku, gospodarsku i vojne odnose s Izraelom. S druge strane, Izrael je do tada već imao iskusnu politiku dobrih odnosa s disidentskim državama poput Južnoafričke Republike, gdje su ih zbližile “vrijednosti apartheida”, kao i s diktatorskim režimima u Južnoj Americi.Zajedničke vrijednosti Izraelaca i Hrvata Regionalna javnost nedavno je imala priliku pobliže se upoznati s novim horizontima međunarodne suradnje Hrvata i Izraelaca, odnosno Hrvatske i Hrvata u BiH s Izraelom.

Naime, u programu Kompas RTV Herceg-Bosne dr. Boris Havel, zagrebački profesor politologije i stručnjak za Bliski istok koji je objavio vrlo opsežnu knjigu o izraelsko-arapskom sukobu. Iznio je niz novih stavova i teza o odnosima i sličnostima dvaju naroda, koje naziva vrijednostima. Povod za emisiju bila je 75. godišnjica osnutka države Izrael, odnosno Dan nakbe – palestinske katastrofe. Očekivano, u emisiji se nije spominjalo stradanje Palestinaca. Hrvatski političari i mediji imaju sličan narativ kada govore o odnosima Hrvata i Bošnjaka u Bosni i Hercegovini.Iako je u najavi emisije rečeno da je dr. Havela dati odgovore na pitanja: što Hrvatima u Bosni i Hercegovini i svim građanima znači politička, gospodarska, sigurnosna, znanstvena i obrazovna suradnja s državom Izrael; zašto je Izrael stao iza zahtjeva HNS-a oko izbornog zakona; jesu li akcije Irana, Saudijske Arabije i Turske u BiH potaknule Izrael da se aktivnije uključi u procese u ovom dijelu Europe te kako gleda na izjavu predsjedateljice Vijeća ministara BiH Borjane Krišto, da bi BiH trebala preseliti svoje veleposlanstvo u Quds, njezina snimka na YouTube kanalu RTV Herceg-Bosne dobila je naslov “Suniti i šijiti rade zajedno samo protiv Izraela i Hrvata u BiH, bez…” jasno aludirajući na bitni cilj izraelsko-hrvatske suradnje generirati unutarmuslimanske sukobe.Na samom početku voditeljica parafrazira tvrdnju dr. Havela u obliku pitanja mogu li Hrvati u BiH najbolje razumjeti složene odnose na Bliskom istoku, čime je zapravo razotkriven suštinski cilj emisije.

Naime, dr. Havel u svojoj knjizi ističe da Izrael može dobro razumjeti odnose Hrvata i Bošnjaka, aludirajući na ogromno iskustvo izraelske države u kršenju ljudskih prava Palestinaca.Dr. Havel otkriva da se Hrvatska u posljednjih desetak godina pokazala kao dobar saveznik Izraela, što je posljedica promjene imidža Hrvatske u Izraelu, ali i popunjavanja vakuuma na Balkanu smanjenjem američke prisutnosti.Neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj Zanimljivo je usporediti stavove dr. Havela i tekst dr. Boris Primorac, profesor s Hebrejskog sveučilišta u Qudsu, objavio je u znanstvenom časopisu Politička misao 2000. godine “Preseljenje” i “etničko čišćenje” Izrael i rat na Balkanu, u kojem je objasnio snažnu povezanost Beograda i Tel Aviva tijekom rata 90-ih na izuzetno argumentiran način. On se zapravo borio za poboljšanje imidža Hrvatske, što je nastavio dr. Havel.

Međutim, dr. Kako bi dokazao srbijansku agresivnu i genocidnu politiku, Primorac je predvidio da je i Hrvatska zagovornik slične ideologije te da je slične zločine počinila i na području BiH.Izreka “Neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj” svoju je istinitost pokazala u odnosima Izraela s dominantnim političkim predstavnicima bosanskih Srba i Hrvata, odnosno kroz protudržavno djelovanje Milorada Dodika i Dragana Čovića. Naša javnost je ranijih godina bila upoznata s Dodikovim nastojanjima da kroz suradnju s Izraelom ojača svoj utjecaj i poziciju u RS-u. Čini se da na tom polju nije imao previše uspjeha. No, puno uspješniji je njegov politički partner iz zapadnog Mostara, koji nasljeđuje očito vještiju diplomaciju i podršku iz Zagreba.Makijavelistički pristup u politici okupio je bivše krvnike i žrtve oko zajedničkih interesa, što se najbolje vidi kroz sve veći utjecaj Izraela u BiH, a čiji je vrhunac bio viđen na mostarskom sajmu kada je premijer Netanyahu Dragu Čovića oslovio kao prijatelja i zahvalio mu se. za promjenu nacističkih naziva mostarskih ulica.Približavanje Izraela Bosni i Hercegovini. Hrvati su imali izuzetno brz timeline. Od oživljavanja Kombinata aluminija Mostar, potpore hrvatskim željama za promjenom izbornog zakona, ulaganja u sport (HŠK Zrinjski), umjetnost (Galerija aluminija vrijedna 300 milijuna KM), te najava sve veće prisutnosti Izraela u BiH kroz projekt Južne interkonekcije. i drugi projekti pokrenuli su grupu koja je preuzela mostarski kombinat.Palestinizacija BošnjakaVeliku pažnju javnosti izazvala je nedavna izjava veleposlanice iz Tirane koja pokriva Bosnu i Hercegovinu, a koja je također gostovala na istoj televiziji, da će Izrael biti više prisutan u BiH. U emisiji je prikazana i izjava šefa Odjela za Balkan u Ministarstvu vanjskih poslova Izraela u kojoj je govorio o načinima suradnje dviju zemalja, gdje je istaknuo da je “BiH mali Izrael u Balkan“, ali da to može biti „veći Izrael na Balkanu“.

