Hrvatski Fokus
Znanost

Veliki brat hara hinduističkom Indijom i katoličkim Filipinima

Umirovljenici idu biometrijski u Indiji i na Filipinima kako bi nastavili primati isplate

 

Nema povlačenja iz tehnologije za umirovljenike u Indiji i na Filipinima. Indija gura autentifikaciju sa sjedištem u Aadhaaru za kontinuitet javnih mirovina, dok će umirovljenici javnog sektora na Filipinima moći pristupiti mirovinskim uslugama putem aplikacije s prepoznavanjem lica. Indijska kampanja nada se povećanju registracija za lice i digitalne provjere umirovljenika

Studeni je mjesec u kojem indijski umirovljenici moraju dokazati da su još uvijek živi kako bi nastavili povlačiti svoje mirovine. Ove godine vlada je vodila jednomjesečnu kampanju kako bi natjerala umirovljenike da prijeđu na biometriju, a najnoviji podaci pokazuju da je na pola puta 2,1 milijun (za mirovine središnje države) koristio digitalne potvrde o životu, od kojih je 1,83 milijuna prošlo autentifikaciju lica putem svojih Aadhaar biometrijskih osobnih računa, prenosi Business Standard. Ova digitalna verzija znači da umirovljenici više ne moraju dostavljati fizičku potvrdu svakoga studenog.

Sustav digitalnih potvrda o životu umirovljenika, poznat i kao Jeevan Pramaan, djeluje od 2014. godine. Na internetskim stranicama programanavodi se da je od samog početka izdano 67,8 milijuna DLC-ova, a od 1. studenoga 2022. 876 000. Ministarstvo mirovinskog sustava i socijalne skrbi umirovljenika pokrenulo je mjesec predizbornih događanja za umirovljenike u središnjoj i državi, uz pokroviteljstvo Državne banke Indije i Narodne banke Punjab. DLC-ovi ili provjera autentičnosti lica nisu obvezni.

Moneycontrol izvještava da je naglasak bio na poticanju umirovljenika da se registriraju za autentifikaciju lica, što je 1:1 protiv njihovog povezanog Aadhaar računa, a ne na potrazi za prepoznavanjem lica 1:n. U publikaciji se ističe i kako ne postoji zakon o zaštiti podataka kojim bi se zaštitile transakcije.

Općenitije, otisci prstiju i dalje sunajčešća metoda provjere autentičnosti za Aadhaar, nakon čega slijede demografski podaci, a zatim jednokratne lozinke. Od više od 1,75 milijardi transakcija u listopadu, 3,7 milijuna bilo je putem face biometrije, u odnosu na 467.000 u rujnu, što sugerira da bi umirovljenici u studenom mogli potaknuti taj rast.

Filipini nastavljaju digitalizaciju s biometrijom lica umirovljenika. 2,5 milijuna članova i umirovljenika Vladinog sustava osiguranja usluga (GSIS) vidjet će sve veću digitalizaciju svog mirovinskog sustava u javnom sektoru, prema filipinskoj informativnoj agenciji.

Pokreće se aplikacija – GSIS Touch – koja će uključivati prepoznavanje lica za registraciju i prijavu korisnika. Mobilna aplikacija uključivat će niz značajki, poput omogućavanja korisnicima da zakažu kada žele napraviti svoj godišnji dokaz o podnošenju života, kao i portale za plaćanje, pa čak i zajmove.

Frank Hersey, 1. XII. 2022., https://www.biometricupdate.com/202212/pensioners-go-biometric-in-india-philippines-to-keep-receiving-payments

Povezane objave

Nanočestice aditiva u hrani

HF

Remek-djelo osmanske arhitekture u Hrvatskoj

HF

Koje je zdravo povrće (2)

HF

Bijela imela – univerzalni lijek

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više