Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Tako to radi HNV iz Subotice

Prema rezultatima namještenog natječaja HNV-a za tekuću godinu sufinancira se samo rad udruga na sjeveru Bačke

 

Subotica i okolica                                                   1,800.000 din

Bačka van Subotice (sa Somborom i N. Sadom     770.000 din

Srijem                                                                         300.000 din

Banat                                                                             80.000 din                  

Uža Srbija                                                                     50.000 din

                                                                  ukupno   3,000.000 din

Ovo je dovoljan dokaz nesrazmjere visine dodjeljenih sredstava hrvatskim udrugama u Srbiji od “hrvatskih” krovnih institucija iz Subotice obzirom na disperziju Hrvata u Srbiji, a koja se godinama ponavlja i zorno prikazije nipodaštavanje Hrvata u svim djelovima Srbije izuzev onih u donjotavankutskom trokutu (Subotica i okolica), gdje isključivo žive svi Bunjevci, i oni “nehrvati” i oni “dahrvati”!!!

Naime, Hrvatsko nacionalno vijeće (čitaj Jasna Vojnić) i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata (čitaj Tomislav Žigmnaov) otvoreno, svijesno, uporno, beskrupulozno i drsko diskriminiraju Hrvate u Srbiji koji nisu Bunjevci, a što je još žalosnije, očito i uz (nadajmo se nesvjesnu) potporu hrvatskih županija! Tako se sistematski uništava hrvatska manjinska zajednica u Republici Srbiji i na kraju će se svesti na Bunjevce, nešto Šokaca i Hrvata poltrona kojima to ne smeta, odnosno one koji imaju koristi od toga!!!

Iz pojedinih stavki u tablici o dodjeli sredstava mogu se jasno čitati imena predsjednika udruga koji učestvuju u ovakvoj diskriminaciji, prije svega zbog osobne koristi (provjerite tko su i što su)! Primjerice:

– Iz dida Bonine riznice i “redovita djelatnost” (Vajska)         70.000 din

– Opremanje ljetnje učionice i “redovita djelatnost” (Sonta)   170.000 din

– Muzejska zbirka i “redovita djelatnost” (Monoštor)              250.000 din

Radi se o “kapitalnim projektima” HNV-a i ZKVH-a koji se veličaju u ovdašnjim “hrvatskim” medijima, pa tako samo ove tri stavke nadmašuju sve projekte (potrebe) srijemskih, banatskih i onih Hrvata u Beogradu i cijeloj užoj Srbiji zajedno!!! 

A iza “još kapitalnijih projekata” HNV-a i ZKVH-a stoje čitave obitelji iz Subotice i okolice koje dobro zarađuju od ovog etnobiznisa! Primjerice:

– Postavljanje vrata i prozora na Galeriji prve kolonije u tehnici slame i ograde na Etnosalašu Balažević (Tavankut) (Hrvati u Srbiji nemaju važnijih potreba od ovih vrata, prozora i tarabe!) – 250.000 din

– Jačanje kulturnih kapaciteta radi očuvanja nacionalnog identiteta (!?) (“Bela Gabrić”, Subotica) (sve druge udruge ne čuvaju nacionalni identitet!) – 280.000 din

– Književne manifestacije i naklada te Oratorij 2023 (“Hrvatska čitaonica”), Subotica  – 280.000 din

Književni klub HKUPD “Stanislav Preprek” iz Novog Sada, koji svake godine ima dvije kulturne manifestacije pokrajinskog značaja na kojima se uz kvalitetan kulturni program promoviraju zbirke neobjavljenih pjesama i neobjavljenih kratkih priča hrvatskih autora iz regije (i šire) na hrvatskom jeziku, ne dobija nikakvu srtučnu i uvrijedljivo malu materijaslnu potporu HNV-a i ZKVH-a!

A članovi ovog kluba izdali su više knjiga nego Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU “Hrvatska riječ” zajedno) !!!

O Oratoriju u Srijemu da ne sanjamo!

Tomislav Žigmanov, prvi elektor V. saziva HNV-a, najavljuje kontinuitet ovakve politike (u kojoj je “veliki uspjeh” zajednice da se HNV bira već drugi put elektorskim putem!) te je obezbjedio preko 60 svojih elektora, tako da znamo što nas očekuje i dalje – sve više novca u rukama sve manjeg broja pravih Hrvata, a što je rezultat negativne selekcije koju ovaj etnobiznismen provodi godinama među Hrvatima u Srbiji!

Miroslav Cakić

Povezane objave

Na drvu života

HF

Hrvatska čitaonica iza “mesare Matijević”

hrvatski-fokus

Nema te

HF

O književniku Branimiru Miroslavu Tomlekinu

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više