Hrvatski Fokus
Društvo

Veszprém i regija Bakony-Balaton Europska prijestolnica kulture

Svečano otvaranje održat će se 21. i 22. siječnja 2023. godine

 

Veszprém i regija Bakony-Balaton Europska prijestolnica kulture čeka i goste iz Hrvatske 60 dana do primopredaje titule Europske prijestolnice kulture 2023 Mađarski grad Veszprém, zajedno s regijom Bakony-Balaton, uskoro će preuzeti najprestižniju kulturnu oznaku Europske unije i postati Europska prijestolnica kulture (EPK) za 2023. Uzbudljiva godina puna kulturnih programa bliža je Vama nego što ste mislili. Svečano otvaranje će se održati 21. i 22. siječnja 2023. Inicijativa Europske prijestolnice kulture (EPK) najvažniji je programski aspekt kulturne politike Europske unije. EPK ima za cilj zbližiti narode Europe kroz kulturu. Važno je naglasiti da se kod EPK titule ne radi samo o brojnim programima koji se odvijaju tijekom cijele godine, već o pokretanju i jačanju dugoročno održivih procesa. Ova godina nudi jedinstvenu priliku za promociju regije Bakony-Balaton kao europskog kreativnog i kulturnog središta zajedno s gradom Veszprémom kao njezinom središtem. Kulturni programi podijeljeni su u kulturna polja – kao što su glazba, kazalište, umjetnost, ples, vino i gastronomija – i u sekcije koje uokviruju glavne ambicije nove kulturne regije. Devet sekcija – Glazba/Grad, Užurbani svijet Veszpréma, Regija/Živa, Krhki Balaton, Refleksija, Mostovi, Neuobičajeno, Proslava i Dalje– zajedno objedinjuju stotine pojedinačnih programa ili nizova programa koji će osvježiti grad i regiju.

U organizaciji VEB 2023 i njegovih partnera, programi će koristiti umjetnost i kulturu kao sredstvo za odgovor na ozbiljne izazove današnjice, poput vraćanja života i zajednice u naše male i velike gradove. Ostali ciljevi su dati potpor tradicionalnim aktivnostima i aktivnostima koje oblikuju budućnost u naseljima koja su možda na „putu kojim se manje putuje“, podići svijest o ekološkim izazovima s kojima se suočava jezero Balaton i njegovo slivno područje, angažirati mlade i potaknuti njihov interes za kulturu kroz izvanredne nastupe i prezentacije te pojačati međusobnu povezanost ljudi, njihovu okolinu i kulturu suživota. Ulažu se inovativna kulturna ulaganja kako bi se poboljšala dugoročna turistička i kulturna privlačnost Veszpréma i njegove regije. Na primjer, nekoliko značajnih događanja privući će nacionalnu i europsku pozornost tijekom cijele godine, istovremeno jačajući tradicionalne festivale i događanja. Kulturna godina regionalni je događaj: Veszprém i 116 drugih gradova i mjesta u regiji Bakony-Balaton ponosno nose titulu EPK – neki imaju samo 56 stanovnika, a neki su gradovi s 30-60 tisuća mještana. I sve ovo je bliže Hrvatskoj, nego što biste očekivali: do Keszthelya, do važnog grada EPK regije iz Zagreba potrebno je 2 sata i 15 minuta vožnje, a isto je vrijeme vožnje od Varaždina do srca programa, Veszpréma – do šarmantnog grada s poviješću dugom 1000 godina. Svečano otvaranje je uvijek najistaknutiji događaj u životu Europske prijestolnice kulture. Dana 21. siječnja, kulturne institucije Veszpréma će održati otvorenja različitih izložbi te će nuditi stručna vodstva tijekom vikenda. Gastronomski i društveni prostori također će ugostiti razne programe i koncerte.

Otvorenje će kulminirati velikim umjetničkim doživljajem u središtu grada pod nazivom „Blistaj Veszprém!“. Gotovo jednosatna produkcija sastojat će se od niza uzastopnih, međusobno povezanih glazbenih performansa, plesnih produkcija, glazbenih programa, svjetlosnog showa i projekcija na velike zgrade. Veliki show, za koji se očekuje da će privući desetke tisuća ljudi, zatvorit će se noćnim uličnim balom. Programi će se održavati paralelno s 200. obljetnicom ‘Himne’ Ferenca Kölcseyja – pjesme koja je temelj teksta mađarske nacionalne himne. Kao takav, Veszprém će također ponuditi široku paletu programa 22. siječnja u Danu mađarske kulture. Svečanosti će uključiti kazališne premijere i predstave za mlade.

Anđelka Felja

Povezane objave

Književni Fellini gorkoga srca

HF

Svaštarenje oko pobačaja

HF

MALI OGLASI – Na kredit

HF

Napokon moramo shvatiti da je ugrožena budućnost hrvatskog naroda

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više