Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Pola milijuna eura za rođake i prijatelje

Ja tebi, ti meni

 

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (ne svih Hrvata u Srbiji) organizirao je 18. ožujka 2023. godine u Plavni prezentaciju projekata prekogranične suradnje koji su realizirani tijekom prošle godine s partnerima iz Hrvatske. Riječ je o 20 projekata koji su financirani s tri milijuna kuna. U uvodnom obraćanju načelnik sektora u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Mislav Kovač najavio je novi natječaj pri čemu će sredstva biti povećana za oko milijun kuna (ukupno oko 530.000 eura).

DSHV (čitaj Tomislav Žigmanov) u vezi toga kaže: Obradovani smo najavom Mislava Kovača i DSHV, kao inicijator ove razvojne linije, započinje sa svojim stručnim osobljem, pripreme za isti!

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske raspisuje nastječaj koji je otvoren od 5. travnja do 5. svibnja 2023. godine, a pored detaljnih uputa oko natječaja u pratećoj dokumentaciji stoji: Cilj Programa jest jačanje prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije kroz gospodarsku, socijalnu i demografsku revitalizaciju pograničnog područja te pružanje potpore Hrvatima u Republici Srbiji.

Ministarstvo 21. lipnja 2023. godine donosi Odluku o odabiru projekata za financiranje u kojoj su oni tabelarno prikazani uz opis, lokaciju i iznos sredstava, a tablicu objavljuje je i “Hrvatska riječ” u br. 1055 od 7. srpnja 2023. godine.

Sve izgleda jako lijepo dok ne pogledamo kako je rapoređeno preko pol milijuna eura u “pružanju potpore Hrvatima u Republici Srbiji”!

Iz priložene tablice se vidi da su Bunjevci u crnoj donjotavankutskoj rupi bez dna (Subotica i okolica) progutali ovog puta 347.015,19 eura ili 66 procenata od ukupne sume novca, čak i ako se izuzmu Družba kćeri milosrđa trs. Sv. Franje, Župa Uzvišenja sv. Križa i Rimokatolička župa sv. Jakov apostol, za koje nije navedeno u kojim se mjestima nalaze!!!

Ako se još i ove vjerske institucije nalaze u Subotici i okolici (što je najvjerojatnije) onda je to 77 procenata!!!

Šokci su dobili 82.620,63 eura ili 15 procenata, Zaklada “Spomen dom bana Josipa Jelačića” 24.000,00 eura ili 4,5 procenta, a Fondacija “A.G. Matoš” 19.144,00 eura ili 3,5 procenta!!!   

Tako je u Bačku otišlo 92 procenta od ukupne sume novca, u Srijem 4,5 procenta (niti jednoj od 14 udruga!!!) i u Beograd 3,5 procenta! Hrvati u Banatu i užoj Srbiji nisu dobili niti jedan cent, što se može pravdati time što  nisu u pograničnom području, ali je to, nažalost perfidno planirana diskriminacija prema njima, kao i to da se očito smatra da ni Srijem nije u pograničnom području!!!

Sve se to naziva pružanje potpore Hrvatima u Srbiji!!!

Već dvadesetak godina je tako u svemu kada je u pitanju hrvatska nacionalna zajednica u Srbiji i ona danas, i iz tog razloga, broji svega 39.107 duša, dok je 1965. godine (ne tako davno) samo u Vojvodini bilo skoro 200.000 Hrvata!

Ja tebi, ti meni!

Ako hrvatska kulturna udruga nije iz Subotice i okolice (bunjevačka), a njen predsjednik nije rođak, prijatelj ili uvlakač Tomislavu Žigmanovu ili Jasni Vojnić, nema nikakve šanse da dobije novac iz prekogranične suradnje (i mnogi drugi novac i bilo kakvu pomoć), udruga je “nepodobna” i male su joj šanse da uopće opstane! U Srijemu je od 14 registriranih udruga 7 mrtvo!

Na slici su predsjednica HNV-a iz Subotice (u sredini), supruga njenog rođenog brata (predsjednica IO HNV-a) i suprug Žigmanovljeve rođene sestre (ravnatelj NIU “Hrvatska riječ”) – glamur i slavlje oko svega i svačega u zajednici čiji je puk među najsiromašnijim i najomraženijim manjinskim zajednicama u Srbiji.

Zajednica odumire dok se mala skupina pojednaca u bliskim rođačkim i prijateljskim vezama u Subotici i okolici (Bunjevci) bogate na račun poreskih obveznika Republike Hrvatske i Republike Srbije, gomilajući funkcije i druge plaćene angažmane. Dokle?

Stop nasilju!

Miroslav Cakić

Povezane objave

Slika bugarskoga cara

hrvatski-fokus

Ne znam kako da kažem svoje prezime

hrvatski-fokus

Čuvaj se Žigmanovljeve raspodjele novca!

HF

Daleko tamo

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više