Ova tvrdnja postaje realnija smjenom vlasti i nametanjem nove Vlade FBiH, u kojoj su HDZ u potpunosti dominirali podobni Bošnjaci, uz potporu međunarodne zajednice, odnosno istih onih snaga koje su pripremile teren i pomogle uspostavi Izraela. Očito je da se mjerna jedinica za uzor na Izrael odnosi na razinu diskriminacije najbrojnijeg naroda u BiH s ciljem njegove palestinizacije. I nakon ove rečenice Sanjin V. se raspojasao i pokušao zaključiti ono što je bilo vidljivo od samoga početka teksta. Napisao je kako nazočnost Države Izraela u BiH preko hercegbosanskih Hrvata ubrzava podjelu ove tronarodne zemlje i da pomaže i Zagrebu i Beogradu (jugo podjela krivnje) da to i učine. To znači da su u islamskom Sarajevo jako dobro zaključili kako osnivanje trećega hrvatskog entiteta je budućnost rješenja krize u BiH i da nakon toga njihova unitarna politika više ne će biti na djelu. Očito je da se prisutnost Izraela savršeno uklapa u politiku podjele Bosne i Hercegovine od strane Zagreba i Beograda, a posebno u kontekstu vanjske politike Amerike koja se uglavnom kreira u Tel Avivu, baš kao što se vanjskom politikom Zagreba upravlja. iz zapadnog Mostara.

Tijekom Trumpova mandata Izrael je imao izrazito jačanje međunarodnog utjecaja, što se ponajviše ogledalo u namjeri preseljenja veleposlanstva iz Tel Aviva u Quds. Pojedine zemlje iskoristile su taj trenutak za ostvarenje vlastitih interesa. Tako je Kosovo uspjelo pred Srbijom otvoriti veleposlanstvo u Qudsu u zamjenu za priznanje neovisnosti. Zanimljivo je da službeni Beograd nije burno reagirao na takav rasplet događaja jer nije želio zatvoriti vrata suradnji s Izraelom.

Takav odnos je politika kontinuiteta s kraja prošlog stoljeća, kada je Miloševićev režim bio jedan od najvećih kupaca izraelskog oružja. dr. Primorac je u spomenutom tekstu vrlo temeljito opisao potporu koju je Srbija dobila od izraelskih političara te navodi da je dio dogovora o trgovini oružjem bilo i izvlačenje sarajevskih Židova iz opsade, pri čemu navodi zanimljivu anegdotu da su srpski Izraelci prilikom napuštanja Sarajeva -napravljene granate su prepoznate u zračnoj luci.S druge strane, ne smijemo zaboraviti pozitivnu ulogu židovskog lobija u Americi, preko kojeg je Haris Silajdžić uspio izlobirati da se Milošević u američkim medijima predstavi kao „balkanski mesar“.

Iz navedenog je jasno da slabost privlači agresiju i da antibosanska politika ne treba razlog ili opravdanje da bi nastavila svoje djelovanje, kao što ni vanjskoj politici Izraela nije potrebno ništa više od cionističkih interesa da podrži određenu politiku, državu ili narod.

Sanjin Voloder, TBT, PIS journal, 5. lipnja 2023., https://thebosniatimes.ba/84996/pragmaticnost-politike-izraela-prema-zapdanom-balkanu-ocito-je-da-se-prisustvo-izraela-savrseno-uklapa-u-politiku-podjele-bih/ 

Povezane objave

Muslimansko-bošnjački hegemonizam krvi i tla

hrvatski-fokus

Mihra Mandžuka i Đulistan

hrvatski-fokus

Zašto Bošnjaci toliko mrze susjede Hrvate!?

hrvatski-fokus

DOMOVINA

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više